Neumím vařit - jak se zlepšit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7449
16.7.13 21:19

@dani24687 To víš, že pošlu. Napiš mi mail a já nažhavým foťák :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
17.7.13 01:23

@maritimka tssss :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
17.7.13 23:24

A co takhle zainvestovat do parního hrnce?? Tam nepotřebjute žádný tuk, ani vývary.. Ne že bych tak vařila pouze a výhradně, ale je to paráda. Koupím kus čerstvého lososa, obejdu zahrádku (brambor, mrkev, květák, bylinky apod.), vrazím to do parního hrnce a za cca 40 min. máme výbornou baštu!! Chuť takto upravené zeleniny je nesrovnatelná a třeba my dospěláci si k tomu dáme i nějakou omáčku, nejlépe zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami a je to fakt super. Jinak je u nás oblíben např. pilaf s kuřecím masem. Takové trošku jiné rizoto vařené z jednoho hrnce. Rychlé a výborné. Ale u nás se jí všechno, malej i manžel jsou žrouti, radost vařit :) Kdyby někdo chtěl, tak můžu na SZ poslat pár receptů. Dobrou noc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.22 09:33

Jak se naučit vařit?

Ahoj, je mi to docela trapné, ale neumím taky vařit. Zvládám dobře takové ty jednoduché jídla typu řízek, pečené kuře, špízy,… Jinak vařím podle receptů a to se někdy povede a někdy ne - no většinou spíš ne :? Vůbec neumím dochucovat, jídlo je furt bez chuti až je přesolené/prekořeněné :nevim: nebo třeba takový ten jednoduchý základ - „maso nakrájet na kousky, osolit, opepřit a osmahnout na oleji do zlatova“ - mám ve výsledku suché maso bez chuti :zed:
Nemáte prosím někdo radu jak se to vaření naučit? Je třeba nějaká kuchařka pro takové antitalenty? Nebo jsem uvažovala i o nějakém kurzu, ale to nevím jestli se chci někde ztrapňovat…

• Citovat
  • Upravit
214
23.2.22 09:43

Vařím podle Youtube videi - podle napsaneho rezeptu je to u me taky obcas Katastrophe :nevim: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2094
23.2.22 09:46

Podle mě to chce prostě čas a praxi. Já bych asi na kurz prdla. Bylo by mi trochu líto peněz. Navíc dneska podle mě moc nejsou ty kurzy takového toho komplexního vaření ale jsou zaměřený jednostranně na jednu věc například sushi nebo nějaká exotická kuchyně 8) zkusila bych si třeba něco uvařit s někým zkušenějším nebo prostě pod jeho vedení například mamka babička kamarádka ;) a hlavně nevzdávat se při neúspěchu. Věř že každému se stane že se něco nepovede :lol: Mně se třeba jednou tak strašně roztekl na pánvi smažený sýr že jsme ho museli jíst lžící a přímo z pánve protože nám to bylo líto vyhodit. Samozřejmě jsme z toho měli srajdu jak to bylo roztekly a nacucly olejem:mrgreen: naštěstí jsme to brali sportovně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26870
23.2.22 09:51
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi to docela trapné, ale neumím taky vařit. Zvládám dobře takové ty jednoduché jídla typu řízek, pečené kuře, špízy,… Jinak vařím podle receptů a to se někdy povede a někdy ne - no většinou spíš ne :? Vůbec neumím dochucovat, jídlo je furt bez chuti až je přesolené/prekořeněné :nevim: nebo třeba takový ten jednoduchý základ - „maso nakrájet na kousky, osolit, opepřit a osmahnout na oleji do zlatova“ - mám ve výsledku suché maso bez chuti :zed:
Nemáte prosím někdo radu jak se to vaření naučit? Je třeba nějaká kuchařka pro takové antitalenty? Nebo jsem uvažovala i o nějakém kurzu, ale to nevím jestli se chci někde ztrapňovat…

Kolik mas roku a jak dlouho uz varis?
Se svymi vykony jsem zacala byt spokojena asi az tak po 10 letech pravidelneho vareni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
23.2.22 09:54

Když osmažíš maso na pánvi, bude vysušený vždycky. Musíš ho trochu podlít vodou, podusit a přidat máslo. Chuť překvapivě dodáš malou troškou cukru. Koření, mimo pepře, jen škodí. Kup si Kuchařku pro dceru, tam jsou recepty polopaticky. Jinak videa na youtube a začít s jednoduchýma receptama.

• Citovat
  • Upravit
5185
23.2.22 10:07
@Anonymní píše:

Zkoukni pár pořadů napr. Kluci v akci. Zjistíš, že žádné velké směsi koření vůbec nepoužívají, pokud si to nevyžaduje např. guláš, kdy to bez koření nejde. Bylinky, sůl, pepř, česnek…základní ochucení a nechat vyniknout chuť masa. Pokud máš zkušenost, že se maso vysuší, tak ho předem nalož. Ale nekupuj ty marinovací směsi, to je hnus. Stačí olej, česnek a trochu bylinek. A doporučuju využívat kuřecí stehenní místo prsou, to je suchota velmi rychle. Na kurzy se vyprdni. Na internetu je nekonečné množství receptů a tipů a triků jak snadno vařit. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Barpro
23.2.22 10:11
@Anonymní píše:

Existují kuchařky, které mají v receptu přesné gramy soli a koření. Jinak to chce čas a vařit, vařit, vařit.

• Citovat
  • Upravit
10141
23.2.22 10:21
@Anonymní píše:
mám ve výsledku suché maso bez chuti :zed:

Co kupuješ za maso? Ta suchost často pochází už od výběru při koupi masa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.2.22 10:33
@Anonymní píše:

Proč ztrapnovat? Od toho ty kurzy jsou. Základ je se nebát a zkoušet. A stále ochutnávat.. koření přidávat pomalu, stejně tak sůl. Tvrdé maso značí buď příliš krátkou upravu- např v omáčkách, nebo moc dlouhou -steaky, Čína a pod. A nezapomenout základní věc, že praxe dělá mistra :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.2.22 10:35

Jo a taky druh masa je důležitý, každý je dobrý na něco jiného, krkovice a podobně tučné je super na dlouhé pečení, dušení, třeba kýta na krátkou úpravu, jinak je suchá.. hovězí všeobecně delší úprava, jen steaky krátce atd :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
23.2.22 11:13

Doporucila bych „Hovory s reznikem“, stejna autorka jako „Kucharka pro dceru“. Je tam celkem dobre vysvetleno, jake maso na co vybrat, jak nakrajet, jakou teplotu upravy zvolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
23.2.22 13:36

Učila Tě vařit třeba mamka nebo babička?
Já jsem samouk a fakt to chtělo zkoušet, zkoušet, zkoušet… podle kuchařky a chuti…
Nic jiného nepomůže… kurz mi přijde jako blbost, většinou jsou zaměřený jen na konkrétní styl kuchyně - sushi, makronky atd… o žádném komplexním jsem neslyšela… je to fakt spíš o praxi a ochutnávání :-)
Držím palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport