Nezvladatelné děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16302
21.9.16 22:52
@Fazulina píše:
30 vteřin je strašně dlouhá doba, to se ti utopí nebo si zlomí ruku nebo vběhne pod auto. Podle zde přítomných je třeba být dítěti prostě vždy za zadkem a případným nehodám předcházet.
Nicméně netvrdím, že je OK, aby dítě lítalo samotné po sídlišti, ale nikdo z nás neví, jak to tam vypadá a asi to není hlavní problém zakladatelky, ptala se na něco jiného, ale to nevadí. Je zde zvykem vypíchnout to nejšťavnatější a zaměřit se na to, a případně dotyčnou zlynčovat:-), nepřekvapuje mě to.

Ne, nevběhne mi pod auto, protože v otevřeném (tedy bezpečně neoploceném) prostoru tříleté dítě nenechávám (právě kvůli důvodům, které jsem vypsala výše) - i u prarodičů se zamyká branka na chodník, aby ji malé dítě jen tak neotevřelo a nevyběhlo. 30 vteřin jsem možná přehnala, vycházela jsem z toho, že třeba na hřišti zrovna krmím mladší dítě, to tříleté na druhém konci hřiště spadne nebo mu hrozí nebezpečí, tak houknu, čapnu mladší a vyběhnu. Tzn. nestojím dítěti za zadkem, ale mimo důvěrně známá zabezpečená místa (zahrady prarodičů) samotné nenechám - popoběhnout na hřišti je pořád velký rozdíl oproti seběhnutí z druhého patra, především v tom, že sbíhání z druhého patra vždy znamená, že to dítě ztratím několikrát z dohledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3487
21.9.16 22:55

@Fazulina Asi je to zbytečné komentovat, ale fakt máš víc štěstí, než rozumu a doufám, že ho budeš mít nadále…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
21.9.16 22:58
@Lychee13 píše:
@Fazulina Asi je to zbytečné komentovat, ale fakt máš víc štěstí, než rozumu a doufám, že ho budeš mít nadále…

Myslím, že rozumu mám dost, ale je hezké, že na mě tak myslíš:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
21.9.16 23:02

Nečetla jsem reakce, ale 3 letý si fakt dovolí hodně.. asi bych zamyklaa na noc kuchyň nebo tak něco.. POmalu mi to přijde jako nesmysl..
Další věc, co necháu, je to chození dětí ven.. 6 letý by neměl hlídat 3 leté, pokud je tam jak popisuješ hodně živý a mladší taky..
jako moralizovat nebudu, ale neznám okolí maminku, co by pustila 3 leté dítě samotné ven.. Třeba okna přímo na zahradu, metr, dva jo,.. Někde z paneláku a nebo třeba v patře v domě a dítě venku je fakt risk..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
21.9.16 23:06
@terien píše:
Upřímně ani před domem by nemělo mít 6 leté dítě na zodpovědnost 3 leté. 3 leté dítě bez rodičů nemá venku co dělat.

Nejen tříleté…ani šestileté…
Asi jsem přecitlivela matka :roll: ale ja si hlídám i pětileté dítě, kdyz je kolem našeho domu…máme rodinný dum se zahradou…ale máme psa, a ten syna taky hodne hlídá…presto pokud syna nevidím, pravidelně na nej volám zda je v poradku a chci odpověď.
Zakl. nenapsala jak se dětem věnuji…myslim ze zakopany pes bude v tom :think:
Zákl. Chce rady, ale na vše co napíšeme, ma odpověď…pak nevim co chce slyšet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
21.9.16 23:08
@zrcadlo píše:
Ne, nevběhne mi pod auto, protože v otevřeném (tedy bezpečně neoploceném) prostoru tříleté dítě nenechávám (právě kvůli důvodům, které jsem vypsala výše) - i u prarodičů se zamyká branka na chodník, aby ji malé dítě jen tak neotevřelo a nevyběhlo. 30 vteřin jsem možná přehnala, vycházela jsem z toho, že třeba na hřišti zrovna krmím mladší dítě, to tříleté na druhém konci hřiště spadne nebo mu hrozí nebezpečí, tak houknu, čapnu mladší a vyběhnu. Tzn. nestojím dítěti za zadkem, ale mimo důvěrně známá zabezpečená místa (zahrady prarodičů) samotné nenechám - popoběhnout na hřišti je pořád velký rozdíl oproti seběhnutí z druhého patra, především v tom, že sbíhání z druhého patra vždy znamená, že to dítě ztratím několikrát z dohledu.

Mno, pro mě je důvěrně známe zabezpečené místo naše zahrada u domu, akorát každý asi vnímá to zabezpečení jinak. Na to jsem narážela. Sídliště a druhé patro je jiná věc, ale nikdo neví, jak to u zakladatelky vypadá a snažila jsem se to přirovnat např. k zahradě u našich prarodičů, kde je ta zabezpečená zahrada taky, ale např. z kuchyně se musí sejít do sklepa a pak do zahrady a není to hned, než tam člověk doběhne…

A u nás doma, já to z kuchyně, z níž soustavně koukám na dítě na zahradě, mám k tomu dítěti třeba blíž, než z druhého konce hřiště. Reaguji na příspěvek o tom, že zatímco krájím cibuli, dítě se mi utopí, je to stejné, jako zatímco ty věnuješ pozornost kojenci (byť pár vteřin), druhé dítě může spadnout z prolézačky. Já jsem u dcerky venku za 2 vteřiny. Je to prostě fakt blízko a fakt malý prostor. Vidím na ni do bazénku, stejně jako bych seděla u ní venku. Kdybych viděla, že se potápí se těch 10 cm vody, tak jsem tam prostě hned. Tím kuchtěním jsem myslela, že třeba zamíchám něco na plotně, do níž ale taky vidím ven na bazének, je to asi 3 metry.

Navíc, je to všechno slyšet, takže neustále slyším šplouchání, hrkání odrážedla, dceřino nikdy nekončící žvatlání, prostě asi si to nikdo nedovede představit, jak to u nás vypadá a fakt nemyslím, že jsem nezodpovědná a vystavuji dceru zbytečně nebezpečí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
21.9.16 23:09
@Fazulina píše:
Já myslím, že tu ze zakladatelky děláte matku, co se nevěnuje dětem a nedá jim pořádně najíst. Sama výše psala, jak se jim věnuje a jak jim najíst dává.

Vy snad nenecháte někdy děti hrát si samotné? Je jedno, jestli doma nebo venku. Ona nepsala, že ty děcka jsou venku před domem celé dny a nic jiného neznají. Jako nedovedu si představit, jak to přesně u nich vypadá, ale dovedu si představit, že za určitých okolností bych pustila tříleté a šestileté dítě samotné ven na místo, kam vidím. Vy snad nemáte zahradu, kam děti chodí samy? Jaký je rozdíl, když koukáte z okna na dítě na zahradě a z paneláku z druhého patra? Některé ty paneláky nejsou tak velké, že by trvalo 5 minut, než je člověk dole.

My třeba, když jsme u babičky, tak pustíme ven na zahradu šestiletou neteř se dvěma menšími (3 a 2,5 roku). Podotýkám, že ona nemá za úkol na ty mladší dávat pozor… Vidíme na ně z okna kuchyně. Pokud by k něčemu došlo, nestihneme zareagovat rychleji než z okna v druhém patře. Já třeba nechávám na zahrádce u nás dcerku samotnou (3 roky), neustále na ni vidím z oken v kuchyni a obýváku, a to ani nemáme plot. Je naučená, že na silnici nesmí (ale u nás nic nejezdí, je to slepá a jsme na konci, kdyby to byla frekventovaná silnice, tak ji nepustím, dokud nebude plot), batolí se na dvorku, má tam třeba bazének s vodou, písek, odrážedlo apod. a je spokojená. Já z okna v kuchyni koukám a třeba něco kuchtím nebo tak. Je to třeba jen 10-15 minut, pak jde domů a pak zase ven apod.

A nakonec, úrazy, co se u nás staly, se staly vždycky za přímého dozoru dospělých, např. naštípnutá kost - 4 dospělí u toho byli a nedokázali zabránit, kousnutí psem - totéž… Jako neříkám, že mají děcka od 3 let běhat po sídlišti, ale třeba dcerka od sousedů, 4 letá, už třeba běžně chodí ven sama, ale je pořád v dohledu od jejich domu, mají naproti hřiště apod. Jsme teda malinká vesnice, není provoz v té naší pidiuličce, ale prostě ve děti samy chodí celkem brzy. Ale jak říkám, pořád jakoby je na ně odevšad vidět.

Na tom sídlišti bych se bála jediného - že dítě někdo unese. To, že někde spadne, se může stát, i když sedíte na lavičce vedle něj.

To je sila…
Takhle budeš mluvit, dokud se neco nestane…stačí par vteřin…ale nepreju Ti to..to vůbec…
Tříleté bych teda samotné nenechala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
21.9.16 23:10
@Vojtula píše:
Nejen tříleté…ani šestileté…
Asi jsem přecitlivela matka :roll: ale ja si hlídám i pětileté dítě, kdyz je kolem našeho domu…máme rodinný dum se zahradou…ale máme psa, a ten syna taky hodne hlídá…presto pokud syna nevidím, pravidelně na nej volám zda je v poradku a chci odpověď.
Zakl. nenapsala jak se dětem věnuji…myslim ze zakopany pes bude v tom :think:
Zákl. Chce rady, ale na vše co napíšeme, ma odpověď…pak nevim co chce slyšet…

Napsala to, ale zapadlo to v množství příspěvků, které z ní udělaly nezodpovědnou matku, co pouští děti ven před dům. Stačí jen pozorně číst diskusi.

Cituji:
Společně jezdíme na výlety a to ne málo, chodíme do lesa se psem, v létě jsme byli pořád na malinách. Když není hezky, jelikož máme dost malý byt, není skoro možné aby děti byli někde bez nás, takže s námi jsou i tak pořád v kontaktu, Jen pokud si jdou stavět kostky, nebo odpočívat, tak jsou sami ve svém pokoji. Jako normální lidé spolu jíme u jednoho stolu, povídáme si…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
21.9.16 23:11
@Vojtula píše:
To je sila…
Takhle budeš mluvit, dokud se neco nestane…stačí par vteřin…ale nepreju Ti to..to vůbec…
Tříleté bych teda samotné nenechala…

Nebývá u Vás doma dítko samo v jiné místnosti? NIkdy? Ve svém pokoji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
21.9.16 23:15

Tak je rozdíl rodinný přízemní domek, terasa a dítě venku, pomalu se hraje u kuchyně a pak patrový rodinný, kde je maminka zalezlá v patře..
Já si myslím, že by maminka měla být vždy na poslech a dohled- ne za rohem a neslyšet.
Já sem taky u babičky doma a a v říjnu 3 letý jezdí na dvorku, ale to sedím za sítkou, která je metr a půl od něj..
Ale určitě bych neposílala vyloženě 3 letého ven se 6 letým, a by si hrály a já doma vařila.. napr..

Příspěvek upraven 21.09.16 v 23:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
21.9.16 23:16
@Fazulina píše:
Jojo, asi jsem sociálně slabší:). A není to o štěstí, ale zdravém rozumu. Nechci z dcery mít dítě, které se bude bát, kde se co šustne. A myslím, že podle podmínek, okolností, zázemí a dalších faktorů dokážu odhadnout nebezpečí. Ale asi nemá cenu se tu obhajovat. Každý to má prostě zařízené jinak.

Nechat takhle malé dítě bez dozoru samotné venku má ke zdravému rozumu hodně daleko. A máš pravdu, neobhajuj to. To se obhájit nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
21.9.16 23:21

Tak já se na rozum nespoléhám. Švagrová mí říkala, že jejich známých se stalo, že tak 3 letá konvičkou chtěla nabrat z menšího sudu vodu a jak se tam naklonila tak pam pusou spadla.. taky než maminka doběhla, tak ji už pak oživovaly..
Jako já taky nestojím za zadkem, ale názor, že stejně se něco někde stane, tak s emi nelíbí..
Dítě 2,3,4 by mělo být pod dozorem určitě.. jak si to kdo udělá tak to má, ale nesploléhala bych jenom na ten selký rozum…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
22.9.16 00:38

Já se zakladatelky trošku zastanu, ač teda s tříletým bez dozoru venku nesouhlasím, u nás v ulici běžně chodí ven děti od čtyř let bez rodičů, nechápu, ale je to tak. :nevim:
Na panelákový zvonek dosáhne můj 2,5 letý.
Tak mám dítě, které vstane a jde si po svém, bojuju s ním od necelých dvou let doteď (bude mu 5). Prostě se vzbudí, vstane, vezme si z lednice něco k jídlu, pustí si potichu televizi a je mu jedno, jestli je ráno nebo noc. Mě tohle fakt neprobudí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
22.9.16 06:47

Holky..ja taky patřím k matkám, které vic povolí…ale mam proste srovnání, ted kdyz jsme vrodinnem domě a pred tim, kdyz jsme byli v bytovce.
Ale mír :lol:
Zamluvily jsme totiž podstatu tématu!
Ja osobně bych si myslela, ze u toho staršího možná bude nějaký problem a ten mladší jen proste napodobuje staršího brachu. Je dobre ze půjdete do te poradny.
Nezkousela jsi je zapojit do domácnosti? Nachystat na stůl…nádobí…proste úkoly a chválit…v podstatě jsme tu řešily jen „tresty“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.9.16 07:36
@Maminka88 píše:
@hanka.br. Tak to tedy pr! Chodí pouze před dům a nikam se nehnou, sleduji je z okna a chodí tam takto půl dětí ze sídliště se houpat.
:mrgreen: :mrgreen: jasný, na sídlišti před barákem se pohybuje banda tříletých samotných dětí venku :lol: jéditi.. jak to tak celé čtu, fakt se nedivim. a jestli žiješ tim, že když nějaký cvok pošle takhle malé dítě ven samotné bez dozoru, že je to ok, tak to je potom dobrý.. věnuj se jim, nenech je samotné a máš po problémech.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí