Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kdochcekam píše:
Je to fakt divné. Lidi mají malé dítě, ale nemají čas se mu věnovat a ani trpělivost přizpůsobit jim třeba nákup nebo obstarávání domácnosti. A to jsem nedávno přemýšlela, že ty starší maminky, jak teď jsou často až dlouho po třicítce jsou už takové trpělivější a láskyplnější, než nějaká rapl máma co pořádně neví co sama ze sebou čerstvě po dvacítce…![]()
Doba je opravdu sobecká. Já chci uklidit, já chci nakoupit, já chci jít…
Házení lidí do jednoho pytel není moc ok, ale budiž. Je mi 24, mám ročního syna a věnuji se mu až dost. I tak je z něj aktivní (nesnáším pojem hyperaktivita, protože to dnes používá každá druhá matka) a samostatný jedinec, který se ode mě klidně vzdálí na několik desítek metrů a to i v pro něj cizím prostředí a vůbec mu to nevadí. Se scénami jsme do včerejška problém neměli. Měl jíst večeři, papal, pak viděl, že na stole stojí sklenička plná tyčinek a chtěl je. Párkrát jsem mu řekla, že ne. Odmítal dále jíst a pořád se dožadoval tyčinky. Schovala jsem je a začal dělat neskutečné scény. Nechala jsem ho řvát, protože by mě teda strašně zajímalo, jak mám asi ročnímu dítěti vysvětlit, že tu tyčinku dostane až sní večeři. Možná mi poradíte vy, asi o tom víte víc než já, rapl matka, která svému dítěti odmítla dát jednu tyčinku. Udělala bych to znovu jinak se dítě nenaučí žádným pravidlům a respektu. Na nějaké dialogy má dítě času dost a určitě nechápe co po něm chcete, když zrovna vidí rudě jak se vzteká. Každé dítě je jiné, vidím to ve svém okolí. Některé děti jsou chápavé a nejprve poslouchají a pak jednají a některé děti jednají a pak teprve poslouchají, co jim člověk chce říct. Jinak no offense.
Díky holky za reakce. Ono je to asi od každého něco. Učitelka dneska říkala manželovi, když šel syna vyzvednout, že to včera až tak ostře nemyslela (dle jeho slov cítil, že měla potřebu se ospravedlnit) a že se o tom ještě bavili s druhou uč. a že to zkusí na Jiříka jinak a ejhle, ono to fungovalo a dokonce dnes šel domů s pochvalou. Na něj prostě neplatí a nikdy platit nebude, když na něj někdo tlačí a začne řvát „teď, hned převlíkat, rychle, rychle, pohni, ostatní už jsou, ty zdržuješ…“ Osobně si myslím, že ten jeho negativismus je jakási obrana před tou „šikanou“ (nemyslím si, že je to šikana v tom pravém smyslu, ale ti kluci mu vážně dávají zabrat a uč. byla překvapená, že o tom vůbec nevěděla)…uvidíme, jak se to bude vyvýjet, přece jen teď budou prázdniny a kdyžtak bysme tu poradnu zkusili…
Dobrý den, jdu si pro radu. Synovi jsou tři roky a má období vzdoru. S každým je hodný, ovšem jakmile přijdu do místnosti já, začne kňourat a vztekat se. Dřív jsme si spolu hráli bez problémů ale od třetího roku jako bych v něm zapálil doutnák emoční bomby. Manželka říká že mu ubližuju a má pravdu ale nevím jak se k němu chovat aby to nedělal. Děkuji za odpověď a radu.
@arinecka : ubližuji mu tím že semnou je většinou litostivý, vzteklý, mlátí hlavou do všeho možného.
Píšeš, že manžel je stejná povaha, prostě to má od něho okoukané, jen se projevuje emočně jako 4. leté dítě a ne jako dospělý. Do poradny běž, tím nic nezkazíš. Zkus také promluvit s manželem, nejtěžší je totiž začít u sebe, děti jsou naše zrdcadla co vidí a slyší doma mají za normu. Možná by vám všem pomohla párová terapie, která se zaměřuje i na děti. Manžel si musí uvědomit, že jeho chování není úplně Ok a zapracovat na sobě, pokud dítě má jeho chování jako vzor, budete to řešit nejen ve školce, ale i ve škole.
@J.K.-Jakub píše: Více
No a to s nim ani jeden nemluvite? Matka misto hledani priciny ti rekne ze mu ublizijes? A ty s nim komunikujes jak? Neco se mezi vami stalo? Prece takhle z niceho nic syn neotocil bez duvodu ![]()
Tak neco v tvem chovani nebo v situaci v nem tyhle reakce vzbuzuje. To nemusi byt nic umyslneho, nemusi to byt vubec tvoje vina, ale chtelo by to rozklicovat, abys s tim mohl nejak pohnout.
To není hyperaktivita, ale zkouší, co dovolíš, období vzdoru a já sama…dcera má podobný věk, hodně mluví a ve skoro všem jde do opozice, vše chce dělat sama…ale děti nejsou cvičené opice, i 6,5lete musím spoustu věcí říkat víckrát, než je vykoná…co je teď i odstavená, umí se fest vzteknout, první to tolik neměla, ale zase má jiné neduhy a mladší je zase zlata, že si umí i krásně hrát sama…
@J.K.-Jakub píše: Více
Jaký ubližování? Manželka neumí pojmenovat období vzdoru? Teprve teď, v tohle období, je důležité nastavovat hranice. Moje děti byly zlatý, hodný, šikovný s jinou osobu, která je hlídala a jakmile jsem přišla, začaly dělat kraviny, zlobit, vztekat se, předvádět se
Mazec ![]()
@arinecka : Mluvím s ním dost. Například včera večer byl se mnou úplně zlatý.
jestli neprenáším na něho svoji nervozitu protože poslední dny jsem nebyl ve své kůži.