Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Wuhu85 mam dva male kluly a jsem spokojena, zbytek je na prirode ![]()
@Petra Star my máme děti přirozeně, ale kdysi jsme na konzultaci v car byli. Tam nám dokonce sám doktor říkal, že podle něj je škoda poškodit embrya odběrem. Že to má smysl, pokud je rodič přenášeč genetické nemoci, ale jinak by to při nízkém amh nedělal. U nás našli jenom to nízké amh, jinak nic. A tedy trochu zvýšený fsh, ale já tam šla až ve 38mi, takže nic zvláštního.
Jinak co jsem četla, tak ty rizika pro různý věk jsou stejně spočtený jenom z nějakého statistického modelu. To není statistika dělaná na reálných ženách. V realitě se aktuálně rodí mnohem víc geneticky chorých dětí mladým mámam, nejspíš proto, že ty starší si hned běží zaplatit genetické testy z krve. Já to taky takhle udělala. Klasický screening bohužel nechytí vše.
Příspěvek upraven 22.02.24 v 21:17
Super mám fakt radosť. Ale ste si aj vytrpela svoje. Myslím že to da aj pokoru do tej výchovy a k celkovému postoju k životu.
@Capelucia: a hlavne je to hrozne drahé. Chcú za to 25000 a potom za ďalšie už menej ale aj tak. Akurát ma trochu mrzí ten nás spermiogram kde je 49 % spermií teda poškodených. Takže aj preto. Neviem rozlíšiť kedy si už klinika len chce nahrabať a kedy to ma zmysel. Zatiaľ som takto rozhodnutá a uvidím v procese že ako sa to bude vyvíjať. Embrya z mladších vajíčok asi testovať nebudem.
@Capelucia ano, do nedavna se u nas screeningy delaly jen od urciteho veku tehotne. Mladym se rilalo, ze jsou mlade a nemusi. Ted uz se doporucuji vsem.
Presna metodika tech statistik asi neni zasadni. Proste zohlednuje pocty zivotaschopnych plodu podle veku zeny. to je realne riziko, ze budu pred volbou jit na potrat. Navic neni to zas tak davno, co zadne screeningy nebyly k dispozici, takze cisla se znaji uz hodne dlouho.
@Petra Star no právě podle mě úplně ne. Ale to je jedno. ![]()
@Wuhu85 to jo. Možná pak prostě zaplatit za třídění spermií? Jsou to těžká rozhodování. Držím pěsti.
@Capelucia: Triedenie budeme mať zaplatené ale všetko neodstránia len znížia pomer poškodených. Takže úplne čisté to nebude a bude záležať ktorú spermiu embeyolog vyberie.
Mám začať onedlho stimuláciu a tak premýšľam, že ja vlastne nemám urobenú ani genetiku ani imuno ani hemato. Začínam mať neistoty ohľadom toho celého a nechcem byt pokusný králik. Mali ste vždy všetko vyšetrené alebo ste žiadali kliniku o to?
@Wuhu85 Ne, to se automaticky nedela. Nam delali genetiku jen kvuli hodne spatnemu spermiogramu - nejaka souvislost s cystickou fibrozou. Ale nic ne popotvrdilo.
Ale pokud budes chtit PGS, tak je asi predtim genetika potreba, nejsem si jista. Musi mit oba z paru a bez pojistovny to bude asi stat dost penez.
Ja byla jeste na imunologii, ale to az po mnoha nezdarech pred druhym ditem. Vse OK. Ale stejne mi zkusili i kortikoidy (ted mi vypadl nazev, nejaka klasika), ale dite se pak povedlo, kdyz jsem je nebrala. Nasla jsem si, ze je to asi zbytecne, tak jsem pak zas vypustila.
Takze to, ze ti nedelali zadne testy, je asi normalni.
@Petra:Ako tá genetika stojí asi 15000 na osobu takže na to kašlem. PGT je len na chromozomálne chyby ako je down a podobne. Aspoň tak som to pochopila
@Wuhu85 Dela se jen, kdyz je podezreni na nejakou dedicnou nemoc.
