Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nečetla jsem vše, mám čerstvě dvouletá dvojčata, jakž takž se nají lžičkou i vidličkou, ale nočník zatím nic, a vůbec to nehrotím, zato babičky si neodpustí žádnou příležitost k rýpnutí
Snažím se na to nereagovat… Nicméně, momentálně to doma provozuji tak, že když jdu na WC, tak zahlásím dětem kam jdu a co tam budu dělat, na záchodě máme i nočníky, takže tam sedíme všeci, děti oblečení
A dneska první úspěch slečna zahlásila a vyšlo to!!! byla teda zrovna nahatá před koupáním, jsem zvědavá zítra, ale i tak úspěch. Prostě doufám, že to odkoukají…
@dorota1 jo, to delam taky.. hlasim, co jdu delat, syna zkusim posadit a fakt to ma uspech ![]()
Ehm, mám děti, kterým za měsíc bude 3 a 1,5 roku. Mladší trvá na tom, že bude jíst sama - sice prasí, ale celkem jí to se lžičkou jde. Starší se stále nechá krmit a když jsem měla pocit, že už by mohl zkoušet sám, tak ho lžička vůbec nezajímala.
Čůrání má pod kontrolou cca od července, kadí stále vytrvale do gatí. ![]()
Aneb děti jsou prostě různé.
Holky, jeste jednou dekuji vsem..tak snad se to nejak spravi…pracuji na 12tky, ale tak 2× az 3× tydnne…premyslela jsem, jak ho zabavit, koupila jsem prstovy barvy-atd…ale nic ho nebavi a ja bych tak rada neco tvorila
![]()
@Anonymní píše:
Holky, jeste jednou dekuji vsem..tak snad se to nejak spravi…pracuji na 12tky, ale tak 2× az 3× tydnne…premyslela jsem, jak ho zabavit, koupila jsem prstovy barvy-atd…ale nic ho nebavi a ja bych tak rada neco tvorila![]()
![]()
Neboj, nejsi v tom sama. Můj kluk je sice starší, má 28 měsíců ale momentálně má období, že z něj rostu. Zrovna po dnešku jsem zralá na psychiatra, fakt že jo. Nic ho nebaví, u ničeho nevydrží, neustále kňourá a dělá akorát bugr. Do roka a půl to bylo milionové batole, teď je velmi často k odstřelení na Mars, už jen nostalgicky vzpomínám a užívám si druhorozeného, 3 měsíční miminko, než se z něj stane to samé. ![]()
@Anonymní píše:
Holky, jeste jednou dekuji vsem..tak snad se to nejak spravi…pracuji na 12tky, ale tak 2× az 3× tydnne…premyslela jsem, jak ho zabavit, koupila jsem prstovy barvy-atd…ale nic ho nebavi a ja bych tak rada neco tvorila![]()
![]()
Na tvoření je možná ještě malej. To přijde.
Ale jak ho tedy zabavit???aby mu taky neco dalo, nebo aby byl na chvili klid…?
@Anonymní píše:
Takhle staré dítě ještě nemám ale moje představa je taková že by ti mohl pomáhat - to většinou děti baví. Při zametání aby držel lopatku, při přípravě jídla oloupával vařená vejce, vyloupával hrášek z lusků, vytahoval jádra ořechů ze skořápek apod. U toho mu povídat nějaký krátký zajímavý příběh nebo mu zpívat. Při věšení prádla aby podával kolíčky nebo před praním pomohl třídit světlé a tmavé oblečení. Děti se rády cítí užitečné. Může zalévat květiny. Já bych ho vzla na hřiště - už začíná být chladno ale pokud neprší může se pohoupat na houpačce nebo kalhotama vytřít klouzačku. Děti taky mají rády pobíhání v parku a sbírání listů počůraných od psů - to jsem si všimla že je velmi oblíbená činnost. Jestli bude ještě vhodné počasí tak pouštění draků. Jinak doma ho i obohatí házet míčky do kýble uprostřed místnosti - zlepší si tím hrubou motoriku. Děti až do cca pěti let u ničeho moc dlouho nevydrží. Chce to teda bohatý program složený z mnoha malých aktivit. No není to jednoduché.
@Anonymní píše:
Upřímně? Našeho čerta nejlíp zabaví fixa a čmárání po obývací stěně
No, právě mi ji zase zkrášluje
Neřeším, dokud čárá jen po tom, nebo po podlaze, tak ať si čárá, jde to otřít hadrem..to je od něj klid docela na dlouho ![]()
@Lynette tak teda u nás by to, co si psala neprošlo, to by ještě nezvládl
když vysávám, tak se se mnou leda pere o vysavač, takže za mnou běhá s tím ručním a dělá, že taky vysává, lopatku a smetáček mi bere vcelku často a dělá, že zametá, ale kdybych po něm chtěla, aby mi tu lopatku podržel, tak se vztekne, že s ní nemůže dělat to, co chce on
Ale třeba mi pomáhá ve stylu „Dones mi mlíko“, „Vyndej si botičky“, takový to podej, přines, dones, vyhoď
Nebo když se něco vylije, tak vezme hadr a utírá, víc mě teď nějak nenapadá ![]()
Zakladatelko a co třeba nějaká pohádka? Nevydržel by chviličku koukat??
Náš miluje Lokomotiv Tomáše (on je vůbec extrémně ujetej na mašinky
) tak u toho chvilku vydrží
@Reinka Náš zase vydrží dlouho u čtení. Miluje když mu čtu. Sedí vedle mě, poslouchá a kouká na obrázky. Vydrží u dvou malých knížek typu Paleček a Hrajeme si celý den a jedné kapitoly z knížky O pejskovi a kočičce. Sám má k dispozici leporela a někdy si sám sedne a prohlíží si obrázky.
Taky vydrží koukat na televizi - dřív miloval Kutila Tima, teď si neuvědomuju že by měl nějaký oblíbený pořad. Nedávno dávali japonský film Můj přítel Totoro a to jsem koukala jak dlouho to se zájmem sledoval. Jinak teda miluje reklamu na plyšband, kostelecké uzeniny a air bank. Jo a taky jsem mu pouštěna youtube Puccu a to se mu teda líbilo velmi!
J a má teda jeden oblíbený film: Kung fu panda. Nevím proč zrovna u tohohle filmu vydrží tak dlouho. Zkoušeli jsme i jiné podobné jako Madagaskar, Shrek ale to ho vůbec nebavilo.
@Lynette já taky nevím, co toho našeho tak nadchlo na vlacích, ale on je fakt jak pominutej, jen někde vidí vlak, tak spustí „šišišiši“ a může se zvencnout
Jinak u knížek mi nevydrží, plánuju mu koupit v prosinci k svátku knížku (kupodivu s mašinkama ) a že zkusíme číst, on od mimina nevydrží u ničeho dýl, jak pár sekund, poslední dobou teda vydrží u knížky se zvířátky, prohlížet si obrázky, to si i sám sedne a říká si, co tam je za zvířátka.
@Reinka No každý dítě je jiný. Sestry syn je stejně starý jako ten můj a o čtení emá vůbec zájem, ani o televizi. Taky u ničeho nevydrží ale rozhodně se nedá říct, že by byl hloupej. V šesti měsících chodil, v osmi začal říkat ham, máma táta, natáhne si sám hrající hračku. ![]()