Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@adam755 píše:
@Sepishka Mně je zase líto stát o víkendu půl dne u sporáku. Jen jsem chtěla zakladatelku uklidnit, že na neumění vařit se neumírá. Já dělám tak 20 jídel pořád dokola - rizoto, těstoviny, kuře, kuskus, steaky, ryby, luštěninové nebo krémové zeleninové polívky za 10 minut hotové - rozhodně ne žádný omáčky nebo knedlíky, na ty si právě dojdeme ven… Dětem tytéž suroviny dusím, nekořením, vařím v hrnci vedle. A žijem.
Ale to je jasné, že žijete. Já si třeba dělám domácí vývar, ale pravda, když ho nemám, taky použiju do polévky kostku a taky žiju, nehroutím se, jen mi to potom tolik nechutná, ale lepší něco, jak nic, že?
A k tomu stání u sporáku - takhle by jsi „zabila“ jeden víkendový půlden s domácím vývarem, ale měla by jsi ho dopředu hotový třeba na 10 jídel pěkně v mražáku. Takže to není zas tak časově náročné a navíc u toho nestojíš celých 8 hodin, jen občas mrkneš a popř. sebereš pěnu…
@Žirafátko lasagne, těstoviny se zeleninou a kuřecíma kostkama, rajčatový kuskus s mletým hovězím, kuře s bramborem
@Sepishka Jenže ostatní tam mají takový ten dobrý výpek. A já jen obarvenou vodu.
Přitom maso mám dobrý. Měkký.
@Sepishka píše:
@TýnkaK Jasny, vsak mas pravdu. Neni to nutny, ale jsem za nej rada a ac nerada utracim zbuhdarma, tak tohle byla pro me investice, ktera uz se mi tisickrat vratila.
To věřím!!
Já jsem se zase strašně dlouho rozmýšlela nad titanovým hrncem za téměř dva tis. a pak jsem si nadávala, že mi to trvalo tak dlouho ![]()
@adna Taky zalezi, co pouzijes za maso- jestli treba neokrajis tuk z nej- ten dela chut vypeku.
@adna píše:
"lasagne, těstoviny se zeleninou a kuřecíma kostkama, rajčatový kuskus s mletým hovězím, kuře s bramborem
a to ti přijde na jedno brdo? Ok, tak co děláš ještě? Zkusila jsi třeba lilek, cuketu? Ratatouille (francouzské lečo)?. To je celkem snadné, neboj se toho. Jendou to zkazíš, podruhé už ne
. Nezapomeň, že kuskus je taky v podstatě těstovina. Děláš ryby?
@maritimka Ale já to vím, jenže narozdíl od mnohých já nejsem schopná přemýšlet x dní dopředu (asi moje chyba). Zkrátka žiju okamžikem
nevím, jestli budeme doma, jestli budeme vařit nebo půjdeme ven a vždy mám nějak něco lepšího a aktuálnějšího na práci než vařit pro strýčka příhodu vývar. Jsem takový ten akademický typ, pro domácnost naprosto nepoužitelný, zato nad výzkumným projektem s gustem trávím hodiny. Ale snad i takové osoby jako já mají povoleno mít děti ![]()
Ja teda s vyvarem furt zapasim, ale uz se dokazu obejit bez bujonu - kupuju teda zasadne bez glutamatu.
Akorat u nas se o nejakem zamrazovani nebo schovanani na pozdeji teda neda hovorit, pak to vsechno snime a ze by to teda byly nejake litry, to teda ne, max. zbyde obrane maso.
Velkej hrnec mam, ale stejne toho hodne vyvarim.
@adna Pořádně to osol, dej tam snítku rozmarýnu jestli máš a tu slaninu a uvidíš
@adna Tak z toho, co píšeš, mi přijde, že né že neumíš vařit, ale neumíš dotáhnout jídlo, dochutit… Ale tak to není žádná věda, jsem si myslela, že nevaříš vůbec, neumíš nic kromě, sorry, že to tak řeknu, ale špaget s kečupem…
Jestli máš pod masem jen obarvenou vodu, tak je chyba už na začátku při dochucování masa - sůl, popř. koření či bylinky
Zkus www.toprecepty.cz
Jinak používám kostky…a jídlo chutná všem-i mlsným dětem…a to začala vařit před 5ti lety, kvůli malé…vařím především omáčky-což je lehký…
OT-s těmi kuřáky nesouhlasím…
@Sepishka píše:
A k tomu jedeni venku…Me docela motivovalo k vareni vedomi, ze to co mi hodi na talir v prumerny cesky knajpe si daleko lip umim udelat sama a na to abych si bejvala chodila po hospodach, kde za jidlo dam od petistovky vejs jsem nemela finance a bylo by mi jich i lito.
Moje řeč! Málo kde mě potěší. Chodíme na jídlo jen občas (narozeniny, výročí…), o to pak pečlivěji vybíráme, aby byla obsluha příjemná a jídlo výborné. Máme v Plzni geniální italskou restauraci, kterou vlastní italský manželský pár. Ona obsluhuje, on vaří (včetně domácích těstovin a pod.), ceny jsou víc než přijatelné, jsou strašně milí a jejich jídlo je zážitek nadpozemskej ![]()
@adam755 píše:
@maritimka Ale já to vím, jenže narozdíl od mnohých já nejsem schopná přemýšlet x dní dopředu (asi moje chyba). Zkrátka žiju okamžikemnevím, jestli budeme doma, jestli budeme vařit nebo půjdeme ven a vždy mám nějak něco lepšího a aktuálnějšího na práci než vařit pro strýčka příhodu vývar. Jsem takový ten akademický typ, pro domácnost naprosto nepoužitelný, zato nad výzkumným projektem s gustem trávím hodiny. Ale snad i takové osoby jako já mají povoleno mít děti
bud v klidu, dělám to úplně stejně. Ale mám doma zásoby, takže v 90% vždycky něco uklohním. Manžel to má nejraději - jídlo „co dům dal“ ![]()
@adam755 píše:
@maritimka Ale já to vím, jenže narozdíl od mnohých já nejsem schopná přemýšlet x dní dopředu (asi moje chyba). Zkrátka žiju okamžikemnevím, jestli budeme doma, jestli budeme vařit nebo půjdeme ven a vždy mám nějak něco lepšího a aktuálnějšího na práci než vařit pro strýčka příhodu vývar. Jsem takový ten akademický typ, pro domácnost naprosto nepoužitelný, zato nad výzkumným projektem s gustem trávím hodiny. Ale snad i takové osoby jako já mají povoleno mít děti
Hehe, to me pobavilo, ale i ja jsem v podstate typ laboratorni krysa! hele k vareni je vlastne vyhoda pristoupit systematicky a analyticky. Ja jsem tu svoji vasen pro vareni taky pojala jako vyzkumnej projekt a nejdriv jsem hodiny a hodiny studovala techniky, postupy, chemicky procesy a cetla recenze a pak se poustela do praxe. Je to lepsi nez pristoupit k vareni s tim, ze to nahazim do kastrolu bez ladu a skladu a budu cekat, co to udela
Proste to pojmi jako vedeckou misi ![]()
@adna Tak se na nějaký zahušťování vykašli, to je stejně taková podivná česká specialita a navíc to vůbec není zdravý. Dej maso se šťávou a je to. Já třeba pod hovězí plátky i pod kuře dávám kousek anglický slaniny, šťáva je pak dobrá a smetanu ani mouku nepoužívám, z toho se akorát přibírá.