Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Svého čtyřletého syna myjeme každý den. Pindíka si přetahuje ve vodě denně sám, a pak i s asistencí mně nebo manžela… Neříkám, že ho každý den důkladně drhnu kartáčem a mydlím, ale koupel mu dopřeju. Rád si ve vodě i hraje a bere to jako automatickou věc. Já teda taky. Pokud vyjimečně nestihnu sprchu, aspoň si opláchnu obličej, kačku a nohy, no… ![]()
Pokud se sprchnete ob den, ok, ale stáhnutí pindíka a omytí, mi přijde teda jako základ hygieny i u malých dětí… vždyť se to místo potí, usazuje moč… Jednou týdně, nezlob se na mně, to je nechutné… ![]()
@jdukolem píše:
ale moč se na vzduchu rozkládá na močovinu a jiné látky a společně s výměšky za předkožkou a oloupaným epitelem pak dělá neplechu.. když chceš argumentovat aspoň si něco načti ne jen výzkumy amerických pseudovědců
Jo argumentace.
Močovina, neboli urea je věc kterou má každý v plasmě (to je to v čem plavou krvinky) a ledviny ji vylučují. Takže ta tam je už ve chvíli vymočení.
Oloupaný epilept nebo odloučené kožní buňky se vypláchnou při každém močením tím jak se tam dostane čerstvá moč a celou část propláchne a vyčistí.
Jinak to co smrdí z moči je naopak rozklad urey na NH3 (čpavek).
Možna by si to chtělo přečíst něco o chemii, než házet nějaké odobrné termíny a myslet si že se někdo nechá nachytat.
Jak často přetahuješ a myješ předkožku svému psovi, koččce?
A ještě si vzpomínám, jak bylo nutné a moderní čistit u uší vatovou tyčinkou, a těd všichni ORL lékaři říkají jen to ne.
@Molicek píše:
Jo argumentace.
Močovina, neboli urea je věc kterou má každý v plasmě (to je to v čem plavou krvinky) a ledviny ji vylučují. Takže ta tam je už ve chvíli vymočení.Oloupaný epilept nebo odloučené kožní buňky se vypláchnou při každém močením tím jak se tam dostane čerstvá moč a celou část propláchne a vyčistí.
Možna by si to chtělo přečíst něco o chemii, než házet nějaké odobrné termíny a myslet si že se někdo nechá nachytat.
ano na močovinu a jiné látky - například čpavek.. ale to je fuk a výplach předkožky při močení? Ale, Tak pročpak má xy chlapů které maminka neučila se umývat „tvaroh za ráfkem“?
prosím tě jak souvisí lidská hygiena a hygiena zvířat?
to už je fakt ujetý
Mimochodem každej pes si aspoň jednou denně toho pinďoura olíže stejně tak kocour..
Už jednou jsem se tě ptala zeptám se znovu - PROČ tato zbytečná diskuze, když názor máš a celkem jasný? Těm co jsou zvyklí se denně umývat to nevymluvíš a neumývačům tvého typu je to fuk.. čili to nechápu
@Molicek píše:
A ještě si vzpomínám, jak bylo nutné a moderní čistit u uší vatovou tyčinkou, a těd všichni ORL lékaři říkají jen to ne.
ušima se nemočí nebo jo? pleteš sem psy kočky a ted zase uši.. jen abys nemusela umývat synovi pindík a tělo..no tak ho nemyj, ale v dospělosti bude bez návyků..
Zakladatelko,
tak už jdi prosím Tě argumentovat někam jinam. Nemyj a je to.
@jdukolem píše:
ano na močovinu a jiné látky - například čpavek.. ale to je fuk a výplach předkožky při močení? Ale, Tak pročpak má xy chlapů které maminka neučila se umývat „tvaroh za ráfkem“?
prosím tě jak souvisí lidská hygiena a hygiena zvířat?to už je fakt ujetý
Mimochodem každej pes si aspoň jednou denně toho pinďoura olíže stejně tak kocour..
Už jednou jsem se tě ptala zeptám se znovu - PROČ tato zbytečná diskuze, když názor máš a celkem jasný? Těm co jsou zvyklí se denně umývat to nevymluvíš a neumývačům tvého typu je to fuk.. čili to nechápu
Né na močovinu a jiné látky. Močovina=urea je základní odpadní látka hned vedle kreatinu. Rozkládá se pak na čpavek.
Souvisí s fizologií, ona ta fyziologie zvířat a lidí není tak rozdílná.
Proč je zbytečná? Dozvědět se jiný názor než svůj vlastní je zbytečné? Diskuze, protože mám dosatek kritického myšlení.
Zatím jsem se tu dozvěděla dogmata jak je hygiena nutná a zdravá každý den, ale vlastně ne proč. Nemá nic pod předkožkou, nesmrdí mu penis, neměl nikdy problém v té oblasti. Chtěla jsem vědět argument proč každý den? A ten jsem asi přehlídla.
@Molicek píše:
A z čeho jsou tedy autoimuní nemoci, které jsou teď tak ne vzestupu?
No určitě z čisté vody
Vůbec ne z tuny konzervantů v jídle, znečištění ovzduší a celkově mnohem větší náloži alergenů, které vstřebáváme už od dětství. Nikdo tady netvrdí, že máš každý den děcko drhnout savem, ale že denní očista genitálií je základ hygieny. Teď ho naučíš mýt si pinďoura jednou týdně, za deset let už se s tebou na toto tema odmítne bavit a za patnáct se bude divit, proč mu na něj jeho děvče odmítá sáhnout a proč ho pálí při čůrání.
@dedrichov píše:
Zakladatelko,
tak už jdi prosím Tě argumentovat někam jinam. Nemyj a je to.
Nutí tě tu někdo být? Vypni si sledování, nediskutuj, pokud ti tak vadí, že někdo má jiný názor a je ochotný o něm argumentovat nikoliv dogmatizovat.
@SlečnaDahlia píše:
No určitě z čisté vodyVůbec ne z tuny konzervantů v jídle, znečištění ovzduší a celkově mnohem větší náloži alergenů, které vstřebáváme už od dětství. Nikdo tady netvrdí, že máš každý den děcko drhnout savem, ale že denní očista genitálií je základ hygieny. Teď ho naučíš mýt si pinďoura jednou týdně, za deset let už se s tebou na toto tema odmítne bavit a za patnáct se bude divit, proč mu na něj jeho děvče odmítá sáhnout a proč ho pálí při čůrání.
Podle medline (a to je bych řekla důvěryhodný zdroj) je za narůstem autoimunit špatná stimulace imunitního systému. Která nejvíce souvisí s příliš čistým prostředím. Ale souhlasím, těch vlivů je hodně.
Můj názor je, že umývat cokoliv vč. gentiálii je potřeba podle situace. Pokud je mu 5, po týdnu tam nemá smegma, nemá to červené, tak je to tak akorát. Stejně jako je potřeba si to umýt třeba po návštěvě rybníka.
@Molicek píše:
Jo argumentace.
Močovina, neboli urea je věc kterou má každý v plasmě (to je to v čem plavou krvinky) a ledviny ji vylučují. Takže ta tam je už ve chvíli vymočení.Oloupaný epilept nebo odloučené kožní buňky se vypláchnou při každém močením tím jak se tam dostane čerstvá moč a celou část propláchne a vyčistí.
Kočka si po každém použití toalety vlastním jazykem hodinu čistí zadek a genitálie. Pes to samé, pindík mu vyleze z ráfku a on si ho pak olíže. Minimálně jednou denně. Ještě nějaký vůbec ne mimo argument?
@jdukolem píše:
ušima se nemočí nebo jo? pleteš sem psy kočky a ted zase uši.. jen abys nemusela umývat synovi pindík a tělo..no tak ho nemyj, ale v dospělosti bude bez návyků..
No nesmíš mít takovou urofobii. Ale chápu, v moderní společnosti je všechno tělesné nějak špatné. Není nad sterilní bíle kostičky, mléko UHT v krabici, sanytol v kabelce, syntol v kuchyni a 2× týdně aspoň vytřít savem protože batole tam leze.
@SlečnaDahlia píše:
Kočka si po každém použití toalety vlastním jazykem hodinu čistí zadek a genitálie. Pes to samé, pindík mu vyleze z ráfku a on si ho pak olíže. Minimálně jednou denně. Ještě nějaký vůbec ne mimo argument?
No jsme přesně u toho přirozeného přístupu. Kdy pokud člověk poslouchá biologi a sám sebe, tak ví že jednou za týden stačí. Protože jinak by tělo dalo signál, že je něco špatně.
@Molicek píše:
Podle medline (a to je bych řekla důvěryhodný zdroj) je za narůstem autoimunit špatná stimulace imunitního systému. Která nejvíce souvisí s příliš čistým prostředím. Ale souhlasím, těch vlivů je hodně.Můj názor je, že umývat cokoliv vč. gentiálii je potřeba podle situace. Pokud je mu 5, po týdnu tam nemá smegma, nemá to červené, tak je to tak akorát. Stejně jako je potřeba si to umýt třeba po návštěvě rybníka.
já radši budu dál nehygienicky koupat(sprchovat) děti i sebe denně. ![]()
@Terdul píše:
Zakladatelce by se libilo ve streoveku a novoveku. Tam byli totiz zdravi jak ripy, kdyz se nemyli.
Jde o rovnáhu ne o extrém. Ja tvrdím, že dnešní sprchování málem dvakrát denně je extrém stejný, jako fekálie lité přímo na ulici.