Delaji se dva typy testu - screening na aneuploditu nebo se k tomu hleda konkretni nemoc (pokud je par vysetren). Nekde chteji pokazde vysetreni paru, ikdyz to nedava logiku.
@Wuhu85 píše: @Petra:Ako tá genetika stojí asi 15000 na osobu takže na to kašlem. PGT je len na chromozomálne chyby ako je down a podobne. Aspoň tak som to pochopila
Genetika paru je jednou za zivot zdarma hrazena ze zdravotniho pojisteni. Zadanku ti muze dat klinika nebo treba obvodni gynekolog. Genetika embryi je take do 40let hrazena pojistovnou (v indikovanych pripadech, napr. vek nad 35let), hradi se mozna odber vzorku z embryi. Je otazka, kolik embryi budes po stimulaci mit, ale pokud jich bude vice, tak genetikou usetris cas, penize za zbytecne transfery a o psychicke ujme pri preruseni kvuli vyvojovym vadam ani nemluvim (vlastni zkusenost). Ty chromozomalni vady jako down, patau, edwards a dalsi, jsou totiz ty vubec nejcastejsi, vznikaji de novo a vubec neni pravda, ze vsechna geneticky spatna embrya se nechytnou…
@Anonymní píše:
Genetika paru je jednou za zivot zdarma hrazena ze zdravotniho pojisteni. Zadanku ti muze dat klinika nebo treba obvodni gynekolog. Genetika embryi je take do 40let hrazena pojistovnou (v indikovanych pripadech, napr. vek nad 35let), hradi se mozna odber vzorku z embryi. Je otazka, kolik embryi budes po stimulaci mit, ale pokud jich bude vice, tak genetikou usetris cas, penize za zbytecne transfery a o psychicke ujme pri preruseni kvuli vyvojovym vadam ani nemluvim (vlastni zkusenost). Ty chromozomalni vady jako down, patau, edwards a dalsi, jsou totiz ty vubec nejcastejsi, vznikaji de novo a vubec neni pravda, ze vsechna geneticky spatna embrya se nechytnou…
Ona nema ceske pojisteni.
Ohledne tech aneuploid (Down atd.) - ty vznikaji uplne nahodne a souvisi s vekem (poskozeni deliciho vretenka ve vajcku). Jen nektera takto poskozena embrya se chytnou a sance, ze se tak stane, odpovida veku - neni tedy zachyt techto poruch pri screeningu vyssi u IVF oproti prirozenemu nez poceti. Ale pri PGT se najde vyssi podil poskozenych embryi, nez kolik by se z nich uchytilo a vydrzelo do screeningu nebo porodu - ano, usetri se tim transfery, pokud je co setrit.
@Petra Star píše:
Ona nema ceske pojisteni.
Ohledne tech aneuploid (Down atd.) - ty vznikaji uplne nahodne a souvisi s vekem (poskozeni deliciho vretenka ve vajcku). Jen nektera takto poskozena embrya se chytnou a sance, ze se tak stane, odpovida veku - neni tedy zachyt techto poruch pri screeningu vyssi u IVF oproti prirozenemu nez poceti. Ale pri PGT se najde vyssi podil poskozenych embryi, nez kolik by se z nich uchytilo a vydrzelo do screeningu nebo porodu - ano, usetri se tim transfery, pokud je co setrit.
Na to ma asi kazdy svuj pohled. Ja bych uz bez genetiky do transferu po zkusenostech nesla. Ne po dvou ZT a tretim tehotenstvi ukoncenym v 16tt kvuli VVV. Ten porod si z hlavy nevymazu, i kdyz dnes uz zdrave dite mam. Samozrejme kazdy ma pravo se rozhodnout podle sveho. Pokud by po stimulaci zustalo jen jedno embryo, tak bych to asi riskla, jinak ne. Je fakt, ze jsem hodne ovlivnena svou historii
![]()
Ja som samoplatce. PGT si nechám spraviť ale genetiku páru nemáme
nemáme v rodinách nič a ani nikto nám to z kliniky neodporučil. Tak to asi riskneme no. Zavolám si do Caru že čo oni na to.