Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Capelucita: Tak to jo, to se omlouvám. Musím se přiznat, že mi občas některé detaily ujdou, jak se mi v hlavě mísí všechny ty osudy.
KAždopádně je fajn, že vajíčka uzrávají. Zkoušela jsi minimální stimulaci? Možná by to pro tebe bylo lepší než nativ, když jsi schopná odovulovat i zcela bez pomoci hormonů.
Motýlice: po celkem vysoké stimulaci jsem měla 2 folikuly k odběru, z nich 3 vajíčka a jen 2 schopné k ET. Při nativu 1 folikul a 1 vajíčko. Nemyslím si, že by na mě minimální stimulace měla nějaký vliv. Teď, v lednu, chci naopak zksit maximální stimulaci.
Capelucita: To máš asi pravdu. Na druhou stranu dvě vajíčka k ET jsou možná lepší než jedno, takže myslím, že ta stimulace nějaký smysl má. Budu držet palce na tu maximálku. ![]()
Motýlice píše:
Capelucita: To máš asi pravdu. Na druhou stranu dvě vajíčka k ET jsou možná lepší než jedno, takže myslím, že ta stimulace nějaký smysl má. Budu držet palce na tu maximálku.
Nika:
Děkuji za optání, jsem kupodivu celkem v pohodě. Nevím, jestli je to tím, že to není moje první zklamání (mám za sebou tři nezdařená IUI) a začínám být zocelená nebo mi dávají pocit klidu ti mrazíci a to, že stimulka šla hladce a mohlo by se podařit ji zopakovat s podobným výtežkem…těžko říct. Ráno jsem zatlačila jen jednu slzičku, objali jsme se s mužem a řekli si, že jedeme dál. Dle jeho slov: „Nevadí, vždyť máme ještě ty zavařeniny…“.
Každopádně IVF byla pro mě zajímavá zkušenost, musím říct, že jsem si to představovala horší, takže nemám problém jít do toho znovu. Možná jsem měla kliku, ale celkem nic mi nebylo, břicho mě spíš jen tlačilo a normáně jsem v průběhu celého cyklu fungovala. Dovolenou jsem si brala jen na den OPU. Možná příště přece jen zkusím tu prodlouženou. Teď jsem si prosadila svůj koncept „u maminky jim bude nejlíp“ a nějak to nezafungovalo. Ale čert ví, co v tom vlastně bylo, možností je tolik, že to člověka až děsí. Po novém roce zkusíme, co umí ty naše zavařeniny. ![]()
Motýlku to mi ke moc líto že se prďolky nechytly
.Fakt to bereš super já byla jak hromádka neštěstí
.
Katka: Mně samotné přijde zvláštní, proč jsem minule po negativním testu byla rozsekaná na hadry a teď mám v sobě takový klid. Lidská duše je holt složitá a nevyzpytatelná.
Motýlice,
. Nevyšlo možná teď, ale jak říkáš, máte nanučky a to člověka povzbudí, není třeba to všechno podstupovat opětovně, prostě „jen“ zkusíte KETík. Přeji stále takovou sílu a odhodlání a ještě to s tím dnešním testíkem úplně neuzavírej, co když… ![]()
Motýlice píše:
Nika:
Děkuji za optání, jsem kupodivu celkem v pohodě. Nevím, jestli je to tím, že to není moje první zklamání (mám za sebou tři nezdařená IUI) a začínám být zocelená nebo mi dávají pocit klidu ti mrazíci a to, že stimulka šla hladce a mohlo by se podařit ji zopakovat s podobným výtežkem…těžko říct. Ráno jsem zatlačila jen jednu slzičku, objali jsme se s mužem a řekli si, že jedeme dál. Dle jeho slov: „Nevadí, vždyť máme ještě ty zavařeniny…“.Každopádně IVF byla pro mě zajímavá zkušenost, musím říct, že jsem si to představovala horší, takže nemám problém jít do toho znovu. Možná jsem měla kliku, ale celkem nic mi nebylo, břicho mě spíš jen tlačilo a normáně jsem v průběhu celého cyklu fungovala. Dovolenou jsem si brala jen na den OPU. Možná příště přece jen zkusím tu prodlouženou. Teď jsem si prosadila svůj koncept „u maminky jim bude nejlíp“ a nějak to nezafungovalo. Ale čert ví, co v tom vlastně bylo, možností je tolik, že to člověka až děsí. Po novém roce zkusíme, co umí ty naše zavařeniny.
Capelucita píše:
Motýlku: ať ti pohoda vydrží.Holky, co teď chystáte Vy?
Eli: Poslední naděje padly dnes, protože jsem to dostala. A docela silné, takže game over. Děkuji za podporu. KET je určitě v plánu (leden/únor). ![]()
nuf: Pokora je rozhodně něco, co se ve mně v poslední době rozvinulo velice silně. Jak píšeš, ono ani nic jiného nezbývá. Mně se v životě vlastně zatím všechno dařilo a teprve v momentě, kdy jsme si s manželem začali plánovat mimčo, tak jsem dostala od života první větší ťafku. Tyhle věci podle mě málokoho napadnou dřív, než si vyzkouší na vlastní kůži, jak těžké může být dosažení takového „samozřejmého“ cíle, jako je mít děti. Najednou jsem si připadala úplně malinká a bezbranná a došlo mi, že pokud si bude příroda myslet, že nemám mít děti, tak je mít nebudu a můžu se třeba na hlavu stavět. Je úžasné, že existuje asistovaná reprodukce, která nás vrací do hry a dovoluje přírodu tak trošku obejít, ale konečné slovo má stejně ona.
Motýlice píše:
Eli: Poslední naděje padly dnes, protože jsem to dostala. A docela silné, takže game over. Děkuji za podporu. KET je určitě v plánu (leden/únor).nuf: Pokora je rozhodně něco, co se ve mně v poslední době rozvinulo velice silně. Jak píšeš, ono ani nic jiného nezbývá. Mně se v životě vlastně zatím všechno dařilo a teprve v momentě, kdy jsme si s manželem začali plánovat mimčo, tak jsem dostala od života první větší ťafku. Tyhle věci podle mě málokoho napadnou dřív, než si vyzkouší na vlastní kůži, jak těžké může být dosažení takového „samozřejmého“ cíle, jako je mít děti. Najednou jsem si připadala úplně malinká a bezbranná a došlo mi, že pokud si bude příroda myslet, že nemám mít děti, tak je mít nebudu a můžu se třeba na hlavu stavět. Je úžasné, že existuje asistovaná reprodukce, která nás vrací do hry a dovoluje přírodu tak trošku obejít, ale konečné slovo má stejně ona.
Všechny Vás zdravím a budu ráda, když mně vezmete mezi Vás. Taká jak jsem minulý týden zjistila mám veliký problém, FSH celkem vysoké a AMH 0,22. Z prvního ivf máme naštěstí už dvojčata - 8 let, ale moc bychom chtěli ještě jedno miminko. Při prvním s průměrnou dávkou léků - dlouhý protokol jsem jsem měla 6 folikulů, z toho 5 vajíček a 3 nejlepší mně dali. Druhé ivf skončilo špatně, s maximální dávkou léků 3 folikuly a v nich 0 vajíček a od paní doktorky jsem navíc dostala špatnou zprávu o stavu amh. Potom so jsem si na internetu načetla spoustu informací mám veliký strach, že se nám nepodaří miminko. Obě ivf jsem absolvovala ve Fertimedu v Olomouci. Teď jsem se domluvila na přechodu do jiného centra a zkusíme nativ, ten ve Fertimedu nedělají. Jedno použitelné vajíčko a jedna spermie, by nám všem stačila, aby to vyšlo, tak se to snad všem podaří. O tom léhu „dhea“?, jak bylo v článku, víte něco více, jestli má smysl shánět? Omlouvám se za dlouhý článek.