Nízké AMH - skutečně neplodná?

Anonymní
15.1.15 17:45

Nízké AMH - skutečně neplodná?

Ahoj, chtěla bych povzbudit všechny, kdo mají nízké hodnoty AMH a proto „údajně“ nemohou spontánně otěhotnět.

Když jsme se s manželem snažili o třetí dítko, dlouho to nešlo. Skončili jsme v nejmenovaném CARu a dostali jsme se k přednímu odborníkovi na tuto problematiku. Udělali nám všechny možné testy a výsledek byl - vše OK, jen AMH pouze 0,3.
Takže mi lékař řekl, že jsem v podstatě již neplodná (bylo mi 34), že už nemám skoro žádnou zásobu vajíček. Jediná možnost, kterou navrhl bylo IVF s razantní stimulací - údajně bychom tím snad mohli ještě pár vajíček získat.
Vzhledem k tomu, že už jsme v té době měli dvě zdravé děti, odmítli jsme.
Nakonec jsem lékaře přesvědčila, že zkusíme Clostilbegyt. Dostala jsem ho na jeden měsíc, protože dle lékaře nám to absoutně nemohlo pomoci a nemělo cenu zkoušet to víckrát. A jak to dopadlo? Otěhotněla jsem hned a dcerce je teď 9 měsíců.
Aby toho nebylo málo, tak před 10ti dny jsem zjistila, že jsem opět těhotná. Absolutně nečekaně a neplánovaně. Čárky na testu mi krásně sílí a příští týden půjdu k doktorovi, aby to potvrdil. Snad bude vše v pořádku.

Omlouvám se za román, ale co tím chci říci? Že ani odborníci nemají vždy pravdu a i přes jejich poměrně jednoznačný verdikt může být vše jinak.
Anonymně píši proto, že o tomto těhotenství ještě nikdo neví a chci, aby to tak ještě nějakou dobu zůstalo.
Všem snažilkám přeji hodně štěstí!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2071
15.1.15 21:42

Gratuluju k těhotenství :kytka: já mám taky nízké amh první mimčo máme sice z ivf protože podle doktorů jsme neměli šanci na přirozené početí…teď už vím že je to blbost :zed: kamarádka má stejně nízké amh a taky otěhotněla nakonec přirozeně :lol: takže teď plánujem druhé mimčo a chci tomu nechat přirozenou cestu…až když to nepujde tak pak jsem domluvená s gynekoložkou na clostil a jako poslední možnost znovu ivf :palec: ať to bude jakkoliv tak doufám že budu mít znovu tu možnost být těhotná :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.15 07:30

@gabiqa Ahoj, tak moc přeji ať se brzy zadaří. My dle lékařů taky neměli šanci a vidíš - jedna válí sudy na dece a druhému se taky daří, dnes mi digitální test ukázal, že jsem těhotná víc jak tři týdny. Tak to snad už bude dobře.
Já si myslím, že dokud budou CARy za IVF účtovat tolik peněz, tak jen tak někdo šanci na přirozené početí mít nebude. Bohužel je to o penězích a nejsmutnější je, že vydělávají na zoufalství druhých.
My když jsme odmítli to IVF, tak nás tlačili alespoň do IUI (platili bychom jí), ale nakonec jsme se obešli i bez toho.
Moc držím pěsti!
 P

• Citovat
  • Upravit
1248
16.1.15 07:41
@Anonymní píše:
@gabiqa Ahoj, tak moc přeji ať se brzy zadaří. My dle lékařů taky neměli šanci a vidíš - jedna válí sudy na dece a druhému se taky daří, dnes mi digitální test ukázal, že jsem těhotná víc jak tři týdny. Tak to snad už bude dobře.
Já si myslím, že dokud budou CARy za IVF účtovat tolik peněz, tak jen tak někdo šanci na přirozené početí mít nebude. Bohužel je to o penězích a nejsmutnější je, že vydělávají na zoufalství druhých.
My když jsme odmítli to IVF, tak nás tlačili alespoň do IUI (platili bychom jí), ale nakonec jsme se obešli i bez toho.
Moc držím pěsti!
P

Jen poznámka na okraj, v medicíně není nic 100% a za druhé, pokud někdo chce dítě přirozeně tak proč leze do CARu, které dle tebe chcou jen vydělávat na zoufalství druhých. Tak to prostě zkouším doma a nejsem do ničeho nucena, nemusím nic platit a pak si tady stěžovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.15 07:54

@Nuníček Ale já si vůbec na nic nestěžuji. Třetí nám nešlo, proto jsme tam šli. Určitě spoustu lidí nemá jinou možnost a pak je určitě dobře, že tyto zařízení jsou a dokáží pomoci. S těma penězma to tak je. Myslím, že se v CARu snaží natlačit co nejvíc lidí hned do IVF, to jim vydělává, to nemůžeš popřít, ale to my nijak neovlivníme. Já jsem jen a pouze napsala svoji zkušenost a chtěla jsem tím říct těm, které slyšeli podobný verdikt, že nemusí být nic ztraceno. Přesně jak píšeš, nic není na 100%. Nechtěla jsem nikoho pobouřit ale spíš povzbudit.
 P

• Citovat
  • Upravit
2071
16.1.15 09:09

Anonymní já s tebou souhlasím že je to o penězích a že hned tlačí do ivf. já jsem jejich nabídku využila protože dle nich máme šanci na přirozené početí 1% a nelituju toho že jsme do toho šli a jsem jim vděčná…ale podle skušeností jiných kamarádek už vím že všechno nemusí být tak jak říkají takže věřím že to nebylo jen to udávané 1% ale je to daleko víc…takže si ivf už schovávám jako poslední možnost… @Nuníček a taky mám pocit že si zakladatelka nestěžuje… nic špatného na jejím příspěvku nevidím všechno je to pravda a svůj názor přece napsat může a psala ho mně tak nevím proč reaguješ ty a ještě tak útočně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.15 09:20

@gabiqa Děkuji.

Mě když ten verdikt řekli, byla jsem dost nešťastná. A hledala jsem tady v diskuzích, jaké má kdo zkušennosti. A vím, že by mi tenkrát pomohlo přečíst si tu, že to nemusí být tak zlé, jak to vypadá. Proto jsem tu svou zkušenost napsala. Jestli to někomu pomůže, budu ráda. Nic víc, nic míň.
 P

• Citovat
  • Upravit
2071
16.1.15 09:42
@Anonymní píše:
@gabiqa Děkuji.Mě když ten verdikt řekli, byla jsem dost nešťastná. A hledala jsem tady v diskuzích, jaké má kdo zkušennosti. A vím, že by mi tenkrát pomohlo přečíst si tu, že to nemusí být tak zlé, jak to vypadá. Proto jsem tu svou zkušenost napsala. Jestli to někomu pomůže, budu ráda. Nic víc, nic míň.
P

jo mě když to gynekolog řekl že mám to amh nízké tak dodal že přirozeně se to nepodaří a při ivf možná taky ne… že s tím spíš nemám počítat…takže to vypadalo že snad ani nikdy mít děti nebudem :roll: a jak jsem pátrala tady na emiminu tak jsem našla diskusi nízké amh a bylo tam spoustu holek co měli ještě nižší amh jak já a otěhotněli i přirozeně…takže nechápu proč doktoři zbytečně plaší..a určitě si myslím že tvůj příspěvek někomu pomůže :palec: a teď jsem začala chodit k jiné gynekoložce a ta je super..hned mě řekla že to amh je jen ukazatel a že to nic moc nevipovídá o plodnosti a pokud má žena dělohu a vaječníky tak jí nikdo nemůže říct že neotěhotní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.15 10:03
@gabiqa píše: …hned mě řekla že to amh je jen ukazatel a že to nic moc nevipovídá o plodnosti a pokud má žena dělohu a vaječníky tak jí nikdo nemůže říct že neotěhotní…

No vidíš a zrovna v tom našem CARu (nevím, jak je to jinde) berou právě tenhle ukazatel za bernou minci.
 P

• Citovat
  • Upravit
2071
16.1.15 10:13
@Anonymní píše:
No vidíš a zrovna v tom našem CARu (nevím, jak je to jinde) berou právě tenhle ukazatel za bernou minci.
P

no tak to je obyč gynekoložka ta mě řekla asi jen svůj názor a věřím že každý gynekolog má jiný :nevim: ale je dobré slyšet názor i od člověka který si za radu a pomoc nevezne peníze jako car a dokáže povzbudit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
29.1.15 15:05

Zakladatelce moooc děkuji za příspěvek, mé AMH JE 0,24 :( ale vidím, že přesto šance pořád je přirozenou cestou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1072
29.1.15 15:30

Ahoj anonymní zakladatelko. Chápu, co myslíš a co jsi chtěla založením této diskuze říct. Ono pokud není AMH nula nula nic, tak alespoň minimální šance na přirozené početí je…ALE! ne každá má to štěstí. Já mám AMH 0,6, všechna jiná možná i nemožná vyšetření v pořádku, za sebou 5×IVF a z posledního KET krásnou sedmiměsíční dcerku. Jak už někdo psal výše, není ideální brát hodnotu AMH za bernou minci, ale také si nemyslím, že doktoři zbytečně plaší. Pokud se tento problém zjistí je potřeba se tomu věnovat, záleží jakou má každá z nás náturu - někdo zvolí bylinky a čínskou medicínu, jiná klasiku a IVF nebo minimulku a další to nakombinuje. Ať už uděláte cokoliv, nenechávejte to „jen“ na přírodě, zvlášť pokud vám není dvacet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
11.2.15 14:45

Dekuji ti anonymni..ja mam 0,3ahm..jenze zadne deti nemam v breznu jdu na prvni ivf…modlim se, aby to dopadlo…dekuji za povzbudiva slova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
12.2.15 21:38

Anonymní, gratuluji k dalšímu těhotenství a moc Ti děkuji za povzbuzení. Mám AMH 0,48. Tato hodnota je rok stará. Nevíte někdo, jestli se může hladina AMH zvýšit?…nebo se jen s přibývajícím věkem snižuje…? Nejsem příznivcem IVF a stále věřím, že otěhotním přirozenou cestou. Jedno dítě mám, tak to musí jít i po druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21581
17.2.15 19:26

@Anonymní Paráda, moc gratuluju. Ale dovolím si říci, že to, že to vyšlo tobě, bohužel není pravidlo. AMH je docela průkazný test, který vypovídá o počtu „zbývajících“ vajíček. Samozřejmě, že podstatným faktorem je i věk. Já mám AMH ještě nižší než ty a za dva roky se nezadařilo a už nezadaří. Jen jsem tím chtěla říci, že nejde jen o hodnoty, ale nízké AMH určitě svoji roli hraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí