Nezvladatelná předpubertální dcera

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8.10.13 01:54

Kdyz to jinak nejde tak proste tvrda ruka. Ja to chci udelat tak ze za praci jsou penize, neuklizis? Nepomahas a jeste odmlouvas, „jak myslis, udelej pa kapesnymu“ neumim byt tvrda ale pritel ano. Malou miluju a chci aby si umela vazit veci a penez a hlavne Rodicu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2344
8.10.13 09:30

Všem díky za rady!

Zapomněla jsem udat její věk, je jí 10, má o rok mladší sestru a malou tříletou sestřičku. Ta prostřední je pravým opakem starší sestry. Má vždy všechno v pořádku, je jedničkářka, taky jí všechno jde (tanec, zpěv, malování), vychovávám je obě stejně a přesto jsou každá úplně jiná. Obě mají samozřejmě svoje domácí povinnosti. Ta mladší je udělá bez remcání, té starší to trvá dvakrát dýl.

Proto jsem se ptala na rady, jak na ni, protože nechci zakazovat, nechci ji za všechno buzerovat, ale někdy mám pocit, že dělám jenom to. Samozřejmě ji chválím, kde to jde, ale když shrnu třeba minulý víkend, tak jsem ji ani jednou nepochválila, protože nebylo za co!!!

Vím, že holka potřebuje jasné mantinely a ty jsem jí nastavila už dávno, jenomže ona je ani trochu nerespektuje.

A taky jsem si koupila knížku Naomi Aldort (nevím, jestli to píšu správně) akorát její rady zřejmě neumím použít.

Nejspíš je chyba ve mně.

Každopádně děkuji za reakce :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anna766
8.10.13 12:41
@lidunkaS píše:
Všem díky za rady!

Zapomněla jsem udat její věk, je jí 10, má o rok mladší sestru a malou tříletou sestřičku. Ta prostřední je pravým opakem starší sestry. Má vždy všechno v pořádku, je jedničkářka, taky jí všechno jde (tanec, zpěv, malování), vychovávám je obě stejně a přesto jsou každá úplně jiná. Obě mají samozřejmě svoje domácí povinnosti. Ta mladší je udělá bez remcání, té starší to trvá dvakrát dýl.

Proto jsem se ptala na rady, jak na ni, protože nechci zakazovat, nechci ji za všechno buzerovat, ale někdy mám pocit, že dělám jenom to. Samozřejmě ji chválím, kde to jde, ale když shrnu třeba minulý víkend, tak jsem ji ani jednou nepochválila, protože nebylo za co!!!

Vím, že holka potřebuje jasné mantinely a ty jsem jí nastavila už dávno, jenomže ona je ani trochu nerespektuje.

A taky jsem si koupila knížku Naomi Aldort (nevím, jestli to píšu správně) akorát její rady zřejmě neumím použít.

Nejspíš je chyba ve mně.

Myslím že v tobě chyba není. Někdy i kdyby se člověk na hlavu stavěl a odšoupával se ušima, tak je to málo. Netrap se. :hug: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
10905
8.10.13 14:19

@lidunkaS „chyba v tobě“, to zní blbě, ale možná by šlo něco dělat líp :think:
jen jsem si myslela, že „nastavit mantinely“ znamená donutit ji ty mantinely respektovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
8.10.13 23:00
@lidunkaS píše:
Všem díky za rady!Zapomněla jsem udat její věk, je jí 10, má o rok mladší sestru a malou tříletou sestřičku. Ta prostřední je pravým opakem starší sestry. Má vždy všechno v pořádku, je jedničkářka, taky jí všechno jde (tanec, zpěv, malování), vychovávám je obě stejně a přesto jsou každá úplně jiná. Obě mají samozřejmě svoje domácí povinnosti. Ta mladší je udělá bez remcání, té starší to trvá dvakrát dýl.
Někde jsem slyšela - a moc se mi to líbí - že výchova není nikdy stejná, protože první dítě je první a druhé dítě je druhé. Z toho důvodu tam vždy jsou odlišnosti, i když je nevidíš.
No tak zásadní chyba. Vždycky je něco, za co jde pochválit! A když ti přijde, že není, nastav situaci tak, aby došlo k něčemu, za co pochválit jde! A pozor, nechválit až za „dokončený úkol“, ale už za první krok. To je MOC důležité. Nech dceru, ať se zlepšuje po drobných krůčkách. Časem z toho bude velké zlepšení, ale až časem.
A láska musí být bezpodmíněčná - dítě musí vědět, že láska není za odměnu, ale že tam bude vždy, ať je jakékoliv (viz Aldort, moc dobrá kniha).
Je to jen na tobě, jak se necháš… Možná by stačilo ty mantinely trochu osekat, nechat jenom ty opravdu nejdůležitější, a na těch pak ale opravdu trvat. V klidu.

Nejspíš je chyba ve mně.

To půjde, uvidíš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
majkaakajka
9.10.13 07:00

No tak podľa mňa je tvoja dcéra rozmaznaná. To, že sa jej darí ako v škole tak i na krúžkoch, je super a môžeš byť na ňu hrdá a aj ju chváliť, ale na druhej strane je nutné stanoviť si nejaké hranice, ktoré ona svojím chovaním určite prekročila. To, že sa jej darí ešte neznamená, že sa môže chovať povýšenicky a snažiť sa svojími manierami a chovaním Vami manipulovať. Veď má len 10 rokov! Ak s tým niečo neurobíte, tak v puberte vo veku 13-14 rokov, kedy to býva najhoršie si s ňou nebudete vedieť dať rady. Ver, moje staršie dieťa tiež triedny premiant mala chvíľami takéto sklony, avšak ak bolo za čo chváliť chválili sme, no primerane a taktiež som dosť veľký kritik, takže ak som mala pocit, že ju treba trochu slovne „zraziť k zemi“, tak som to proste v danú chvíľu urobila. Treba jej dať opatrne pocítiť aj to, že vždy môže prísť niekto, kto bude v danej oblasti lepší ako ona, môže prísť niekto, kto bude obľúbenejší - pretože či chcete alebo nie, bude to takto. Ak bude mať hlavu príliš v oblakoch ešte pár rokov, bude to, že je niekto lepší ako ona ťažko znášať a nebude sa s tým vedieť primerane vyrovnať.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.10.13 07:44

Ahoj zakladatelko, ja mam syna kteremu bude 9 a je to to same co tvoje dcera, je to hodne narocne hlavne psychicky a vim moc dobre ze nastavaji dny kdy uz opravdu nevim kudy kam. Nevim jestli je dobre mu neco zakazovat, je videt ze ho to nerozhazi, konicky mu zakazovat nechci jsem rada, ze je ma. Resila jsem to uz i s odborniky a jedine co mi poradili je DUSLEDNOST kdyz neco reknes, musi to tak byt ikdyby cert na koze jezdil, jenze ja jsem prisla na to, ze to nejak nemam v povaze, snazim se snazim ale on me ma tak prectenou, takze ja se s nim snazim hodne mluvit, co ve skole, co kamaradi, co holky :), proste co delal cely den, jak se mel?, jak se citi, co ucitelka rikam mu casteji ze ho mam rada on mi rika ze me ma moc rad a ze uz nebude delat takove veci, pak zase neco prijde, tak mu to vysvetlim, ze je to spatne, ze takhle to proste nejde a ze tak a tak se to dela pro to a to, no jsem umluvena a vycerpana, ale vidim jen v tomhle vysledky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.10.13 07:54

Taky jsem prisla na to ze, ano nemuzu za to, ale nektere veci na sobe proste zmenit musim, u maleho ditete prikazujes a delas vse aby poslouchalo, u vetsich deti uz musim zacit premyslet, predvidat a vysvetlovat, diskutovat a to je pro me ta zmena, narodi se ti miminko a ty ho porad beres jako miminko chranis ho aby neupadlo, aby nebylo nemocne, aby neplakalo, aby delalo prvni krucky, dobre vyslovovalo slova a najednou se probudis a zjistis ze to tvoje detatko roztomile uz neni miminko :) :)ale dite, kteremu tohle proste nestaci a nemuzes ho chranit na kazdem kroku atd. me hodne pomohlo si tohle vsechno uvedomit a premyslet, tak chodim do prace, cely den ho nevidim, pak prijde ze skoly, ukoly vecere koupani pohadka pusa spanek a rano na novo, o vikendech vylety atd ale to dite to vnima uplne nez my.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.10.13 13:58

Víš co tvá dcera určo není rozmazlená. A nevím jak ji vychovavate a trávíte s ní čas, ale hlavně si komunikuj proč se chová tak jak se chová, důvěřuj ji a snaž se najít si čas aby jsi s každou dcerou travila čas sama vem každou z nich na nákup, do kina někde…je to jako bys mluvila o mě před x lety…chovala jsem se skor stejně, ale nebyla jsem nezvladatelná byla jsem úplně v pohodě. Jen mi chyběl a chybí dodnes kontakt s mamkou jen dnes už je to jiné, ale před tím jsem se chtěla bavit s mamkou ta nechtěla „neměla čas“ a tak jsem si řekla že když budu zlobit a budu na sebe strhávat pozornost tak semnou bude komunikovat, ptát se proč tak zlobím atd…Nestalo se tak místo toho mě začla mlatit, ale aspoň mě to naučilo jak se nikdy v životě nechce chovat ke svým dětem…ono komunika a důvěra je nejdůležitější a to jak ve vztahu mezi dítětem a rodičem tak v partnerském vztahu a dost chybí a pak to je takové jake to je…Držím palce ať vy tu cestu najdete :hug: My tu cestu nenašli dodnes a asi nenajdem já chci mluvit o vztahu o problémech, ale mamka nechce spíš mi to přijde že se někdy snaží vyvolávat konflikty :(

