Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@evill píše:
Podle mě kdo umí číst, umí i vařit. Když člověk postupuje přesně podle receptu, nemůže to zkazit. Pokud teda není absolutní nemehlo a nevysype tam místo lžičky soli celou slánku apod…Vývary dělám domácí a zamrazím.
Asi tak. Diskuzi zakládala slečna, která nevaří a vařit hřejmě ani moc neumí, takže na nějaké vývary táhlé 8 hodin, pomalu pečená líčka 4 hodiny atd. asi neaspiruje, takže jí bohatě stačí umět číst a přečíst si jednoduché, ale chutné recepty. Až bude umět ty, tak se možná začne zabývat i trochou gastronomie a bude vařit tak, jak píše @TýnkaK . Do té doby jí stačí opravdu recepty typu buřtguláš, bramboráky a různé polévky a jednoduché omáčky…
@TýnkaK já dělám všechny 6-8, kuřecí teda máme nejradši. Bereme odsud https://www.facebook.com/….stepanovsko
@TýnkaK ano, napoprvé se Ti nepovede spousta věcí. Na první sednutí se nenaučíš jezdit na kole, na první stoupnutí na lyže neumíš jezdit na lyžích.
Bavíme se ale o tom, že zakladatelka vaří stále a pořád má jídlo stejnou chuť (ať dělá cokoliv - takto jsem to teda pochopila). Tak asi to nemůže dělat podle svého oka, ale musí si vzít recept. Přece nemůže chutnat stejně bramborák jako rajská atd…Nebo to myslela zakladatelka jinak? Že dělá např. pořád kuřecí čínu a proto chutná její jídlo pořád stejně?
Vychytávky jsou na zdokonalení jídla. Základní verzi se lze naučit i bez vychytávek. I když nebude znát extra supr vychytávky (které se naučí praxí), tak podle receptu uvaří rajskou tak aby chutnala jako rajská a guláš tak aby chutnal jako guláš. Až posléze může vařit kulajdu se zastřeným vejcem stejně dobrou jako pohlreich (až sama podle chuti pozná - chybí tam ještě troška toho a troška toho) a stejně dobrý burger jako jamie oliver. Chce to cvik.
@maritimka píše:
Asi tak. Diskuzi zakládala slečna, která nevaří a vařit hřejmě ani moc neumí, takže na nějaké vývary táhlé 8 hodin, pomalu pečená líčka 4 hodiny atd. asi neaspiruje, takže jí bohatě stačí umět číst a přečíst si jednoduché, ale chutné recepty. Až bude umět ty, tak se možná začne zabývat i trochou gastronomie a bude vařit tak, jak píše @TýnkaK . Do té doby jí stačí opravdu recepty typu buřtguláš, bramboráky a různé polévky a jednoduché omáčky…
Proč buřtguláš? Guláš se vaří úplně stejně, ale o chuti si snad nemusíme vykládat. Polévky? No vždyť mluvím o vývaru na polévku. To není žádná vysoká gastronomie, ale naprosto triviální úkon, který se ti navíc vyrábí sám (hrnec na plotně stojí a ty jen občas koukneš, jestli je dost vody). Teda pokud si sama nevykošťuješ kuře, to teda neumim ani vomylem. Já vařím poměrně jednodušše. Abych stála v kuchyni a pět hodin denně něco kuchtila fakt nemám čas. Je to o postupech, surovinách a přístupu. Například udělat špízy je práce pro cvičenou opici (napíchat 5 surovin na bodák a obalit v trojobale), ale strávím tím dvě hodiny oproti 5 minutám se stejkem a na ten už chce, panečku, nějaký zkušenosti, aby byl jak má být.
@Žirafátko píše:
@maritimka co je těžkýho na vývaru?
Já nepsala, že je na něm něco těžkého, ale když jsi na gastronomické úrovni jako zakladatelka, dáš klidně kostku a neřešíš…
Vývar jak kdy
vývarovou polévku klidně vařím půl dne
ale do omáček se s tím dělám m
do mrazáku si dám radši čerstvé norské ryby než vývar, který si můžu kdykoliv uvařit. Lososa nebo tresku si u nás těžko chytbu
ale jak kdy, když chci třeba rajskou/koprovku s hovězím, nejdřív uvařím maso a z vývaru následně udělám omáčku ¨někdy zas udělám koprovku jenom z mléka a smetany - je to sice pořád koprovka, ale šmakuje pokadé jinak
@Žirafátko píše:
@TýnkaK já dělám všechny 6-8, kuřecí teda máme nejradši. Bereme odsud https://www.facebook.com/….stepanovsko
Děvče zlatý, já jsem z Plzně… ![]()
@maritimka píše:
Já nepsala, že je na něm něco těžkého, ale když jsi na gastronomické úrovni jako zakladatelka, dáš klidně kostku a neřešíš…
Opět musím oponovat, ale vývar NENÍ o gastronomické úrovni!!!
Edit. Je to o chuti. Je to o tom, že když vím, jak chutná vývar, nepolknu bujon z kostky. Místo pohlazení v krku mě to zaškrábe a je má to divnou pachuť.
Příspěvek upraven 15.07.13 v 20:29
@TýnkaK Ale ty pořád nechápeš smysl diskuze - zakladatelka NEVAŘÍ a hřejmě NEUMÍ VAŘIT. Takže těžko bude vyrábět steak, na který ano, potřebuje dobrý kuchař opravdu 5 minut, ale raději udělá ty špízy, o kterých píšeš, na kterých nejde nic zkazit, stačí přečíst recept a dělat, i když trvají 2 hodiny…
@maritimka a jak se ten steak má naučit? Až bude umět dokonale špízy, tak si má troufnout na steak? ![]()
@TýnkaK píše:
Opět musím oponovat, ale vývar NENÍ o gastronomické úrovni!!!
Ale je… Každý kuchař začíná od nuly a musí se zdokonalovat nejen po stránce kuchařské, ale i své myšlení musí posunovat stále kupředu. A zakladatelka zjevně ještě nedosáhla úrovně myšlení, kde by vařila domácí vývary táhlé 8 hodin. Dle mého názoru je na úrovni - vývar na polévku hotový v papiňáku za 30 minut…
@maritimka píše:
@TýnkaK Ale ty pořád nechápeš smysl diskuze - zakladatelka NEVAŘÍ a hřejmě NEUMÍ VAŘIT. Takže těžko bude vyrábět steak, na který ano, potřebuje dobrý kuchař opravdu 5 minut, ale raději udělá ty špízy, o kterých píšeš, na kterých nejde nic zkazit, stačí přečíst recept a dělat, i když trvají 2 hodiny…
Ano, nevaří. A chce se naučit vařit. Dokonce sama říká, že její jídlo je bez chuti. Tak jí radím- uvař si vývar, je to jednoduché a levné a tu chuť rozhodně mít budeš a jakou! Nemůžu jí poradit- vezmi si gothaj, magikostku a vykouzli orgastické chutě.
@Žirafátko píše:
@maritimka a jak se ten steak má naučit? Až bude umět dokonale špízy, tak si má troufnout na steak?
Každý vaříme to, na co „máme“ (a tím fakt nemyslím finance). Někdo si troufne na steak v okamžiku, kdy se prvně postaví k plotně. A někdo si na něj netroufne ani za několik let a raději pořád dokola vaří jedno a to samé. Nebo ti přijde, že to není případ zakladatelky, podle jejího prvního příspěvku?