Neumím to s klidem, vztekám se spolu se synem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2406
3.6.14 22:07

Máš nádherně kreativní dítě. Ale vypadá to, že opravdu nemáte nastavené mantinely. Čtyřleté dítě by už mohlo vědět, že se na koberci polévka nevaří :nevim:
Měla bys ho naučit s čím si smí hrát, s čím může jenom s tebou a co prostě dělat nesmí. Dražší a nebezpečné věci klidit z dosahu. Nevím proč by si měl hrát bez tvého dozoru s tyčovým mixérem…
Taky už by si ho měla učit po sobě uklízet? Udělal jsi bordel? Vem si hadřík, lopatku a šupajdi uklízet (samozřejmě dle obtížnosti mu s tím pomůžeš).
Pokuď máte naplánovaný výlet, tak uklidit hračky a jde se. Kdyby nějak moc vyváděl, tak bych ho taky zrušila jako ty a snažila se nenechat obměkčit.
S tím omíláním neporadím, to prostě musíš jen vydržet. Dát vědět, že rozumíš a vysvětlit mu svoji odpovědět a pak ignorovat. Je to období a to přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
3.6.14 22:16
@maminazplzne píše:
@Bibi239 já jsem to kousnutí držela proto, abych na agresivitu a záchvat zlosti neodpověděla stejně. To nebylo nějak promyšlené, prostě jsem tomu nechtěla čelit tím samým.
Věci z dosahu mám do té míry, jak to jde. Nádobí z dosahu nedám. Ono nejde o jednotlivosti, ty jsou někdy přítomny všude, ale u nás to je všechno pořád. Asi fakt mám nervy sama na pochodu a tak prostě zvládnu desetinu toho, co bych mohla. Pracuju na tom.

No je vidět, že je tento způsob výchovy vysoce účinný, když dítě ve skoro 4letech nechápe, že máma se nekouše :roll:
U vás vládne dítě, to je zásadní problém.
Mimochodem na skříňkách s nádobím mám dětské pojistky, ale ty už učím tříletého pomalu otvírat, jsou tam teď kvůli 1,5 ročnímu bratrovi, který ještě nemá rozum. Zážitků máte milion, ale ty jsi vypustila výchovu v rámci praktického soužití. Doporučuju, začnihned. Dítě máš mluvící, tak budeš od zítra pochtívat ty. Chvíli to potrvá, ale výsledek se dostaví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
3.6.14 22:26
@maminazplzne píše:
@Katchus já potřebuju omezit situace, kdy dítě ničí byt a já neumím převzít otěže… potřebuju na to konkrétní radu. Díky za snahu, ale to bych řešila globální oteplování místo jedné maličké čistírny odpadní vody v obci se 120 lidmi, a to právě potřebuju. Ono i z toho potom ten celkovej bordel vzniká.

Pro inspiraci k řešení konkrétních situací se ráda vracím ke knihám Anette Kast-Zahn Jak naučit děti pravidlům a Jak společně s dětmi zvládat výchovné krize.
Přijde mi, že autorka umí krásně skloubit výchovu bez tělesných trestů a ponižování a zároveň zachovat rodičům jejich roli, nervy a sebeúctu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
3.6.14 22:38
@maminazplzne píše:
Neustálé přeskakování z jednoho nápadu jinam**- navrhnu Pojedeme na výlet tramvají, bude koukat, prohlídneme si něco pěkného procházka kolem rybníka atd… začneme se chystat, a najednou PRD:: a místo toho začne roznášet po bytě kostičky, že musí dodělat dlažbu, „hotovo není“… tak trpělivě čekám, mezitím začnu vařit, abych užila čas,

tohle je třeba velký problém - začnete se chystat, on začne dělat něco jiného a ty ho necháš a sama jdeš vařit. Tak pokud se řekne, že se jde na výlet, tak se jde. Dítěti řeknu, že dlažbu dodělá, až se vrátí. Tím, že mu v tomhle vyhovíš a navíc sama jdeš dělat něco jiného, mu dává jasný signál, že tě vlastně nemusí poslouchat… Takže jak udržet u plánu akce - trvat si na ní i přes odpor dítěte.
Na první bod funguje tu energii usměrnit - dávat úkoly. Zapojit do činností, které dělám já - hodně spolu vaříme, pomáhá uklízet. Různé tvoření atd. Dcera taky ráda vymýšlí, likviduje… Další věc je, že pokud udělá binec, tak jí učím, že to musí i uklidit. Rozházené papírky odnést do koše, rozlitou vodu utřít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
3.6.14 22:48

@maminazplzne To je parádní ta dnešní výchova dětí a takhle to vypadá :roll: Máš normální šikovné dítě, ale nezlob se na mě v tomto věku by rozhodně mělo vědět, že se určité věci nedělají. Jako proč mi se mělo něco vylívat na koberec? Ty snad taky vaříš tam kde je na to určený prostor, pokud už si chce hrát na vaření tak na stolečku, nebo na nějakém místě které mu dovolíš. Jsou prostě určité meze a základní věci potřebné do života. Dnešní metoda s názvem dítě má svou osobnost je sice krásná, ale pěkně na h… :zed: Dnes si děti myslí, že můžou všechno, že za nic nenastane žádný trest. Kdyby mě tak staré dítě kouslo, tak bych ho chytla za papulu a rázně bych mu řekla, že se to nedělá, nemluvila bych s ním chvíli. Ano bylo by mi ho líto, kdybych viděla po chvíli, že se lísá a snaží se omlouvat, ale musí si uvědomit, že se to prostě nedělá, pak bych po chvíli přestala být uražená přijala bych jeho omluvu, tak je to podle mě správně. Měla bys prostě nastavit pravidla. Nějak se z dnešní výchovy vytratilo slovo rodič :nevim: Rodič je ten kdo určuje pravidla, rodič má vychovávat k dobrému chování a ne dovolit všechno co si dítě zamane, to bychom se pak zbláznili všichni. Ale určitě bude lepší, když se začneš ládovat kapkama a čajema na nervy, ty budeš v klidu a dítě si bude dál dělat co chce.
A k tomuto: Když ale už postý krájí pažitku na koberci a zalévá to roztokem mydlin a špinavé vody, že teda jako polívka… a ve chvíli, kdy ho od toho vleču, nebo se pokusím o rázné napomenutí, nebo přeladění pozornosti jinam, převedení na jinou činnost… buď ho chytí amok, nebo mne, dojde mi trpělivost a síla.
:roll: Tohle se prostě nedělá a nazdar! Je jasné, že ho chytí amok, sebrala jsi mu jeho zábavu a on to prostě teď dělat chce, děti to takhle vnímají, oni ještě moc nechápou proč by nemohly když chtějí, prostě ho nech ať se vzteká, jdi si něco dělat a nech ho ať si uvědomí, že si to nepřeješ, za chvíli přestane a půjde si dělat něco jiného. Jinak přeji pevné nervy s dětmi je to prostě teror :mrgreen: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
3.6.14 22:49

@ivodička cheche,… :lol: má sourozence, ale je mu už 19 pryč… mimochodem, Aspergerův syndrom, čili lehčí forma autismu. No a mně je 45, takže to na sourozence nevidím. Navíc manžel má naprosto jiné zájmy, tak jsem před nedávnem aspoň si s ním vyříkala věci a jsme teď opravdu v klidu, oba se můžeme s malým radovat. Naštěstí, pro nás oba je malej takový sluníčko života, i když manžel se mu opravdu moc nevěnuje. Takže sourozenec nebude… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
3.6.14 22:58

Hranice, hranice hranice - marně hledám nenacházím:-). Nestavíš je vůbec. Je pochopitelné, že je pak dítě zmatené a chová se jak se chová. Nemá se o co opřít. A chybí mi tam i důslednost. Jedeme na výlet tak jedeme, večer si nachystám věci na oblečení, ráno doplním jídlo, obleču sebe, dítě a vyrážíme - ano je to vždy s přemlouváním, ale vaším stylem bychom nikam nikdy nedošli:-).
A na mně je tam hodně vněmů - 4 leté dítě by už si mělo vybírat co by chtělo a co ne, ty spíš usměrňuješ. Syn ( 4 roky) se mnou uklízí, vaří… když vidím, že se nudí tak něco navrhnu, ale nejlíp jim je venku, kde je nechávám svému osudu:-).

Příspěvek upraven 04.06.14 v 07:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
3.6.14 23:05

Podle mě moc organizuješ, vyčerpává to tebe i dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
4.6.14 07:20
@natyber píše:
@maminazplzneKdyby mě tak staré dítě kouslo, tak bych ho chytla za papulu a rázně bych mu řekla, že se to nedělá, nemluvila bych s ním chvíli.:roll: Tohle se prostě nedělá a nazdar! Je jasné, že ho chytí amok, sebrala jsi mu jeho zábavu a on to prostě teď dělat chce, děti to takhle vnímají, oni ještě moc nechápou proč by nemohly když chtějí, prostě ho nech ať se vzteká, jdi si něco dělat a nech ho ať si uvědomí, že si to nepřeješ, za chvíli přestane a půjde si dělat něco jiného. Jinak přeji pevné nervy s dětmi je to prostě teror :mrgreen: ;)

S timto velky souhlas, oboji dobre funguje… i s tym malm divadlem po kousnuti.
Dokonce, cim min v takovych situacich vysvetluji a domlouvam, tim rychleji a snadneji si to prebira v hlave sam. Za chvilicku uz je na jinem konci bytu a dela neco jineho. Kdyz mu zacnu domlouvat a vysvetlovat, proc nemuze dostat, co chce, tak se oboustranny amok zbytecne stupnuje. To nefunguje ani prepinani, ani odlakani, nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
4.6.14 09:27

Nečetla jsem diskusi, jen pár prvních příspěvků.

Moje první rada:
Dej si hořčík! (Úplně obyčejný nejlevnější hořčík koupený v lékárně a pokud tě něco vytáčí, tak si dej maximální doporučenou denní dávku, což je cca 300 mg hořčíku. Na mě to zabírá do 15 minut. Pokud si dám hořčík a nezabere, tak potřebuji doplnit i vápník - ale toho je dost v potravě, takže to se mi stává jen párkrát do roka.)

Moje druhá rada:
Začni se zajímat o metodu výchovy Respektovat a být respektován. Pokud se s dítětem hezky zachází, tak má i dítě snahu vyhovět. Tj. dá se s ním bvykle domluvit tak, aby bylo spokojené jak dítě tak rodič.

„Broučku obcházej ty kaluže, ať nemáš mokré boty. Mokré boty by tě studily a mohl bys onemocnět.“
„Ty by ses chtěl cachtat v kaluži? Tak dobře, odpoledne ti dám gumáčky a ty ti nepromoknou.“ A samozřejmě je potřeba slib dodržet. Nevím jak jiné děti, ale při tomhle způsobu komunikace vzorně poslouchaly.
Ovšem na příkaz „Nelez do kaluže!“ do té kaluže vlezly (jen do jistého věku). :mrgreen: Takže správná komunikace je základ, pokud nechceš na dítě každou chvíli (zbytečně) ječet.

Tenhle styl výchovy má ovšem jeden problém - pokud je dítě zvyklé na respektující výchovu a někdo s ním mluví formou zákazů (třeba babička), dítě ho nebude poslouchat - závěr babičky bude, že dítě je rozmazlený fracek a potřebuje pár facek. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
4.6.14 09:35

@alifie Díky moc, ten hořčík, to máš recht, už ho tu i jiná holčina zmiňovala, jsem ráda za každou radu. RaR tak nějak se snažím uplatňovat, ale prcek je prostě gigadžaul energie, zastavit ho, aby vůbec vyslechl to sdělení, to je právě problém.. a s tím trošku pomůže ten hořčík, teda abych měla ty nervy. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
4.6.14 09:36

A k tomuto: Když ale už postý krájí pažitku na koberci a zalévá to roztokem mydlin a špinavé vody, že teda jako polívka… a ve chvíli, kdy ho od toho vleču, nebo se pokusím o rázné napomenutí, nebo přeladění pozornosti jinam, převedení na jinou činnost… buď ho chytí amok, nebo mne, dojde mi trpělivost a síla.

Respektující řešení je vymyslet, jak/kde/kdy tuto činnost dítě může dělat a v klidu s dítětem se domluvit:
Rozprostřít na podlaze igelitový ubrus, dát dítěti jako podložku nízký plech na pečení, aby veškerý binec nebyl na podlaze, ale na plechu, dát mu velkou stabilní misku, do které může polívku nalívat… A být ve střehu! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
4.6.14 09:38

Jo a ještě dodám - za pár let z toho vyroste, a bude schopný sám vymyslet jak/kdy/kde může činnost může provozovat, aniž by páchal škody na vybavení domova.

Příspěvek upraven 04.06.14 v 09:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
4.6.14 09:41
@maminazplzne píše:
@alifie Díky moc, ten hořčík, to máš recht, už ho tu i jiná holčina zmiňovala, jsem ráda za každou radu. RaR tak nějak se snažím uplatňovat, ale prcek je prostě gigadžaul energie, zastavit ho, aby vůbec vyslechl to sdělení, to je právě problém.. a s tím trošku pomůže ten hořčík, teda abych měla ty nervy. Díky.

Občas ani to RaR nefunguje, vzpomínám si, jak jsem několikrát nesla ječícího nesouhlasícího dvouleťáka pod paží a mela jsem vzteky zaťaté zuby, abych na něj nezačala taky ječet. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
4.6.14 10:24
@maminazplzne píše:
@ivodička cheche,… :lol: má sourozence, ale je mu už 19 pryč… mimochodem, Aspergerův syndrom, čili lehčí forma autismu. No a mně je 45, takže to na sourozence nevidím. Navíc manžel má naprosto jiné zájmy, tak jsem před nedávnem aspoň si s ním vyříkala věci a jsme teď opravdu v klidu, oba se můžeme s malým radovat. Naštěstí, pro nás oba je malej takový sluníčko života, i když manžel se mu opravdu moc nevěnuje. Takže sourozenec nebude… :nevim:

Aha:-) vím o čem mluvis, na diagnostiku autismu čekáme, konkrétně aspergerova syndromu:-) v Plzni Lochotin:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí