Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, myslíte, že se může snižovat laktace tím, že v noci moc nekojím a jsou dlouhé pauzy, například 5 hodin. Dám příklad: kojím například ve 22:00, pak ve 3:00 a pak v 8:00 a pak přes den kojím po dvou, někdy max. třech hodinách.
může mít málo nočního kojení vliv na laktaci?
ps:jak dlouho pijí vaše miminka? dceři to docela trvá, půl hodiny a více, tak nevím kde je chyaba
Já měla taky takové pauzy a nebyl problém. Zezacatku pila 20 minut, potom už jenom dudlala… Časem se to zkracovalo až tak na 5-10 minut.
To je v pohodě takto si laktaci udržíš neboj jak malé miminko máš pul hodky je v klidu pokud pije a polyká tak sajejá ze začátku kojila skoro hodinu obě prsa postupem až zesílil tak 10 minut
Nepíšeš, jak starou máš dceru. Zpočátku, než funkci tvorby mléka přebere mléčná žláza, to má vliv velký, v noci se nejlépe produkuje prolaktin. Někde jsem četla, že pravidelná noční pauza déle jak 6 hodin už je fatální pro laktaci, ale určitě to je značně individuální záležitost, jsou ženy, co v noci nekojily a mléko měly (viz. moje kamarádka). Pokud máš oprávněný dojem, že se ti snižuje tvorba mléka, tak musíš kojit častěji a sledovat odezvu po pár dnech. A moje dcera se před spaním kojila i hodinu, přes den půl hodiny, později získala tah a má to za pár minut.
Ahoj, syn od příchodu z porodnice měl noční pauzy na kojení taky kolem pěti hodin a vliv to nemělo žádný. Prostě v noci hezky spinkal od začátku, někdy dal i delší pauzu. Nebudila jsem ho. Přes den jsem kojila co tři hodiny. A taky pil dlouho, klidně půl hodinu, někdy i hodinu. Je to v pohodě. Teď mu bude sedm měsíců, kojím už jen třikrát, ráno, v jedenáct dopoledne a večer před spaním, čas kojení se zkrátil tak na pět deset minut. Má to už snad jen na žízeň a pomazlení.
Problém je, že dcera v noci spí a na kojení se skoro nebudí, jen jednou za noc, tak snad se mi laktace nesníží
@aduska912 píše:
5 měsíců
To už spával tak měsíc celou noc, od osmi večera byl tuhý a vstával kolem
sedmé bez pauzy. Teď to máme podobně, jen ještě večer před koupáním má kaši na dobrou noc a po koupeli dokojím a jde spinkat. Moje mléko už mu tolik nestačí, ale je to normální. Dokud je malá v pohodě a nebudí se hlady, je všechno ok. ![]()
@Kalukap a během té dlouhé noční pauzy jsi třeba odsávala nebo nic?
Ještě mám dotaz: jak je možné, že když dítě už jí příkrmy a matka kojí třeba jen 2× za den, tak že neztratí mléko? nebo odsáváte?
@aduska912 Neodsávala, prostě se prsa přizpůsobila potřebám syna. A jak jsme začali s příkrmy, ze začátku jsem ho vždy dokojila, i to vyžadoval. Teď už je jídelní mazák, pro spokojené bříško mu stačí příkrm a zapít vodou, snížila se poptávka, snížil se i objem mléka v prsou, ale dle potřeb malého. Tělo je chytrý systém, poradilo si. Náš denní jídelní režim: Kolem sedmé ráno kojení- v devět kaše s ovocem- v jedenáct kojení- v jednu oběd- ve čtyři ovocná svačinka- v půl sedmé řídká kaše- po sedmé mazlící a usínací kojení.
Tak já myslela, že se jedná o novorozence a ne 5 měsíční… To bych neřešila vubec, ani neodsavat, to je zbytečný, kojila jsem dlouho jenom 2× denně (asi půl roku) a mlíko bylo. Ono se to přizpůsobí.
V pohodě, dcery mi začaly spát zhruba v měsíci 10 hodin v kuse, než jim začaly růst zuby. Kojení bylo v pohodě, ale brzy jsem dostala menses.
Me deti taky spí brzy celou noc. Ze zacatku jsem si v noci odsavala, praskly by mi prsa ![]()
Hezký den,
chci se poptat, zda s dítětem vše děláme správně.
Poslední kojení bývá okolo 20.30 až 21.30 a pak se dítě budí v noci v rozmezí 3.00 až 4.00.
Přes den bývá kojeni po 1,5 hodině, max po 2,45 hodinách.
Myslíte, že to noční kojení je dostačující?
Děťátko má 2 měsíce, váží okolo 5 kg, porodni vaha byla 3,6 kg.
V porodnici říkali, že máme budit nejdříve co 3 hodiny a pak dle potřeb. Má cenu v noci budit? Abych nezastavila růst a přibírání a taky abych neponičila laktaci.
Budu ráda za vaše zkušenosti.