Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Trochu bych se ho snažila usměrnit..spíš hodně než trochu..
Přesně takhle se chová dcera mé kamarádky, je jí už devět let a má velké problémy s kamarády..nikdo se s ní nechce bavit..Moje dcera vždycky hlásí když mají přijít na návštěvu: A přijde S:?? Jestli jooo tak odcházím, nemám na ní náladu..
Kamarádka taky myslela, že z toho vyroste a ono ne..
Holky fakt se omlouvám za ten výraz. Celou dobu nad tím přemýšlím. Tak to ze mě vylítlo. Ale rozhodně to nebylo myšleny na hodny děti
Ale to už je fuk. MYslela jsem to tak že nemají rády společnost a všeho se bojí atd. No kdybych to mohla smáznout, ale netuším jak ![]()
@peggy.sl píše:
Trochu bych se ho snažila usměrnit..spíš hodně než trochu..
Přesně takhle se chová dcera mé kamarádky, je jí už devět let a má velké problémy s kamarády..nikdo se s ní nechce bavit..Moje dcera vždycky hlásí když mají přijít na návštěvu: A přijde S:?? Jestli jooo tak odcházím, nemám na ní náladu..
Kamarádka taky myslela, že z toho vyroste a ono ne..
A můžeš nám tedy poradit, JAK se takové 3-4 leté dítě má v tomto ohledu usměrňovat?
To neber ironicky - já už jsem skutečně vyzkoušela kdeco, počínaje odchody ze hřiště přes odchody do pokojíčku, když to praktikuje na ségře, a konče bezmocným ječením… Konkrétní radu v tomhle směru víc než uvítám - a tuším, že zakladatelka taky…
@BohunkaP píše:
A můžeš nám tedy poradit, JAK se takové 3-4 leté dítě má v tomto ohledu usměrňovat?To neber ironicky - já už jsem skutečně vyzkoušela kdeco, počínaje odchody ze hřiště přes odchody do pokojíčku, když to praktikuje na ségře, a konče bezmocným ječením… Konkrétní radu v tomhle směru víc než uvítám - a tuším, že zakladatelka taky…
Já bych takové dítě mlátila..bez pardonu..přiznám se, že S. jí občas taky,,koupí… přijde mi jaksi lehce mimo, aby devítileté dítě jen tak bez optání vlezlo do mé kabelky, vyndalo si mobil a prohlíželo si SMS, nebo když je u nás vleze do skříní, do ledničky…
Podotýkám, že ona je jinak strašně chytrá, řekla bych na svůj věk až přechytralá, ale chování má hrozné..
Zpětně to vidím jako nedůslednost ve výchově, její máma na ní sice různě pokřikuje, ale ona si z toho nic nedělá..
A další věc je, že ona je,,nevymazlená,, nebo jak to jinak nazvat, prostě si tímhle dotíravým chováním kompenzuje to, že se s ní rodiče nemazlí..
Hm tak toto bych teda taky nesnesla. Mě i třeba vadí když k nám někdo jde na návštěvu a děcka lezou po stole. Malej to dělat nesmí a to je teda ženu a aby mě návštěva sahala do ledničky, kamoška nekamoška toto teda fakt néé. Je třeba fakt možny že na sebe jen upozornuje. Ale já byt matkou tak bych jí to důrazně vysvětlila nebo bych ji už nikde nevzala. Ale každej vychovává jinak. Já si někdy přijdu že su hodně drsná oproti ostatním, ale malej je krom toho problému co jsem psala dost vycepovanej, ale na druhou stranu se s ním furt muchluju a miluju ho nadevšecko A on to ví
Ted mě jeden den řekl maminko moč tě miluju
A to i přesto že někdy na něj ví ječím jak mluvím ![]()
No závěr je že se teda modlím aby z toho prostě vyrostl ![]()
No a co zkusit, kdyby pořádně upozornila, že ne, druhá máma
U nás to funguje se švagrovu, když mi občas malý zlobí, stačí, když zařve ona - jakoby měl před cizím větší respekt.. Zařve jako na celke zlobení, ale poslechne i bez toho, aby dostal na zadek.
@Ivonek píše:
Holky fakt se omlouvám za ten výraz. Celou dobu nad tím přemýšlím. Tak to ze mě vylítlo. Ale rozhodně to nebylo myšleny na hodny dětiAle to už je fuk. MYslela jsem to tak že nemají rády společnost a všeho se bojí atd. No kdybych to mohla smáznout, ale netuším jak
Tak si to tak neber, nicmoc se nestalo, já ti to odpouštím
, i když moje děti zaprdění asociálové nejsou, ale syn by se potřebpval naučit bránit.
Bojácného asociála měla kamarádka, musela s ním na hřiště chodit až když všechny děti odešly. Ale otrkal se ve školce a už je skoro v normě.
Jen to ber tak, že maminky takových dětí takový označení taky mrzí stejně jako kdyby někdo řekl o tvým chlapečkovi, že je to třeba nevychovanej harant.
@peggy.sl, jenomže - i kdybych to mlácení skousla, jako že pravděpodobně ne - tak ale my máme tříleté děti… tyhle rady jsou pro nás jaksi nepoužitelné.
Myslela jsem, jestli máš konkrétní radu, jak řešit tuto situaci ve třech letech.
A hlavně, asi si nerozumíme - píšeš úplně o něčem jiném. Můj syn, abych psala konkrétně, není nevychovaný - on jenom provokuje. Přijde k sestřičce, která postaví komín, potutelně se usměje, drcne do něj a čeká, co ona na to. Jako kdyby chtěl, aby si ho všímala, aby si místo nějakého komínu radši s ním hrála. Fakt to připomíná štěně…
Problém je v tom - proto ta diskuse vznikla - že ostatní děti to nechápou. Nevědí, co s ním, jestli jim chce ubližovat nebo o co jde. A on zase ještě nechápe, že ostatní tuhle formu hry neberou a že takovéhle provokování je prostě obecně nepřijatelné.
@BohunkaP
Předtím jsi psala, že je to takovéto poštuchování od radosti..ale když někomu shodí komínem a ví moc dobře jaká bude následovat odezva, tak to je pro mě zlobení - i když motivem je, aby si ho někdo všiml..
Ale ve třel letech už dítě ví jaké má emoce, když mu někdo něco vezme, shodí, rozbije, nebo uhodí..nelíbí se mu to, takže ví, co tím způsobuje ostatním..štěně podle mě neví, že když hryže ruku, že to může bolet..
Nechci slovíčkařit - tím myslím to štěně..ale takovéto projevy mi nepřijde jako nepromyšlené poskakování od radosti, ale jako spíše opravdu to „škození“…
Ještě jednou pro jistotu raději napíšu, že mi takové děti nevadí, že chápu, že se domáhají pozornosti..ale na druhou stranu podle mě už vědí, že je to špatně a nedělají to mimoděk..
@BohunkaP píše:
@peggy.sl, jenomže - i kdybych to mlácení skousla, jako že pravděpodobně ne - tak ale my máme tříleté děti… tyhle rady jsou pro nás jaksi nepoužitelné.Myslela jsem, jestli máš konkrétní radu, jak řešit tuto situaci ve třech letech.
A hlavně, asi si nerozumíme - píšeš úplně o něčem jiném. Můj syn, abych psala konkrétně, není nevychovaný - on jenom provokuje. Přijde k sestřičce, která postaví komín, potutelně se usměje, drcne do něj a čeká, co ona na to. Jako kdyby chtěl, aby si ho všímala, aby si místo nějakého komínu radši s ním hrála. Fakt to připomíná štěně…
Problém je v tom - proto ta diskuse vznikla - že ostatní děti to nechápou. Nevědí, co s ním, jestli jim chce ubližovat nebo o co jde. A on zase ještě nechápe, že ostatní tuhle formu hry neberou a že takovéhle provokování je prostě obecně nepřijatelné.
O tom právě píšu..
shodí komín, přijde napomenutí, nepomůže to, přijde zvýšení hlasu, nepomůže to, přijde plesknutí přes ruku, nepomůže to dostane nařezáno a jde za dveře..
Nařezáno je myšleno dvě výchovné přes zadek, ale aby to plesklo.. ![]()
Možná to vypadá drasticky, ale u nás to platí.
Prostě tříleté dítě už má dané hranice přes které nejede vlak.
Já jsem sice hodně benevolentní, to co moje děti mohou by hned tak nikdo nepřekousnul, ale stačí se zle podívat a ony ví, že to už je konec a sekají latinu.. ![]()
Ještě jsem chtěla dodat…dost často se setkávám s,,alternativními,, rodiči..
jejich výchovu jaksi nezvládám.. ![]()
Opakovat pětiletému dítěti stokrát dokola: Pššštttt miláčku, buď hodný…a chlapeček stejně ječí jako na lesy, že není slyšet vlastního slova je pro mě neúnosné..
@Lizbeth, ale vždyť já píšu, že vím, že „zlobí“, že to dělá schválně… rozhodně to není „mimoděk“. Jenomže pro mne je vždycky podstatné najít příčinu té schválnosti. Nepovažuju za rozumné bezmyšlenkovitě trestat - nejdřív chci znát důvod, proč se to stalo, co k tomu vedlo. Dělá to proto, že ho jiný kluk naštval a on se mu chce pomstít? Dělá to proto, aby tomu klukovi cíleně ublížil (tj. např. vezme kostku a schválně s ní udeří)? Nebo přijde a kluka tou kostkou zlehoučka šťouchne, pak uskočí a čeká, co se stane? Proč to asi dělá, chce pozornost? Chce si s ním hrát? Očekává, že ho kluk začne honit a budou spolu lítat po hřišti? Mimochodem, zrovna toto poslední je nejčastější důvod u mého syna, chce vyprovokovat aktivitu druhého dítěte a blbnout s ním, to už mám vypozorované. Podle mne jsou ty pohnutky pro rodičovskou reakci víc než důležité…
@peggy.sl, vlastně asi stejná odpověď, jako pro Lizbeth. Pro mne je důležitá příčina, proč to dělá - jakkoli se „dvěma výchovným přes zadek“ postupem času bráním čím dál méně, nepovažuju to za univerzální řešení a šetřím si ho pro opravdu kritické situace.
@BohunkaP píše:
@peggy.sl, vlastně asi stejná odpověď, jako pro Lizbeth. Pro mne je důležitá příčina, proč to dělá - jakkoli se „dvěma výchovným přes zadek“ postupem času bráním čím dál méně, nepovažuju to za univerzální řešení a šetřím si ho pro opravdu kritické situace.
Já mám spíš takovou zkušenost, že dítě v záchvatu,,vzteku,, ti není schopné říct proč to dělá..a tříleté dítě už vůbec ne..