Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@ncc1701 Koukám, že u vás se vaří stylem „kuře na 1000 způsobů“
. Ale máš pravdu, vaření není věda…
@adna Ahoj, necetla jsem diskusi, ale ja si delam domaci vyvar vzdy do zasoby a cistej si pak zamrazim a kdyz potrebuju na podlivani, tak ho mam k dispozici. Alkoholu na vareni se vubec neboj- vyteka driv nez zacne bublat zbytek- ja treba kdyz delam rajcatovou omacku na testoviny, tak vzdy podlivam bilym vinem a ji to i dite. Zacni jednoduchyma jidlama, pouzivej co nejmin surovin a cerstvy bylinky. Najdi si klasicky recepty- ne zjednoduseniny jedna pani povidala a nepouzivej ty dochucovadla- po nich vse chutna a smrdi stejne blbe ![]()
@maritimka píše:
Takže ano, radím zakladatelce, aby začala dělat domácí vývar, aby začala vařit „s chutí“, ale na tohle musí přijít ona sama…
Nemusí, my jí to ochotně poradíme
![]()
@TýnkaK „umět vařit“ - někdo „vaří“ rychlovky z pytlíku, jiný „vaří“ s použitím kostek a někdo „vaří“ vše domácí a když má to štěstí, většinu ingrediencí si také vypěstuje… Hold, každý si pod tím pojmem představí to, co zrovna provozuje on v kuchyni ![]()
Velkou výhodu má ta, co vaří s bylinkama. Já jsem šílená, co se jídla týče - nejím většinu bylinek, takže pro mě vařit, je utrpení… Nevadí mi vařit s pomocí bylinek, ale nikdy neochutnávám, to musí ten, pro koho vařím…
@maritimka píše:
@TýnkaK „umět vařit“ - někdo „vaří“ rychlovky z pytlíku, jiný „vaří“ s použitím kostek a někdo „vaří“ vše domácí a když má to štěstí, většinu ingrediencí si také vypěstuje… Hold, každý si pod tím pojmem představí to, co zrovna provozuje on v kuchyni
Asi tak.
Možná jádro pudla objevila @Sepishka, totiž že jí všechno chutná stejně hnusně právě kvůli dochucovadlům a kostkám
A že kdyby je hodila do popelnice, suroviny zase začnou mít v jídle identifikovatelné a navíc různé chutě.
@TýnkaK @Žirafátko @maritimka vy tady působíte jako takový odbornice, já teda vlastním papiňák, nebojím se ho, dokonce ho mám moc ráda, ale co je tak špatnýho na vývaru z papiňáku za hodinu?? Já jako si dělám vývary, to jo, v tom jsem s váma za jedno, ale mě přijde právě super to hodit do papiňáku, za hodinu vypnout a tadááá, hotovo… Fakt budu ráda, když mi vysvětlíte rozdíl mezi hodinovým papiňákovým vývarem a tím šestihodinovým hrncovým vývarem ![]()
Jinak podle me nejlepsi vyvar je v pomalym hrnci, kde se tahne celou noc. Ja si vzdy akorat na panvi orestuju maso, kosti a zeleninu. Pak to hodim do pomalace, spolecne s korenim a rano mam hotovo- zcedim, rozvarenou zeleninu vyhodim, maso oberu. Do casti pridam cerstvou zeleninu na polivku a zbytek vyvaru jde na mrazak na ostatni vareni- neni to zadna velka prace a jidlo chutna daleko lip. Pokud mas rada jidlo, tak se k tomu jak se rika prozeres a sama od tech dochucovadel das ruce pryc.
@Pamplemouse Vyvar by se mel tahnout tesne pod bodem varu nekolik hodin- jen tak pusti chut. V papinaku nikdy nebude tak dobrej, navic bude zakalenej.
@maritimka píše:
Velkou výhodu má ta, co vaří s bylinkama. Já jsem šílená, co se jídla týče - nejím většinu bylinek, takže pro mě vařit, je utrpení… Nevadí mi vařit s pomocí bylinek, ale nikdy neochutnávám, to musí ten, pro koho vařím…
No vidíš, tak bez bylin bych já byla v loji, protože třeba chilli, kari, muškátový oříšek a jiné další dětem prostě do jídla nestrčím. S bylinkama se dají dělat přímo kouzla.
@Sepishka píše:
Jinak podle me nejlepsi vyvar je v pomalym hrnci, kde se tahne celou noc. Ja si vzdy akorat na panvi orestuju maso, kosti a zeleninu. Pak to hodim do pomalace, spolecne s korenim a rano mam hotovo- zcedim, rozvarenou zeleninu vyhodim, maso oberu. Do casti pridam cerstvou zeleninu na polivku a zbytek vyvaru jde na mrazak na ostatni vareni- neni to zadna velka prace a jidlo chutna daleko lip. Pokud mas rada jidlo, tak se k tomu jak se rika prozeres a sama od tech dochucovadel das ruce pryc.
Dělám stejně, jen v klasickým hrnci. Pomalej nemám.
@Pamplemouse píše:
Fakt budu ráda, když mi vysvětlíte rozdíl mezi hodinovým papiňákovým vývarem a tím šestihodinovým hrncovým vývarem
Rozdíl poznáš na chuti.
Tak, že to zkusíš ![]()
@TýnkaK Jasne tak pokavad na mirnym ohni varis v kastrolu, tak to je bezva. Pro me je ten pomalac pohodlnej v tom, ze to nemusim nijak hlidat. Kdyz jsem ho nemela, taky jsem delala klasicky v hrnci na plotne nekolik hodin.
A jak zminila @Žirafátko sbirani peny, tak to v tom pomalym hrnci taky odpada- vubec se netvori.