Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Gladys píše:
hexa bez žloutenky B, měla by mít „lepší“ složku na černý kašel, což byla moje motivace ji pořídit
Hlavne obsahuje i mene adjuvantu. Pokud se nekdo rozhodne ockovat pediacel je pidle me velmi rozumna volba.
Taky jsem dlouho vahala, byt to jenom na me, tak malicky zatim nedavam vubec nic, ale muz ackoli ockovani typu rotaviry, plany nestovice.. Odmita jako ja, tak uplne neockovat se boji, tudiz mala dostane ve 3mesicich prvni hexu (nevim jestli primo ji ockuji v De, ale je to na ty samy nemoci) a ja budu doufat, ze se nam vyhnou vedlejsi ucinky a nedej boze trvaly poskozeni o kterych jsem cetla… Ale to bude taly vse na nejakou dobu co dostane, detske nemoci necham dat az bude starsi…
No já se obávám, že my ti neporadíme, to se musíš opravdu rozhodnout sama. Navíc tady uslyšíš sto lidí a sto názorů. Já syna očkovaného mám, očkované bude i druhé. Dávala jsem Prevenar a hexu, obojí teda zvlášť a po třech týdnech od sebe, zahajovali jsme skoro ve 4 měsících. MMR jsem odkládala až po druhém roce.
@M+M+S jako rozhodnout si musíš sama.Ono je to hodně těžké rozhodování, očkování má pro proti, stejně tak neočkování. Já za sebe jsem volila očkování proti rotavirům, hexu a mladý má navíc ještě meningokoka a klíšťovku. Ale to tedy až v pozdějším věku. Já si pořád říkám, že ty reakce nejsou tak hrozné, ale určitě se tu objeví i holky, co jsou hodně proti očkování. Jediné, co můžu za mě doporučit, tak očkování odložit co nejdéle to půjde - nějak nechápu, proč očkují 6ti týdenní mimina a navíc hned 2 várky najednou (hexa a ještě něco), to bych nedala.. My to měli posunuté a všechno fajné, bez reakcí ![]()
@Gladys píše:
tak se podívej, co očkovali tobě jako miminku a co očkuješ svým dětem… to jde asi těžko srovnávat, ne?
Jak plyne čas, jde srovnávat jen velmi málo věcí, dřív nebylo tolik zmutovaných nemocí co teď, nebylo tolik očkování, ale byli jiné a naše matky si taky říkaly „takové očkování nebylo, když jsme byli malé, ale přesto jsme ok“
@martina.se ony ty reakce nejsou tak hrozne dokud se neobjevi u tebe nebo tveho ditete. Jenze pak uz je pozde. Tohle napsat je opravdu pokrytectvi vuci tem co maji postvakcinacni nasledky
Rozhodnout se musíš sama je to tvoje dítě-tvoje zodpovědnost. Já jsem očkovala až v 8m Pediacemel, po druhé dávce se mu vyrojila nějaká vyrážka na zádech, že jsem se tloukla do hlavy že jsem ho dávala vůbec očkovat, naštěstí to mizí, už ho doočkuju, ale MMR ani nic jinýho už nikdy nedostane, to jsem rozhodnutá.
@paola white píše:šmajrá, přesně jsem věděla, že se někdo najde.. hele, hádat se nebudu.. nikde jsem nenapsala, že nejsou reakce a následky. Napsala jsem, že u nás nebyly žádné reakce (jestli to bylo proto, že první očkování dostal až v téměř 9ti měsících, to netuším).. nikomu se nevysmívám, tak nevrtej.. Přečti si znovu, co jsem napsala, že jde o mou vlastní zkušenost, ale že chápu, že to rozhodování je těžké, že oboje má své pro i proti. Tečka.
@martina.se ony ty reakce nejsou tak hrozne dokud se neobjevi u tebe nebo tveho ditete. Jenze pak uz je pozde. Tohle napsat je opravdu pokrytectvi vuci tem co maji postvakcinacni nasledky
Já bych se teda hooodně bála neočkovat!! celý život si pak vyčítat, kdyby mi dítě onemocnělo…pokud jde o reakce na očkování: s nikým kdo by měl víc než horečku jsem se teda nesetkala…s názorem NEOČKOVAT tedy plně nesouhlasím!
