Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky maminy,
prosim, nevite nektera z vas, co se muze se stat, kdyz jsem nevratila nekolik let vypujcenou knihu z knihovny? uplne jsem na ni zapomnela a uz ji samozrejme nemam…
cetla jsem, ze je mozna exekuce i za to…
diky za odpovedi
Dojdi do té knihovny a knihu zaplať. Opravdu ti klidně může exekuce přijít. ![]()
Já jsem dvě kdysi ztratila, nereagovala jsem na upomínky, ovšem asi po roce mi přišel docela výhružný dopis z právního odd., že mě dají k soudu, tak jsem se radši ozvala a zaplatila. Cenu knihy a zpozdné, no facku bych si dala
, byly by za to nové džíny, ale mám klid. Je to tedy alespoň 10 let.
Já bych řekla, že tam už budešš mít docela tučný účet. Jinak na exekuci to jít může
Ano, exekuce na to být může, jako na každý jiný dluh. A hlavně ten dluh pořád roste, zpozdné nabíhá za každý den.
Dojdi do knihovny a domluv se tam. Mají sazbu za ztracenou knižní jednotku a tu když zaplatíš, minimálně ten dluh už dál neporoste a třeba i to naběhnuté zpozdné usmlouváš. Hlavně dej najevo, že to vyřešit chceš, nesázej na to, že to vyšumí.
Zalezi, jestli ma knihovna pravnika, tedy jak velka knihovna to je, pripadne kdo je zrizovatel. Treba Mestska knihovna v Praze se i soudi a samozrejme vzdy vyhraje, takze platis knihu, zpozdne, penale ze zpozdneho a hlavne soudni vylohy ![]()
Takze doporucuju tam zajim a domluvit se. Hlavu Ti neutrhnou - to ze ctenari ztraci knihy je vcelku bezny jev.
Ach jo, jasne, ze tam zajdu, nerada mam dluhy, ale bojim se, jak ta castka bude vypadat, uz je to vic jak pet let, sakra, asi 7 let. jinak tady mame dve knihovny a ja chodila do ty mensi, uplne zaprdly, nez jsem se odstehovala. vim o jedne upomince, ale tenkrat jsem resila vetsi problemy, a pak mi to proste vypadlo z hlavy. po par letech jsem se vratila a proste si na tu nevracenou knihu vzpomnela.
pitoma jedna knizka… ![]()
@MujSebastianek Tak to u nás ve měste ze kterého pocházím má knihovna za pozdní vrácení 1 Kč za jednu knihu za den - od doby, co propásneš datum vrácení, takže částka to může být velmi pěkná ![]()
Po takove dobe by kniha mohla byt uz i odepsdana. Mas to pujcene na karticku nebo elektronicky? Podivej se do jejich katalogu, jestli tu knihu jeste eviduji - mozna Ti reknou, ze uz Te vyradili
Kdyby ne, tak by Ti behem tech 7 let porisla nejaka upominka/vyzva…
@Gituš Městská knihovna v Praze účtuje 6 Kč za knížku a den. Takže tady by se těch sedm let sakra prodražilo.
Zpozdne Ti musi spocitat podle ceniku, ktery platil v dobe, kdy jsi si knihu pujcila - vzdy se na vypujcku vztahuje Vypujcni rad, ktery platil v okamziku vypujcky, s nim byl ctenar srozumen. Ze se casem zmeni, to se vztahuje az na nove vypujcky - tak na to bacha, mohli by Te vzit pekne na hul. Pred 7 lety mela vetsina knihoven 1-2 Kc/den.
@Pavellina
mno mela jsem tenkrat nejakou karticku, uz si to moc nepamatuju… upominka prisla jednou, ale mohla trebas prijit dalsi, kdyz jsem bydlela jinde, ted, kdyz jsem se vratila do mesta, nebydlim na stejne adrese jako predtim… takze nevim. od te doby jsem tam nebyla. uf. takze to vypada na dost penez, do haje! z rodicaku to sotva zplatim… myslite, ze je by se dal ujednat splatkovy kalendar nebo tak neco? diky
@MujSebastianek Většinou 1× ročně probíhá v knihovnách amnestie na nevrácené knihy - když v ten den knihu přineseš, odpouští se všechny pokuty, tak ji zkus vyčíhnout a knihu vrátit v ten den, máš po problému ![]()
@Bersaba
To víš, pocházím z maloměsta
A v pražský městský knihovně jsem naštěstí nikdy nebyla
A vidím to jako velkou výhodu
.
Příspěvek upraven 27.04.14 v 15:03
@Ivtcha
jenže já tu knihu už nemám a ani nevím přesně, co to bylo za knihu. vím jen, že byla stará a měli jsme ji v povinýě četbě na střední, nějaký ruský spisovatel… ach, úplně mi je na zvracení, když si představím tu částku dlužnou…
ale lepší pozdě tam zajít než nikdy, ne?