Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, asi 2× jsem tento lék taky brala, když jsem byla ještě hodně mladá na úpravu cyklu Pamatuji si jen, že mi potom bylo strašně, MS byla bolestivá k nevydržení, že jsem asi 2 dny ležela
.
@Plano No tak to je pecka mě ještě čeká 5 dnů co to mám brát a pak ještě 2 cykly a kontrola tak uvidím… snad to přejde je to docela nepříjemné hlavně si přijdu hodně unavená, ale nemůžu spát. No nevím co je to za sajrajt…
a pomohlo ti to potom??? Srovnal se cyklus nebo ne???
@Anikaa02 skoro určitě je to z toho (pokud to není běžné, což asi není, když se ptáš) a popravdě řečeno zrovna Norethisteron je takový paták (gestagen I. generace, dnes se do moderních HA dávají hormony generace IV.), že mu rovno není. Brala jsem ho 1× (bylo mi asi 17 a nechtěla jsem menstruovat u moře). Ano, nedostala jsem to tam. Zato mi to ale vůbec nestálo, protože menses, které dorazily potom, si pamatuju dodnes (20 let poté
). Strašlivě bolestivé, myslela jsem, že umřu. Tchýně zas říkala, že si to vzala než jela na první dovolenou ještě se svým přítelem, tak taky aby to tam nedostala. No tak to sice né, zato byla velmi přitažlivá-obličej jeden velikej hnisavej beďar. Takže toliko moje zkušenost s tímhle prima preparátem.
nebrala bych, většina lékařů dnes na nepravidelné cykly předepisuje (pokud žena nechce otěhotnět) buď nějakou nízkodávkovou kombinovanou antikoncepci (což nemyslím že je úplně zdravá záležitost, ale než Norethisteron asi jo
) nebo (pokud chce otěhotnět), pak Utrogestan. Ten se většinou bere tak 16.-24.DC a pak se vysadí, do 4 dnů by měla přijít menstruace. Zvyšuje sliznici, usnadňuje případně oplodněnému vajíčku uhnízdění v děloze, vyživuje embryo. Když vysadíš, nic se nestane (jsi-li těhotná, produkuje tělo tvého přírodního „utrogestanu“ dost, takže nepotratíš, nejsi-li těhotná, přijde krvácení).
@elanaa Páni tak to si mě moc nepotěšila no jako já mám naštěstí jen brutálně bedarová záda, ale obličej je celkem dobrej… No tak to je pecka, hele necháváme těhotenství volný průběh. Problém u mě je podle mého gynekologa že neovoluji posledná cykly jsem měla 52DC MS pak 47, 30, 53 u všech delších jak 40 mi píchnul vyvolávačku takže taky žádná paráda. Zkusím asi kontaktovat nějakého jiného doktora… trochu mě zaráží že mi předepsal na vyvolání MS co se předepisuje na její posunutí
![]()
@Anikaa02 no, on je to derivát progesteronu, tj. ten princip je takový, že dokud to bereš, tak je ho v krvi hodně a nekrvácíš (proto to posunutí). Jakmile vysadíš, hladina klesne a rozkrvácíš se. Ten Utrogestan (a ostatně všechny hormony z této skupiny) funguje na podobné bázi, ale N. je hodně silný, tam je ten efekt zaručený (zatímco např. u Utrogestanu i ženy po IVF, které berou maximální dávky, tak se přes něj v případě neúspěchu někdy rozkrvácí).
pokud neovuluješ, tak to N. (ani žádný jiný progesteron) ale nevyřeší. Ba naopak, kdybys ho nasadila ještě před eventuální ovulací, tak ji může i zablokovat, je to hormon, který produkuje až žluté tělísko (to je útvar, který se vytvoří z prasklého folikulu PO ovulaci), takže tělo si myslí, že už ovulovalo a nebude dávat příkaz k tomu, aby se tak skutečně stalo ![]()
na ovulaci jsou potřeba úplně jiné hormony, v úplně jiném dávkování a hlavně se začínají užívat hned tak od 2. dne menstruace. Tohle skutečný problém jen zamaskuje a může ho prohloubit.
Nedávno jsem ho užívala, opravdu šílenost pro tělo, ale co dělat, když je potřeba řešit problém, prvních deset dní užívání jsem měla šílené migrény a pak znovu dalších deset dní po ukončení užívání tedy krom dalších problémů. Ty bolesti podbřišku jsem měla také, i návaly horka, zvýšenou teplotu k 38st - to nevím, jestli patřilo k tomu.
@Anikaa02 Ahoj, brala jsem chvíli na úpravu cyklu kvůli operaci. MS v pohodě, i následující, ale dost jsem přibrala a nejde to dolů. Takže za mě už taky ne(
@elanaa No tak to je hezký, moc děkuji za vysvětlení. Uvidím jak tenhle měsíc dopadnu dńes mi špatně není. Každopádně moc děkuji asi mrknu na jiného gynekologa, tohle se mi moc nelíbí…
![]()
@Anonymní píše:
Nedávno jsem ho užívala, opravdu šílenost pro tělo, ale co dělat, když je potřeba řešit problém, prvních deset dní užívání jsem měla šílené migrény a pak znovu dalších deset dní po ukončení užívání tedy krom dalších problémů. Ty bolesti podbřišku jsem měla také, i návaly horka, zvýšenou teplotu k 38st - to nevím, jestli patřilo k tomu.
Hele vzhledem k tomu že to mám taky kromě migrén tak bych řekla že asi ano :/
@Anonymní píše:
@Anikaa02 Ahoj, brala jsem chvíli na úpravu cyklu kvůli operaci. MS v pohodě, i následující, ale dost jsem přibrala a nejde to dolů. Takže za mě už taky ne(
No tak to mi ani neříkej :/ Jako já ted taky žeru jak zjednaná, ale na mě to naštěstí není vidět
![]()
No, já nemám s Norethisteronem vyloženě špatné zkušenosti. Používala jsem ho čtyřikrát, vždy na oddálení menstruace před dovolenou. Brala jsem vždy po dobu cca 2 týdnů 2× denně. Měla jsem trochu nafouklé břicho a pak silnější menstruaci, ale nic strašnýho. Ale měla bych takové doporučení. Mně se osvědčilo posunout si menstruaci měsíc před dovolenou, protože s nafouklým břichem člověk v práci přežije lépe než v horách. Takže doporučuju, pokud člověk třeba plánujete dovolenou v červenci, posunout si menstruaci už v červnu, odmenstruovat a odjet na dovču. Já to vyzkoušela třikrát a v pohodě. Cyklus se mi nikdy nerozhodil o víc než tři dni…Pohoda.
Já beru norethisteron druhý měsíc, na úpravu cyklu. Snažíme se o miminko, ale moje cykly jsou 70 i více dní - takže jsem v celku těžký případ, proto mi lékař nasadil tento silnější lék. Nepociťuji žádné vedlejší účinky, vše v pohodě, a konečně mám normální cyklus, takže úleva veliká. Lékař mi řekl, že bez léku je v mém případě šance na otěhotnění zoufalá, s lékem veliká. Hodně ženský říkají, že je to driják a nesmí se brát v těhotenství. To se sice nesmí, ale bere se pro úpravu cyklu od 17. dne od krvácení po dobu 10 dní, poté se vynechá a po 3 dnech přijde MS. Pokud nedorazí, jsem možná těhotná a už se nenasadí. (tj. užívá se cca 10 dní během případného těhotenství, což prý ničemu nevadí). Tolik moje zkušenost.
Mně norethisteron nasadili v CAR, protože jdeme na IVF - umělé oplodnění a prej to parádně restartuje hormony tak, že jsou krásně vyrovnané…takže proto nám ho lékař nasadil.
Holky jak dlouho po jeho vysazeni trvá ta příšerná menstruace? Předevčírem jsem ji Dostala a šlo to. Včera už byla silnější, ale pořád v normě. Ale dnes děsné.. teče to ze mě, mám návaly horka a padají ze mě kousky sliznice. Mám ho podruhé a minule jsem hned jela na pohotovost. protože mě to vyděsilo. Tam mi řekli že se to stává. A dali nějaké injekce na podporu stahu delohy. Ale tak nechci jet znova hned do nemocnice..
@Kacatko1986 ja měla dokonce o den méně, neboj, bude to dobrý, tělo se asi víc čistí, já to neměla ani silnější nijak.
Já ji mám první 2 dny dost silnou, 3. den a 4. den slábne a 5. den už jen špinění.
@Reynna no ja to mam dneska 4 den, a prvni den to bylo spis spineni, druhy takova klasicka, treti ctvrty tenhle horor… uz nevim co dal.. snad mi zitra pomuzou.. je ten CAR v klasicke porodnici, tak tam maji i normalni ambulance atd..
a taky tak silnou, ze fakt je citit, jak kdyz to z tebe tece curkem? promin za ty detaily, ale rikam si, zda nejsem jediny exot.. fakt musim nejmene jednou za hodinu menit vlozky nyni a to si davam radsi dve za sebou, abych nemela spinave kalhotky.. ![]()