Nezvladatelná předpubertální dcera

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mi24
7.10.13 17:33

Když ztratí klíč fajn stane se když ho ztratí podruhé hold si bude muset zaplatit nový klíč…jinak víc povinnosti méně zabavy…četla jsem příběh americké rodiny měli tři holky tak jak ta tvoje mohli všechno nemuseli nic a když něco jo tak se vztekali naprosto odmítli doma pomáhat tak se rodiče šprajcli a vykašlali se na ně neuklízeli po nich jen po sobě, prali jen sobě vše jen pro sebe a holky si po nějaké době uvědomili co pro ně rodiče dělají a začli se chovat normalně drsná výchova, ale učinná

• Citovat
  • Upravit
72725
7.10.13 18:00

@lidunkaS prostě stanovit hranice a nejít za ně (ani kdyby vyhrožovala sebevraždou - mmchdm, za to bych ji jednu asi pleskla). ona dřív neměla povinnosti či co? pokud je zvyklá, že vše děláte za ní, tak se nedivím.. jako jo, můj taky zapomene sešit a pod, ale né často, jinak by byl zákaz pc, zákaz pohádek a pod. A on ví, že nepovolím, tak to neriskuje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
7.10.13 18:18

@lidunkaS
Zkus na to jít obráceně, když tresty nefungují. Chval a odměňuj za všechno, co je dobře a správně. V práci taky mákneš raději, když ti šéf slíbí odměnu ;-).
Všechno je to o motivaci a o tom, co se člověku vyplatí či nevyplatí.
Hysterák by se jí vyplatit neměl v tom smyslu, že nezíská to, co jím chce dosáhnout. A naopak to získá ve chvíli, kdy se chová adekvátně.

Problémové chování taky bývá podvědomým vyjádřením nějaké potřeby - zkus s ní v klidu mluvit o tom, co jí chybí, co by potřebovala, aby se cítila spokojená (teď nemyslím hmotné věci, ale to ostatní).

Když nad tím zapřemýšlíš, mělo by to být celkem jednoduché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Melody - neprihl
7.10.13 18:28
@Lucie_Sx píše:
@lidunkaS
Zkus na to jít obráceně, když tresty nefungují. Chval a odměňuj za všechno, co je dobře a správně. V práci taky mákneš raději, když ti šéf slíbí odměnu ;-).
Všechno je to o motivaci a o tom, co se člověku vyplatí či nevyplatí.
Hysterák by se jí vyplatit neměl v tom smyslu, že nezíská to, co jím chce dosáhnout. A naopak to získá ve chvíli, kdy se chová adekvátně.

Problémové chování taky bývá podvědomým vyjádřením nějaké potřeby - zkus s ní v klidu mluvit o tom, co jí chybí, co by potřebovala, aby se cítila spokojená (teď nemyslím hmotné věci, ale to ostatní).

Když nad tím zapřemýšlíš, mělo by to být celkem jednoduché.
:palec: :potlesk:
  • Citovat
  • Upravit
chatwenna
7.10.13 21:11

Ja nechapu, v cem je tak desna, ze potrebuje koncentrak…

To jsou rady jak noha :roll:

• Citovat
  • Upravit
10905
7.10.13 22:04
@lidunkaS píše:
@Knihomyš já se právě bojím, že když bude mít vojnu, tak to povede k něčemu takovému (sex, drogy, alkohol, atd…)

Doufám, že lze stanovit pravidla a povinnosti a trvat na nich (i přes hysteráky), a přitom to nepřehnat do vojenských extrémů a buzerace.
Nějaká extrémní vojna asi fakt vede k něčemu podobnému.
Ale v případě, který znám já, to byla velmi chytrá holka, na ZŠ kapku „zázračné dítě“, učení šlo samo, kroužky vcelku nezaměřené na výkon (ne že by měly být), povinnosti doma žádné. Takže žádný návyk na vynakládání úsilí, na to, že občas musí udělat něco ne úplně příjemného (naučit se, uklidit, tvrdě trénovat).
Pak přešla na nižší gympl, tam to už tak samo nešlo. A samo chtěla být za hvězdu dál, tak usoudila, že místo nejlepší/nejchytřejší bude nejvíc cool, což zahrnovalo značkové oblečení (vyřvala si ho na mámě), no a pak „dospělost“ - alkohol a chlapce. Odešla takhle s ostudou ze dvou gymplů, dělá ekonomku a asi bude ráda za maturitu. Přitom mozek má na VŠ minimálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
7.10.13 22:10
@chatwenna píše:
Ja nechapu, v cem je tak desna, ze potrebuje koncentrak…To jsou rady jak noha :roll:

Mně teda přijde děsný, že pokud udělá průšvih, tak to bere jako pohodu (učitelka odpustí, klíč nevadí) a že si věci vyřvává hysterákama.
Koncentrák asi nepotřebuje, ale hranice určitě - ty potřebuje každé dítě. A pochopit, že činy mají důsledky (zapomene úkol - zhorší si zámku, ztratí klíč - buď ho mít nebude nebo si ho zaplatí apod.)

Ona zřejmě ve srovnání s vegetem, co má teď, bude za vojnu považovat cokoliv, aspoň ze začátku. Což neznamená, že to fakt vojna JE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
7.10.13 22:11

Mě přijde, že sice má plno úkolů - kroužků, ale nemá zpodpovědnost sama za sebe, neumí základní věci, tak to žije celé „po svém“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.zizi
7.10.13 22:12

@Knihomyš dnesni rodice totiz chteji byt s detma kamaradi..vse jim povoluji, vsechno toleruji a kdyz jim nahodou neco vyctou, tak se pomalu jeste omlouvaji…hlavne, ze maji s detma kamaradsky vztah…mozna mam zaostale nazory, ale nepotrebuji byt s ditetem kamarad, ale rodic..kamaradu si sezene kolem dost…moje mamka na me byla taky prisna a vsechno zakazovala a rozhodne dneska nemam pocit, ze bych ji mela mit rada mene…i jako pubertak jsem dostala a dnes jsem za to rada, protoze nevim, co by ze me dnes bylo…a byla jsem enco podobnyho..skvele znamky a myslela jsem si, ze si muzu dovolit vse…

• Citovat
  • Upravit
10905
7.10.13 22:20

@1.zizi zdravím tě, zaostalá, jsme na tom stejně :mavam:
Dodnes si pamatuju, jak mi asi v šestnácti máma řekla, že nemá ambici být moje kamarádka (nějak jsme to řešily, neb spolužačka se vytahovala, že s mámou jsou kámošky).

Já to kamarádství chápu, ono je mnohdy snazší dítěti povolit, člověk je za hodného a je klid - to prosím není na zakladatelku, ale do vlastních řad, vůči vlastní dvouleté občas taky povolím, ale doufám, že z toho neudělám program.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.zizi
7.10.13 22:30

@Knihomyš myslim, ze obcasne povoleni neceho neuskodi, zvlast u takhle malych deti a urcite to nezpusobi, ze se z nich stanou zlodeji, nebo neco horsiho…jak uz jsem psala v jinych diskuzich…pritele mladsi segra je s tchyni kamaradka…mama se ji skoro boji neco rict, litaly jsem napr. okolo velky oslavy a dcerunka misto aby pomohla, tak si sla na houpacku a trampolinu..je ji 16 let…dcera ted zkousi, co si muze dovolit a zdarne ji vsechno prochazi…naposledy ukradla prstynek a misto toho, aby dostala par facek, sla to vymenit a omluvit se, tak ji mama rekla jen, aby si to nebrala pristi den do skoly(meli ve skole vystavu a bylo to ze stanku nejakyho chlapa, ktery tam prodaval bizuterii)…a o vyspulenych prsech na seznamkach nemluve…NE NE NE radeji at jsem diktator, nez abych byla za par let zoufala, co jsem to vychovala…nasim maminam za to, jak nas vychovaly ZDAR :lol: :lol: :kytka: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
1.zizi
7.10.13 22:31

@Knihomyš *ne vymenit, ale samozrejme VRATIT :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
34322
8.10.13 00:31

@1.zizi
Tak ono jde vychovávat i bez buzerace a facek, a přesto s jasnými hranicemi a zodpovědností.
Cílem je dosáhnout toho, aby to dítě samo takhle chtělo, a ne že musí, protože nad ním zrovna stojí matka.
Je to samozřejmě těžší, ale jde to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.zizi
8.10.13 00:34

@Lucie_Sx tak to uz je zase o povaze ditete trochu…napr. nektere deti nemaji ani zajem jit na diskoteku, ale nektere se domahaji jit na diskoteku ve 13ti…

• Citovat
  • Upravit
10905
8.10.13 01:08

@Lucie_Sx jo, cílem. souhlasím, že dítě, vedené k odpovědnosti bude patrně nějaké věci chtít samo - ale až bude velké. otázka je 1) jak ho k tomu dovést (obávám se, že bez stání za zadkem to nepůjde) a 2) jak dosáhnout kýženého (hotové úkoly, úklid ap.) předtím, než dospěje do stavu, kdy to tak chce samo.
Pro facky nejsem, pro buzeraci (100× říct, trvat na svém, když neudělá, tak nepříjemný důsledek) ano. Příliš nespoléhám, že by děti šly utáhnout jen na chválení do dostatečné důslednosti.
Konec konců, když nebudu důsledná já (což je ta buzerace), jak mám chtít důslednost po dítěti, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí