Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lama Lama píše:
Je
https://www.novinky.cz/…-11-40340665
Křištálová krychle musí do opravy
No kéž by. Uvidíme příští týden.
@SAJ píše:
No kéž by. Uvidíme příští týden.
No, zcela upřímně, já tomu moc nevěřím. Jak už jsem psala, mže to být klidně uplně jinak ( třeba 2,1 nebo 1). Já věřím, že existují dobré matematické modely, které umí počítat s nepřesnými čísly. Ale ty nemá naše panoptikum. Jako sorry, ale na jaře se řídili jakousi excelovou tabulkou pojišťováka. V rozborech poezie jsem nikdy nebyla moc zdatná, ale jestli : " v březnu přišel někdo s matematickým modelem a v srpnu přišel ten samý člověk, ale ti, kteří měli přijít, tak ti už nepřišli ", tak mi z toho vyplývá, že už možná nemají ani tu excelovou tabulku.
A celý slavný matematický model výpočtu R dost možná spočívá v tom, že vezmou počet nových pozitivních dnes, vydělí počtem nový případů před 5ti dny a vyleze jim z toho R. Možná to někdo hodně vytunil a počítá to třeba z klouzavého průměru za několik dní.
Podle mě je to i důvod, proč ty data odmítají zveřejnit. Páč by jim ten domeček z karet rozkopal i průměrný maturant.
@Lama Lama píše:
No, zcela upřímně, já tomu moc nevěřím. Jak už jsem psala, mže to být klidně uplně jinak ( třeba 2,1 nebo 1). Já věřím, že existují dobré matematické modely, které umí počítat s nepřesnými čísly. Ale ty nemá naše panoptikum. Jako sorry, ale na jaře se řídili jakousi excelovou tabulkou pojišťováka. V rozborech poezie jsem nikdy nebyla moc zdatná, ale jestli : " v březnu přišel někdo s matematickým modelem a v srpnu přišel ten samý člověk, ale ti, kteří měli přijít, tak ti už nepřišli ", tak mi z toho vyplývá, že už možná nemají ani tu excelovou tabulku.
A celý slavný matematický model výpočtu R dost možná spočívá v tom, že vezmou počet nových pozitivních dnes, vydělí počtem nový případů před 5ti dny a vyleze jim z toho R. Možná to někdo hodně vytunil a počítá to třeba z klouzavého průměru za několik dní.
Podle mě je to i důvod, proč ty data odmítají zveřejnit. Páč by jim ten domeček z karet rozkopal i průměrný maturant.
Jako já bych tu jásala, kdyby byl běžný týden. Jenže on není běžný týden, jsou podzimní prázdniny a ještě hůř, ve středu byl státní svátek. Do pondělka a vlastně i úterka růst bohužel odpovídal koeficientu 1,3, ale co hůř, podíl pozitivních testů stoupal - což znamená přesně to, co tu říkáme obě. Podíl pozitivních je v populaci mnohem vyšší, než kolik je v ofiko číslech.
Což vlastně nevadí, podstatný je počet vážných případů, který taky docela vytrvale roste - zatím naštěstí ne až tak dramaticky, jak se všichni báli. Ale zase, teprve se v příštích týdnech uvidí.
Jako, čekám na čísla příští týden, pokud bude ve středu pod 20k ofiko nových nakažených, začnu aktivně jásat nad snížením r. Pokud bude pod 18k, udělám tu oslavný taneček.
Ale upřímně, moc ve velké oslavy nevěřím. Můj soukromý odhad je mírné zpomalení růstu a někde kolem 21k nakažených. ![]()
PS: Dneska jsem byla na dlouhé procházce se psy v dešti a tentokrát jsme fakt nepotkali ani nohu. Rouška zůstala v kapse. ![]()
@SAJ píše:
Jako já bych tu jásala, kdyby byl běžný týden. Jenže on není běžný týden, jsou podzimní prázdniny a ještě hůř, ve středu byl státní svátek. Do pondělka a vlastně i úterka růst bohužel odpovídal koeficientu 1,3, ale co hůř, podíl pozitivních testů stoupal - což znamená přesně to, co tu říkáme obě. Podíl pozitivních je v populaci mnohem vyšší, než kolik je v ofiko číslech.![]()
![]()
Což vlastně nevadí, podstatný je počet vážných případů, který taky docela vytrvale roste - zatím naštěstí ne až tak dramaticky, jak se všichni báli. Ale zase, teprve se v příštích týdnech uvidí.
Jako, čekám na čísla příští týden, pokud bude ve středu pod 20k ofiko nových nakažených, začnu aktivně jásat nad snížením r. Pokud bude pod 18k, udělám tu oslavný taneček.
Ale upřímně, moc ve velké oslavy nevěřím. Můj soukromý odhad je mírné zpomalení růstu a někde kolem 21k nakažených.
PS: Dneska jsem byla na dlouhé procházce se psy v dešti a tentokrát jsme fakt nepotkali ani nohu. Rouška zůstala v kapse.
No, tak to se vcelku shodnem. Ale t vážně věříš, že mají něco víc, než ty ofiko uváděné testy? A že jsou schopní z toho vytěžit něco slušného (byť vytuněnými matematickými modely), když nemají nějakou průřezovou studii, nemají tucha, kolik toho v populaci je? Jestli 3× tolik, 5× tolik, 10×? ![]()
Fakt ti nepřijde divné, že tají ty podklady, nedokážou je vysvětlit? Já si vážně nemůžu pomoct, mě z toho vychází nejjednodušší vysvětlení - oni je nemaj.
@Lama Lama píše:
No, tak to se vcelku shodnem. Ale t vážně věříš, že mají něco víc, než ty ofiko uváděné testy? A že jsou schopní z toho vytěžit něco slušného (byť vytuněnými matematickými modely), když nemají nějakou průřezovou studii, nemají tucha, kolik toho v populaci je? Jestli 3× tolik, 5× tolik, 10×?
Fakt ti nepřijde divné, že tají ty podklady, nedokážou je vysvětlit? Já si vážně nemůžu pomoct, mě z toho vychází nejjednodušší vysvětlení - oni je nemaj.
On se opravdu dokáže udělat matematický model i z neúplných čísel, to není problém - ale teď to poslední prohlášení (roste podíl pozitivních restů a klesá r) v tom kontextu vypadá jako totální nesmysl. Na druhou stranu - počet vážných případů narůstá trochu pomaleji, než by měl - což může znamenat i to, že se zachytí víc nakažených a spadne do oficiálních čísel (v normálním statistickém modelu tyhle tři hodnoty korelují - nakažení, vážné případy, úmrtí - a pak samozřejmě i uzdravení, ale zase, ti nejsou až tak podstatní). Nakažení jsou cca týden od přenosu, vážné případy po dalších cca dvou týdnech, mrtví za tři týdny až měsíc i diagnózy.
Takže pokud nám dřív propadli statistikou bezpříznakoví nakažení, kteří se samovolně vyléčili, byl podíl nemocných vyšší, než když teď třeba zachytíme všechny.
Jenže… Nejvíc nakažených máš za posledná dva týdny - a ti se nám v valné většiny ještě do nemocnic nedostali…
Co jsme tak počítali v zahraničí, ta čísla se lišila podle diagnostiky. Ale pořád jsme na spodní hranici rozptylu, tak si nemyslím nemyslím, že nám propadlo diagnostikou víc než v zahraničí, zvlášť, kdž přihlédnu k tomu, že tu procentuálně žije víc rizikových lidí (vyšší věk, nadváha).
Jako kéž by to klesalo. A kéž bych tomu věřila.
Francouzi se budou moci vzdálit z domova jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, ze zdravotních důvodů nebo závažných rodinných důvodů. Pokud domov opustí a nebudou mít doklad o důvodu své cesty, hrozí jim pokuta 135 euro (asi 3700 Kč). Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince.
@Lama Lama @SAJ no aby to nebylo tak jednoduché, tak moji pravděpodobně nakažení co volali v pondělí a úterý jdou na test až příští týden. Takže jen z počtu pozitivních se to fakt asi počítat nedá. A tento týden byl svátek, takže se méně testovalo. Třeba u nás v okresních nemocnicích vůbec, přesto u nás 28.10 padl rekord v počtu nově nakažených. Takže z toho vyplývá, že pozitivní testy z konkrétního dne, nejsou ve skutečnosti z toho dne. I moji pacienti ví výsledky za 48h. Takže z jednoho dne se závěry dělat nedají. Bude třeba to R hodnotit spíš týdně. Denně určitě ne.
Možná by nejlepším ukazatelem mohl být počet vystavených žádanek na testy. Mě bohužel zatím přijde, že počet lidí co volají kvůli teplotě a ztrátě čichu stoupá. Dnes a zítra mám tedy dovolenou, takže nemohu posoudit jak to vypadá dnes. A stejně tak to nebudu moct posoudit v pondělí, protože budou volat všichni ti co by volali nyní.
@Lucka1111 píše:
@Lama Lama @SAJ no aby to nebylo tak jednoduché, tak moji pravděpodobně nakažení co volali v pondělí a úterý jdou na test až příští týden. Takže jen z počtu pozitivních se to fakt asi počítat nedá. A tento týden byl svátek, takže se méně testovalo. Třeba u nás v okresních nemocnicích vůbec, přesto u nás 28.10 padl rekord v počtu nově nakažených. Takže z toho vyplývá, že pozitivní testy z konkrétního dne, nejsou ve skutečnosti z toho dne. I moji pacienti ví výsledky za 48h. Takže z jednoho dne se závěry dělat nedají. Bude třeba to R hodnotit spíš týdně. Denně určitě ne.
Možná by nejlepším ukazatelem mohl být počet vystavených žádanek na testy. Mě bohužel zatím přijde, že počet lidí co volají kvůli teplotě a ztrátě čichu stoupá. Dnes a zítra mám tedy dovolenou, takže nemohu posoudit jak to vypadá dnes. A stejně tak to nebudu moct posoudit v pondělí, protože budou volat všichni ti co by volali nyní.
Oficiální r se zcela jistě vypočítává z více dní. Ten rychlý denní propočet je jen taková berlička pro odhady (jak říká Lama, pro mou křišťálovou kouli). Pokud se vše odehrává ve stejných cyklech, je jedno, zda se počítají případy za den, za včerejšek nebo za dva dny. Ale musí to být pořad stejně (i když blbě).
Ale tenhle týden je výjimečný, testuje se jinak, lidi se chovají jinak, takže uvidíme za týden. Ve středu bude jasno.
@SAJ píše:
Jo a u nás se necouvá. Už jsme i několikrát vyloučili za neomluvenou absenci. A vždy nakonec příslušní doktoři spolupracovali.Jednou to bylo svévolné prodloužení nemoci o více než týden, podruhé půjčené razítko od dcery paní doktorky, pak zase rovnou falešné razítko…
PS: Vždy tam těch průserů bylo víc.
Jak muzete telefonicky overovat nemoc proboha? Co lekarske tajemstvi?
Treba nase skola nam vyslovne rekla, ze omlouva rodic, ze cokoliv jineho by bylo protizakonne.
Pokud by mela skola podezreni na zanedbavani, staci kontaktovat socialku a ta uz ma pravomoc to resit.
@Lucie_Sx píše:
Treba nase skola nam vyslovne rekla, ze omlouva rodic, ze cokoliv jineho by bylo protizakonne.
Pokud by mela skola podezreni na zanedbavani, staci kontaktovat socialku a ta uz ma pravomoc to resit.
Neověřujeme nemoc, proboha. Lékařská tajemství nás nezajímají. Ověřujeme potvrzení absence. Většinou se dozvíme, ze dotyčný není pacient, případně že v daný termín nebyl v ordinaci. Pokud se da domluvit, ok, pokud ne, v krajních případech se pak řeší rodiče (často se shodneme už v této fázi na neomluvené absenci) a pokud ne, nastupuje případně i ta socialka. Ale to je výjimka.
My se nevozíme po děckách bezdůvodně, většinou stačí jeden průšvih a děcka vědí, že chodit za školu je blbost.
@Lucie_Sx píše:
A PS: Sociálka moc neřeší nepovinou školní docházku, tam je páka jen na sociální dávky, úlevu na dani a případně vyplacené výživné. I z toho důvodu mají lékaři potvrzení absence středoškoláka jako hrazený úkon.
@Bubla Bůčková píše:
Francouzi se budou moci vzdálit z domova jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, ze zdravotních důvodů nebo závažných rodinných důvodů. Pokud domov opustí a nebudou mít doklad o důvodu své cesty, hrozí jim pokuta 135 euro (asi 3700 Kč). Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince.
A takhle zdrhaji z Paříže
Tak jsem koukla na hodnoty počtu nakažených obyvatel… žádných 18 tisíc, ani 16… i když ani já to netrefila, když jsem si myslela, že to bude jen trochu nad 10. Je fascinující, že noviny i tak z toho dokáží udělat senzaci.