Já nejsem proti očkováni ale, mamzaočkovane jen to zakladni, jinak bych neočkovala nic, dite si imunitu očkovaním spíš pokazí, ale to je vec nazoru, Tedka na poslednim přeočkovaním me to stačilo
Myslím že každý extrém škodí, dávat co se namane i nedávat nic. Očkuji, pečlivě rozvažuji a zatím vše úplně ok.
@M+M+S mám dceru (5měs) a jsem domluvená s dr na odložení očkování do 10.měs. Doktorka s tím neměla problém. Odložili jsme spíše proto, abychom získali více času pro rozhodování a sbírání informací. Osobně se více a více přikláním k NEočkování Určitě naše konečné rozhodnutí ale nebude založeno na anonymních diskuzích na internetu. Takže za sebe radím odložením očka získat čas na čtení různých doborných mteriálů a knih o téhle problematice, o nemocích apod. a pak udělat zodpovědné rozhodnutí, které si obhájíš sama před sebou… a taky je důležité jak se na to dívá partner!
@paola white píše:
To cekas ze ti tady nekdo rekne at neockujes? Ja sama jsem se rozhodla po dlouhem vahani a studiu syna neockovat. Rizika vyplyvajici z ocka jsou pro me hrorsi nez rizika z nemoci. Ovsem tohle ma kazdy jinak. Neockovani s sebou nese spoustu problemu. Prudi doktori, hygiena, nevezmou dite do skolky… ale pokud ockovani tvoje dite poskodi tak ti nikdo nic neda a bude to jen tvoje starost. Navic se muze jednat o poskozeni trvale. Preju ti stastnou ruku a chladnou hlavu pri rozhodovani. Hlavne bych se teda nerozhodla na zaklade internetove diskuze a hlavne bych neockovala tak male dite
perfektne napsane ![]()
@dendule4 píše:
Já bych se teda hooodně bála neočkovat!! celý život si pak vyčítat, kdyby mi dítě onemocnělo…pokud jde o reakce na očkování: s nikým kdo by měl víc než horečku jsem se teda nesetkala…s názorem NEOČKOVAT tedy plně nesouhlasím!
A nebo si cely zivot vycitat ze jsem sve dite vakcinou poskodila ![]()
Jinak si stastna zena pokud opravdu neznas nikoho koho by ockovani poskodilo. K tomu ti reknu jen tolik. Oni se tim lide na potkani tolik nechlubi jak by se ti treba mohlo zdat.
Az kdyz jsem se zacla pidit ve svem okoli teprve jsem zjistila kolik tech lidi je
a rozhodne to teda nebyla jen horecka ![]()
Zakladatelko rozhodnout se musis sama. A je to sakra tezke rozhodovani.
Nejlepsi je nacist si neco o konkretnich nemocech abys vedela ceho se mas vlastne bat.
Ja nakonec ockovala ale ne ze strachu z nemoci ale protoze me k tomu stat potazmo spolecnost nuti. Nebyt toho ockuju daleko mene a mnohem pozdeji. Takto mam u prcka v roce naockovane 2 davky. Ze schematu 2+1 zacali jsme na 9m a za me alespon tak. 3m dite bych za sebe neockovala vubec nicim ![]()
Ve třech měsících bych neočkovala ani náhodou..rozhodnutí je na tobě, doporučuji si přečíst do začátku nějaké knihy..dobrá je knížka Varovné signály očkování.. ![]()
Ja jsem mela ten samy problem, nastudovano atd. Zadala Mudru o odklad. Jenze, pak jsem mluvila s dobrou znamou ktera pracuje ve FN na infekci.ta mi usadila s tim, ze je spousta duvodu proc neockovat…pak se ale uz moc nemluvi o tom, kolik deti je trvale poskozeno prave temi nemocemi…ktere by moglo ockovani odvratit. Vidi denne deti po zapalu mozkovych blanak jsou z neketrych v lepsim pripade hluche deti…no jasne ze je to sazka, rikala jsem si proc by to melo dostat prave moje dite…pak ale zjistis, ze treba hemofil, ktery je ockovany v hexe…je u dospeleho cloveka projeven pouze jako ryma. U tvyho drobka muze zpusovit nedozirne a nevratne zdravotni problemy, krome jinego zanet mozkovych blan…takze na drugou stranu jsem se moc bala i toho. Nakonec odklad do konce 4m a donluva na mezere mezi davkami ne mesic, ale 2 na regeneraci. Je to ale stres, to musim potvrdit. Za 14 dni nas ceka druha davka, to zase budu cela opocena…drzim palce