• Citovat
  • Upravit
majkaakajka
9.10.13 15:09

Áno, treba sa deťom venovať, treba sa s nimi rozprávať, mať kamarátsky vzťah, píšem však o tom, že dieťaťu treba nastaviť nejaký mantinel. 10 ročné dieťa predsa nemôže terorizovať rodičov, manipulovaním a vyhrážkami si vynucovať veci. 10 ročné dieťa má právo robiť chyby, ale taktiež si už veeeľmi dobre uvedomuje, čo a ako na rodičov, aby mu urobili po vôli. Prichádza pomaly puberta a minimálne do 16 to bude o držku. Zažila som pubertu svojich detí, nie je to zasa až tak dávno a ver, že nech máš akokoľvek pevné nervy, niekedy keď ani 100× dohováranie nepostačilo, vyriešil jeden pohlavok. U nás to nebolo často, sporadicky 1-2 krát do roka, ale proste niekedy na spamätanie sa to pomohlo.

• Citovat
  • Upravit
2344
10.10.13 10:51

Budu se snažit víc jí porozumět. A jak píše tady majkaakajka, někdy jeden malej pohlavek vyřeší víc, než 100× domlouvat. Nechci a NIKDY nebudu dceru mlátit, ale když měla v pátek ten hysterák, tak by možná pohlavek pomohl.

Musím říct, že tento týden je jako vyměněná! V pokoji uklizeno, úkoly hotové už ve 3 odpoledne, neodmlouvá, když řeknu, ať něco udělá, tak to udělá. Takže dneska může ke kámošce, má stanovený návrat v 17h, tak doufám, že ho dodrží :-)

Díky moc všem!!!

A kdyby měl ještě někdo rady a připomínky, sem s nimi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
10.10.13 11:59

Přesně tak domluvený časový navrát a řekni ji že když ho dodrží že ji budeš důvěřovat a že příště může přijít v 6hodin a pak později a později samozřejmě uměrně věku a jak bude vědět že do 5hodiny to nestihne at napíše sms že přijde později, třeba o 5minut když uvidí že ji budete důvěřovat bude k vám slušnější a bude se slušně ptát jestli může jít tam a tam a už budete i sama navrhovat čas navrátu a pak budete spolu komunikovat zda v tolik ano nebo ne…tak jsem to měla s rodiči já a bylo to skvělé když jsem viděla že mi důvěřuji a já jejich důvěru nezklamala jen jsem se párkrát zdržela tak jsem napsala sms tak viděli že mi mohou důvěřovat což jsem ocenila a ocení to určitě i tvá dcera…držím palce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
34322
10.10.13 22:31
@lidunkaS píše:

Musím říct, že tento týden je jako vyměněná! V pokoji uklizeno, úkoly hotové už ve 3 odpoledne, neodmlouvá, když řeknu, ať něco udělá, tak to udělá. Takže dneska může ke kámošce, má stanovený návrat v 17h, tak doufám, že ho dodrží :-)

Super, jen bacha na velké cíle, drž se těch malých ;-).
(nečekat s oceněním na hotový úkol, ale ocenit už vyndání sešitu z tašky… atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
12.10.13 22:48

Dusledne

Casto je pozice matka/dcera dost vyhrocena. V kazdym pripade by mel prijit na radu otec. Kterej ji to vsechno zakaze a donuti delat to, co ma. Prece jenom jestli nema respekt ani ke chlapovi, tak to po dobrym nepujde… Jak tady padlo, byt na ni ostra, vytrvat a nepolevit. A pri sebemensim vzdoru trestat. Jinak to nepujde. Zjevne role otce selhala a role matky to nevylepsuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
12.10.13 22:50
@little-foxi píše:
Casto je pozice matka/dcera dost vyhrocena. V kazdym pripade by mel prijit na radu otec. Kterej ji to vsechno zakaze a donuti delat to, co ma. Prece jenom jestli nema respekt ani ke chlapovi, tak to po dobrym nepujde… Jak tady padlo, byt na ni ostra, vytrvat a nepolevit. A pri sebemensim vzdoru trestat. Jinak to nepujde. Zjevne role otce selhala a role matky to nevylepsuje.

Teda chudák dítě, s takovýmto přístupem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect