Neumím vařit - jak se zlepšit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
adam755
15.7.13 21:23

@adna Tak se na nějaký zahušťování vykašli, to je stejně taková podivná česká specialita a navíc to vůbec není zdravý. Dej maso se šťávou a je to. Já třeba pod hovězí plátky i pod kuře dávám kousek anglický slaniny, šťáva je pak dobrá a smetanu ani mouku nepoužívám, z toho se akorát přibírá.

• Citovat
  • Upravit
7449
15.7.13 21:24
@adam755 píše:
@Sepishka Mně je zase líto stát o víkendu půl dne u sporáku. Jen jsem chtěla zakladatelku uklidnit, že na neumění vařit se neumírá. Já dělám tak 20 jídel pořád dokola - rizoto, těstoviny, kuře, kuskus, steaky, ryby, luštěninové nebo krémové zeleninové polívky za 10 minut hotové - rozhodně ne žádný omáčky nebo knedlíky, na ty si právě dojdeme ven… Dětem tytéž suroviny dusím, nekořením, vařím v hrnci vedle. A žijem.

Ale to je jasné, že žijete. Já si třeba dělám domácí vývar, ale pravda, když ho nemám, taky použiju do polévky kostku a taky žiju, nehroutím se, jen mi to potom tolik nechutná, ale lepší něco, jak nic, že?

A k tomu stání u sporáku - takhle by jsi „zabila“ jeden víkendový půlden s domácím vývarem, ale měla by jsi ho dopředu hotový třeba na 10 jídel pěkně v mražáku. Takže to není zas tak časově náročné a navíc u toho nestojíš celých 8 hodin, jen občas mrkneš a popř. sebereš pěnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
15.7.13 21:24

@Žirafátko lasagne, těstoviny se zeleninou a kuřecíma kostkama, rajčatový kuskus s mletým hovězím, kuře s bramborem

@Sepishka Jenže ostatní tam mají takový ten dobrý výpek. A já jen obarvenou vodu. :nevim: Přitom maso mám dobrý. Měkký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
15.7.13 21:25

@adna a osolíš to dostatečně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
15.7.13 21:26
@Sepishka píše:
@TýnkaK Jasny, vsak mas pravdu. Neni to nutny, ale jsem za nej rada a ac nerada utracim zbuhdarma, tak tohle byla pro me investice, ktera uz se mi tisickrat vratila.

To věřím!! :palec: Já jsem se zase strašně dlouho rozmýšlela nad titanovým hrncem za téměř dva tis. a pak jsem si nadávala, že mi to trvalo tak dlouho :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
15.7.13 21:26

@adna Taky zalezi, co pouzijes za maso- jestli treba neokrajis tuk z nej- ten dela chut vypeku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
15.7.13 21:27
@adna píše:
"lasagne, těstoviny se zeleninou a kuřecíma kostkama, rajčatový kuskus s mletým hovězím, kuře s bramborem

a to ti přijde na jedno brdo? Ok, tak co děláš ještě? Zkusila jsi třeba lilek, cuketu? Ratatouille (francouzské lečo)?. To je celkem snadné, neboj se toho. Jendou to zkazíš, podruhé už ne :). Nezapomeň, že kuskus je taky v podstatě těstovina. Děláš ryby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
adam755
15.7.13 21:28

@maritimka Ale já to vím, jenže narozdíl od mnohých já nejsem schopná přemýšlet x dní dopředu (asi moje chyba). Zkrátka žiju okamžikem :-) nevím, jestli budeme doma, jestli budeme vařit nebo půjdeme ven a vždy mám nějak něco lepšího a aktuálnějšího na práci než vařit pro strýčka příhodu vývar. Jsem takový ten akademický typ, pro domácnost naprosto nepoužitelný, zato nad výzkumným projektem s gustem trávím hodiny. Ale snad i takové osoby jako já mají povoleno mít děti :-)

• Citovat
  • Upravit
14856
15.7.13 21:29

Ja teda s vyvarem furt zapasim, ale uz se dokazu obejit bez bujonu - kupuju teda zasadne bez glutamatu.

Akorat u nas se o nejakem zamrazovani nebo schovanani na pozdeji teda neda hovorit, pak to vsechno snime a ze by to teda byly nejake litry, to teda ne, max. zbyde obrane maso.

Velkej hrnec mam, ale stejne toho hodne vyvarim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
adam755

@adna Pořádně to osol, dej tam snítku rozmarýnu jestli máš a tu slaninu a uvidíš

• Citovat
  • Upravit
7449

@adna Tak z toho, co píšeš, mi přijde, že né že neumíš vařit, ale neumíš dotáhnout jídlo, dochutit… Ale tak to není žádná věda, jsem si myslela, že nevaříš vůbec, neumíš nic kromě, sorry, že to tak řeknu, ale špaget s kečupem…

Jestli máš pod masem jen obarvenou vodu, tak je chyba už na začátku při dochucování masa - sůl, popř. koření či bylinky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011

Zkus www.toprecepty.cz

Jinak používám kostky…a jídlo chutná všem-i mlsným dětem…a to začala vařit před 5ti lety, kvůli malé…vařím především omáčky-což je lehký…

OT-s těmi kuřáky nesouhlasím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
15.7.13 21:30
@Sepishka píše:
A k tomu jedeni venku…Me docela motivovalo k vareni vedomi, ze to co mi hodi na talir v prumerny cesky knajpe si daleko lip umim udelat sama a na to abych si bejvala chodila po hospodach, kde za jidlo dam od petistovky vejs jsem nemela finance a bylo by mi jich i lito.

Moje řeč! Málo kde mě potěší. Chodíme na jídlo jen občas (narozeniny, výročí…), o to pak pečlivěji vybíráme, aby byla obsluha příjemná a jídlo výborné. Máme v Plzni geniální italskou restauraci, kterou vlastní italský manželský pár. Ona obsluhuje, on vaří (včetně domácích těstovin a pod.), ceny jsou víc než přijatelné, jsou strašně milí a jejich jídlo je zážitek nadpozemskej :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
15.7.13 21:30
@adam755 píše:
@maritimka Ale já to vím, jenže narozdíl od mnohých já nejsem schopná přemýšlet x dní dopředu (asi moje chyba). Zkrátka žiju okamžikem :-) nevím, jestli budeme doma, jestli budeme vařit nebo půjdeme ven a vždy mám nějak něco lepšího a aktuálnějšího na práci než vařit pro strýčka příhodu vývar. Jsem takový ten akademický typ, pro domácnost naprosto nepoužitelný, zato nad výzkumným projektem s gustem trávím hodiny. Ale snad i takové osoby jako já mají povoleno mít děti :-)

bud v klidu, dělám to úplně stejně. Ale mám doma zásoby, takže v 90% vždycky něco uklohním. Manžel to má nejraději - jídlo „co dům dal“ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
15.7.13 21:32
@adam755 píše:
@maritimka Ale já to vím, jenže narozdíl od mnohých já nejsem schopná přemýšlet x dní dopředu (asi moje chyba). Zkrátka žiju okamžikem :-) nevím, jestli budeme doma, jestli budeme vařit nebo půjdeme ven a vždy mám nějak něco lepšího a aktuálnějšího na práci než vařit pro strýčka příhodu vývar. Jsem takový ten akademický typ, pro domácnost naprosto nepoužitelný, zato nad výzkumným projektem s gustem trávím hodiny. Ale snad i takové osoby jako já mají povoleno mít děti :-)

Hehe, to me pobavilo, ale i ja jsem v podstate typ laboratorni krysa! hele k vareni je vlastne vyhoda pristoupit systematicky a analyticky. Ja jsem tu svoji vasen pro vareni taky pojala jako vyzkumnej projekt a nejdriv jsem hodiny a hodiny studovala techniky, postupy, chemicky procesy a cetla recenze a pak se poustela do praxe. Je to lepsi nez pristoupit k vareni s tim, ze to nahazim do kastrolu bez ladu a skladu a budu cekat, co to udela :-) Proste to pojmi jako vedeckou misi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí