Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Žirafátko Nechci se hadat, ale ta hneda pena se dela pouze v pripade, ze je var moc prudkej. V pomalci se fakt nedela a vyndavam naprosto pruzracnej vyvar.
@Sepishka Já taky nemám pomaláč, ale časem dojde tahle vymoženost i k nám do kuchyně
. Vařím vývar těch 6-8 hodin během dne, z papiňáku to nemá takovou chuť nebo já nevím, něco tomu pak chybí ![]()
@TýnkaK No já bych bylinky klidně jedla, ale můj žaludek říká něco jiného - sním akorát pažitku, petrželku a nebo majoránku třeba v bramboračce, ale to je tak nějak všechno. Bylinky a koření nejsou mí kamarádi
. Cítím na jazyku a ![]()
@Sepishka vývar vůbec do varu nejde ani normálně
a kosti se dávají vždy do studené vody. O prudkém varu nemůže být řeč.
Jinak tedy neprůzračný vývar z hrnce ještě můžou zachránit bílky, které navážou právě bílkoviny. Uvařené bílky se pak sesbírají a HLE! jak z reklamy ![]()
@Žirafátko Ty to umis ohlidat na normalni plotne, aby ti to opravdu ani na chvilicku neslo do varu? Ja ne, a proto vzdy kdyz jsem varila plotne jsem penu musela sbirat. Co se tyce morkovych kosti, tak je nejlepsi je prudce zatahnout na trosice sadla nez jdou do studeny vody, stejne jako treba ohanky. Mimochodem z ohanek je vubec nejlepsi vyvar.
Jinak teda velmi rada dodam foto vyvaru bez peny jako dukaz ze nekecam a fakt nic nesbiram ![]()
@Sepishka já ti to věřím, v pomaláči nevařím. Je možné, že se to chemicky mění, ale to, že se pěna netvoří neznamená, že tam bílkoviny nejsou, samozřejmě ![]()
Hehe, tak pokud je tam maso, tak je jasny ze tam je bilkovina
, ale ta pena se sbira proto, aby vyvar nebyl zakalenej a ja ho z pomalace fakt zakalenej nemam.
@Sepishka Mně je zase líto stát o víkendu půl dne u sporáku. Jen jsem chtěla zakladatelku uklidnit, že na neumění vařit se neumírá. Já dělám tak 20 jídel pořád dokola - rizoto, těstoviny, kuře, kuskus, steaky, ryby, luštěninové nebo krémové zeleninové polívky za 10 minut hotové - rozhodně ne žádný omáčky nebo knedlíky, na ty si právě dojdeme ven… Dětem tytéž suroviny dusím, nekořením, vařím v hrnci vedle. A žijem.
@maritimka @valkil @TýnkaK Chlap si nestěžuje. Je nenáročnej.
Děti - starší teď bojkotuje hodně jídel, co dřív nebyl problém. Mladší teď bojkotuje všechno. Dá si pár lžiček a končí.
Asi největší problém s tím mám já.
Vývar umím udělat. Na tom nic není. Ale v 95% používám kohoutí vývar, jak někdo psal. Z kohoutku. Ale zajímalo mě, jak to máte vy.
Mě prostě přijde, že je to všechno na jedno brdo. Vždycky osmahnu maso, zaleju vodou, podusím. A buď přidám rajčata nebo smetanu. Nebo třeba jen zeleninu a zahustím. Ale kromě rajský (tu bych řekla, že umím dochutit), je to takový o ničem.
Upeču maso, kuře, sekanou, lasagne. Po bifteku netoužím.
Ale pečené maso - sice se snažím bylinky měnit. Ale je to prostě stále o ničem. Dám bylinky, nasolím, podliju vodou, upeču. Maso mám krásně měkké, s tím problém nemám. Ale pořád je takové nějaké o ničem. Když jsem maso po upečení vyndala a pokoušela jsem se něco udělat z toho, co se vypeče, tak to nikdy nebylo dobré. Takovej zahuštěnej blivajz. S tím mám právě největší probém. Prostě tam nemám ten dobrý výpek, co babička nebo tchýně. Ale třeba naše babi tam cpe Heru. Že by to bylo jen tím?
Aby nedoslo k nedorozumeni- ja jsem vubec nechtela rict, ze bez nej se neda udelat dobrej vyvar. Samozrejme, ze da.
@adna no tak napiš co jste měli dobrého minulý týden, vařím 3× denně, tak snad něco vymyslíme ![]()
@adna Ja vetsinou do horkyho vypeku z masa pridavam jen kousek masla. Jinak se snazim hodne stridat suroviny a porad objevovat neco novyho. Internet je plnej uzasnejch receptu a pokud umis treba anglicky tak co se tyce vareni objevis nekonecnej svet.