Neumím vařit - jak se zlepšit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4466
15.7.13 20:35
@maritimka píše:
Ale je… Každý kuchař začíná od nuly a musí se zdokonalovat nejen po stránce kuchařské, ale i své myšlení musí posunovat stále kupředu. A zakladatelka zjevně ještě nedosáhla úrovně myšlení, kde by vařila domácí vývary táhlé 8 hodin. Dle mého názoru je na úrovni - vývar na polévku hotový v papiňáku za 30 minut…

máš to nějak naruby. Papiňák je zjednodušení toho, co už umíš. Ne naopak. Když muže vařit vývar patnáctiletá, tak proč ne zakladatelka? Co je těžkýho na tom strčit kosti do hrnce? Nebo jak děláš vývar? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
@maritimka píše:
Ale je… Každý kuchař začíná od nuly a musí se zdokonalovat nejen po stránce kuchařské, ale i své myšlení musí posunovat stále kupředu. A zakladatelka zjevně ještě nedosáhla úrovně myšlení, kde by vařila domácí vývary táhlé 8 hodin. Dle mého názoru je na úrovni - vývar na polévku hotový v papiňáku za 30 minut…

Nevidím jediný důvod, proč by první stádium kuchařského umu mělo být Jakošiditjídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
@maritimka píše:
Každý vaříme to, na co „máme“ (a tím fakt nemyslím finance). Někdo si troufne na steak v okamžiku, kdy se prvně postaví k plotně. A někdo si na něj netroufne ani za několik let a raději pořád dokola vaří jedno a to samé. Nebo ti přijde, že to není případ zakladatelky, podle jejího prvního příspěvku?

a právě proto, by měla udělat ten steak. Prvně asi nebude epesní, ale příště bude lepší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
15.7.13 20:36
@TýnkaK píše:
Nevidím jediný důvod, proč by první stádium kuchařského umu mělo být Jakošiditjídlo.

přesně, pak to tu má, kruci, nějak vypadat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
15.7.13 20:36
@adna píše:
Ahoj, přijde mi, že vůbec neumím vařit a vůbec nevím, jak na to.

Podmínkou je, aby to jedl manžel a hlavně dvě malé děti (1 a 3 roky). Takže žádná niva, maso na pivu či vínu, smažené. A v jídle musí být maso. Stačí malinko, ale jinak mi to hodí na hlavu.

Samozřejmě vařím, ale všechno chutná na jedno brdo. Koupila jsem si i několik kuchařek, ale tam se často používá vývar. Kostku dávat nechci. To si opravdu všichni děláte domácí vývar?

Poradíte nějaké recepty, které nejsou složité a přitom jsou výborné?

A co uvařit základ, který dáš bokem pro děti a pak to dochutit pro dospělé?

Mmch se přidávám k těm, kteří berou vývar jako základ vaření. Používám vývary všeho druhu, tzn. krom různých masových i zeleninový. Masový trvá dlouho, ale stojí za to. Zeleninový je rychlý a levný a třeba do italského rizota vhodnější.

Pak je taky důležité, jaký tuk používáš, já používám máslo, sádlo nebo olivový olej - podle druhu jídla.

Dál nekombinovat příliš mnoho chutí v jednom jídle, žádný mišmaš, hodně druhů koření…

Webovky doporučuju apetitonline.cz ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
15.7.13 20:37

@TýnkaK Já jí ale neradím nic proti domácímu vývaru, naopak. Jen jsem zde podotkla něco o jednoduchých receptech, ze kterých se vyčte vše a dá se podle něj vařit, i když člověk v životě nedržel vařečku v ruce… I v mém prvním příspěvku je rada, ať si udělá domácí vývar a zamrazí, aby ho nemusela dělat na každé jídlo extra. Domácí vývary jsou super věc, není nad ně, ale co si budeme povídat - hromada lidí to ví, ale právě tím „gastronomickým myšlením“ nebo „gastronomickou úrovní“ ještě nepochopili, že domácí vývar je nej věc. Někdo prostě vytáhne kostku a „vaří“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
15.7.13 20:38

A navíc, kostka má úplně jinou chuť než klasický vývar. Navíc je ta „chuť“ „plnější“, takže od kostky se těžko dostáváš k vývaru, když jsi zvyklá na tu spoustu soli :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
15.7.13 20:40
@maritimka píše:
@TýnkaK Já jí ale neradím nic proti domácímu vývaru, naopak. Jen jsem zde podotkla něco o jednoduchých receptech, ze kterých se vyčte vše a dá se podle něj vařit, i když člověk v životě nedržel vařečku v ruce… I v mém prvním příspěvku je rada, ať si udělá domácí vývar a zamrazí, aby ho nemusela dělat na každé jídlo extra. Domácí vývary jsou super věc, není nad ně, ale co si budeme povídat - hromada lidí to ví, ale právě tím „gastronomickým myšlením“ nebo „gastronomickou úrovní“ ještě nepochopili, že domácí vývar je nej věc. Někdo prostě vytáhne kostku a „vaří“…

NO PRÁÁÁVĚ!!! Proto nemůžu nikdy radit kostku. Proto vždycky budu bojovat za vývar :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
15.7.13 20:40
@Žirafátko píše:
máš to nějak naruby. Papiňák je zjednodušení toho, co už umíš. Ne naopak. Když muže vařit vývar patnáctiletá, tak proč ne zakladatelka? Co je těžkýho na tom strčit kosti do hrnce? Nebo jak děláš vývar? :mrgreen:

A ty osobně něco v papiňáku vaříš? Já ho nepoužívám vůbec, protože mi nic z něho nechutná tak, jako když se to dělá klasicky, dlouze, v hrnci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
15.7.13 20:41
@valkil píše:
Tak ten můj to nepozná :(
Táhnout vývar 8 hodin (a že takový si občas pro sebe udělám) je pro něj plýtvání plynem :?

Kdybys vařila pouze vývary a pak mu z ničeho nic jednou fikla kostku, tak ti zaručuju, že pozná :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
15.7.13 20:41

@maritimka mám ho, ale bojím se ho, takže nic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
15.7.13 20:43
@TýnkaK píše:

A kde jsem tohle psala? Nikdy jsem nic takového neradila a ani nepsala, že to tak má být.
Psala jsem, že hromada lidí (asi vč. zakladatelky) začíná na kostkách, protože je to prostě jednodušší a nevidí na tom nic špatného. Když se prvně postavíš k plotně, neznalá, kuchařských uměním nepolíbená, těžko začneš vařit něco epesního, s postupem na 2 stránky a nejlépe začneš vařit den dopředu kvůli domácímu vývaru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
15.7.13 20:46

My si na jednu stranu děláme poctivý vývar podle Vaňkových kuchařek. Na druhou stranu je nám líto použít ho do omáček :mrgreen: A tak tam prdneme masox a je to. Vaření samo o sobě je na jedno brdo, jen s jinými ingrediencemi, ale je to jako pečení - podobná jídla mají podobný princip. Jen ten závěr se lehce liší. My máme naštěstí rozdělené role, můj dělá omáčky a knedlíky, já dělám rychlá jídla ze zeleniny. Milujeme bramborovou kaši, a k ní se toho dá strašně moc udělat. Plátek na přírodno, přihodit žampiony, nebo plátek obalit a je z toho řízek… nebo neděláš kaši, ale uděláš k tomu těstoviny… Vaření není věda :-)

• Citovat
  • Upravit
2616
15.7.13 20:47
@maritimka píše:
A kde jsem tohle psala? Nikdy jsem nic takového neradila a ani nepsala, že to tak má být.
Psala jsem, že hromada lidí (asi vč. zakladatelky) začíná na kostkách, protože je to prostě jednodušší a nevidí na tom nic špatného. Když se prvně postavíš k plotně, neznalá, kuchařských uměním nepolíbená, těžko začneš vařit něco epesního, s postupem na 2 stránky a nejlépe začneš vařit den dopředu kvůli domácímu vývaru…

No já vím, že ty ne. Ale myslela jsem to obecně- jak jsi psala na to, že si mraky lidí „usnadňuje“ vaření různejma sráďorama, páč to je prostě fakt, ale pokud někdo zvolá: chci umět VAŘIT, pak rada s kostkou apod. je mimo a že to tu taky zaznělo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
15.7.13 20:48

@Žirafátko Já ho na nic nepoužívám, mi to přijde takové nijaké, chuť nedodělaná. Ale můj v tom vaří i brambory na bramborovou kaši - prý úspora času :roll:

Ale prostě podle mě máme každé něco odvařeno, naučeného a každá myslíme jinak. Zakladatelka, jelikož vaří, ale zjevně pořád jedno a to samé, si možná netroufne na něco složitého. Neříkám, že domácí vývar je složitý, to vůbec není, ale to přijde tomu, kdo s ním vaří. Ten, kdo si ho doma nedělá (dlouho to trvá, raději použije kostku), nepochopí, že je jídlo s ním pak lepší. Zná kostkové věci, jednodušší, a tím končí.
Takže ano, radím zakladatelce, aby začala dělat domácí vývar, aby začala vařit „s chutí“, ale na tohle musí přijít ona sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí