Nová rodina s nevlastními dětmi, jak se vypořádat s výchovou

7
17.10.25 21:29

Nová rodina s nevlastními dětmi

Potřebuji poradit… je me 37, sem čerstvě rozvedený a mám 2 deti 11 a 8 let… Přítelkyně ma 28 let a má 4 letého syna…
Nevím si rady 😭 je lepší ve výchově každý sám za sebe a nebo být za jedno a chtít stejný pravidla pro všechny… jasný já mám děti starší a ví co je nedostat vše co chtějí jen když se začnou vztekat… přítelkyně má syna který je rozmazlený a dostane vše jen aby bylo po jeho a nevztekal se… samozřejmě to není úplně doslova… berte to s nadsázkou… chci aby mě a moje deti malej respektoval, stejně jako já chci aby moje deti respektovali přítelkyni a jejího syna… a po pravdě to nefunguje.. 😭 😭 😭 Já vim, je o mnoho mladší sou mu 4 roky, možná že tlacim moc na pylu a mám veliký nároky… ale je těžký koukat na malého a nechat ho se takhle chovat, ( vše je jeho)… samozřejmě že přítelkyně to vidí ale řeší se to tak ze se pohádàme ona jde s malým vedle a je to… je mě z toho moc těžko a nechci aby nas to rozdělilo… co si myslíte??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36138
17.10.25 21:37

Pylu 8o 8o 8o
Randete bez dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36138
17.10.25 21:52

Ne, není mi 16 a neposílej mi soukromé zprávy. Pokud bych byla čerstvě rozvedená tak do nového vztahu netahám děti a už vůbec ne názory na jejich výchovu nebo nevychovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
17.10.25 21:56

@JancaS84 omlouvám se za soukromou správu.. sem tu noví a nevěděl sem jak normálně odpovědět… a kde sem měl ty deti nechat??? Venku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
17.10.25 22:04

@JancaS84 s přítelkyní bydlíme spolu a přeji si aby vše klaplo ale nechci aby se k jednomu chovalo jinak než k ostatním… chápeš mě uz??? A výchova a nebo nevýchova??? Si děláte srandu?? Ja chci aby byli deti gramotní, férový a uměli prohrávat ale taky nic nevzdat… nevím jak je to u vás ale slušně sem se zeptal a věřte že sem opravdu bezradný, ok?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
17.10.25 22:10

Do výchovy si nemluvíme, výchovné metody necháváme na sobě, tedy já nejsem od toho, abych vychovávala jeho děti a naopak. Jakmile děti jednoho nebo druhého zasáhnou jakkoli do osobního prostoru, zasahujeme, to se neptáme, jestli můžeme jít říct, ať se ztiší nebo ať po sobě uklidí mrdník.
Co je důležité, je způsob, jakým to řekneme. Určitě nepotřebuju, aby mi ten druhý říkal, co se svými dětmi mám nebo nemám dělat, aby kritizoval, jakým jsem rodič nebo dokonce aby kritizoval moje děti. To bych se taky postavila za ně.
Naopak velmi oceňuju, když si můžeme navzájem poskytnout náhled, jaký na děti toho druhého máme právě díky tomu, že to nejsou naše děti, snáz ten druhý může pochopit, proč ty děti jednají, jak jednají, je to takové “rodičovství zjemněné mlékem,” protože děti toho druhého nás obvykle nevytočí tak jako ty vlastní, protože jejich jednání v nás nevzbuzuje pocit rodičovské viny - která ještě naroste, když začneš rýt do vztahu toho druhého s jeho dítětem.
A nakonec, nezapomeň, že ona je s tím dítětem sama. Nemusí řešit hádky o poslední bonbon ani o to, kdo bude sedět u okýnka. To, že si to dítě chce urvat svůj prostor, na který bylo zvyklé, nemůžeš jemu ani jí vyčítat, ale můžeš to dítě citlivě a hezky učit, že jsou situace, kdy ve kterých už nemůže jen po jeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
17.10.25 22:40

@Ncc1701_new a právě o tom chci mluvit.. ja chápu že syn přítelkyně je malí sou mu teprve 4 a je zvyklí že je vše jeho bo je jedináček a byl vždy jen s mámou bez táty… a já byl 10 let v manželství a tak moje děti sou zvyklí fungovat jinak, když se chovali špatně tak museli nést následky… a teď to možná bude znít sobecky ale chtěl bych aby přítelkyně přestala vše řešit ke spokojenosti syna… a myslím to tak že za chvíli bude před školního věku a budou na něj kladeny nároky… opravdu nechci aby to vyznělo špatně a nechci o přítelkyni a jejího syna přijít a přemýšlím jak vše dát dohromady a aby mě měl malej rád a fungovali sme jako rodina…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
17.10.25 23:23

Tak netlač na pilu. Chceš, aby Tě měl malý rád, ale Ty jeho zatím nemáš rád - prudí Tě takový, jaký je, potřebuješ ho okamžitě změnit. Přítelkyni to samozřejmě bolí, ještě jí kritizuješ jako mámu.
Dej si čas. Věřím, že Ti vadí, že malý se prosazuje a u přítelkyně mu to projde. Nemluv do toho. Snaž se navázat pozitivní vztah. Hrej se s ním, nebo zažijte něco společného. Vnímej přítelkyni i ve fajn aspektech rodičovství. Dej si čas poznat toho malého i jako fajn kluka.
A také vzpomínej. Jaké byly Tvé děti v tom věku? Jaké bylo starší dítě, když se narodilo mladší dítě? Jaké jsou kvality Tvých dětí? Jsou i ony v něčem odlišné mezi sebou - jednomu Tvému dítěti šlo něco lehce a tomu druhému ne? Jaké jsou naopak kvality toho malého kluka? Co jsou naopak jeho těžké místa, v čem je to s ním objektivně těžší?
Dej čas i sobě. Rodina budete, když se budete všichni navzájem milovat. Zatím si zvykáte. Dej tomu prostor, nemusíš malému dělat tátu. Takové pravidlo - když se objeví nový sourozenec, jsou děti toho věku na zabití a chvíli trvá, dokud si to sedne. Co potřebují, ne drsnou výchovu, ale hodně pozornosti a ujišťování. Klidně, ať jde „výchova“ na chvíli stranou. Je fajn, že to jeho máma dělá. Dělej to také Ty směrem ke svým dětem. Dej jim hodně podpory, ať tuto novou, i pro ně těžkou situaci ustojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
17.10.25 23:48

Jak se říká, deti jsou jak smrad, člověk taky snese jen vlastní:)
Nevlastní rodičovství je složitá disciplina, která vyžaduje spoustu trpělivosti, tolerance a nadhledu.
V životě bych manžela nekrutizovala za jeho výchovné metody vůči jeho diteti a jeho dítě celkove, on by totéž neudělal mne a mému dítěti. Jsme patchwork skoro 11 let, btw.
Obecně, kterékoli dítě se vyskytuje v naší domácnosti, respektuje naše pravidla, ktera jsme si domluvili, napriklad ohledně úklidu.
Případně závadné chování dítěte resi jeho rodič. Pokud budu mit obě děti na starost ja, samozrejme budou respektovat moje pokyny.
Strategická rozhodnuti dělají rodiče.
Atd atd
A zakladateli, jestli chceš problem rychle vyřešit, pokracuj v kritizovani partnercina syna, ona se s tebou rozjede a problem zmizí.

• Citovat
  • Upravit
7
18.10.25 01:23

@Bramborova opravdu sem rád že sem to zkusil a napsal jsem sem… bo na co sem koukal jako na obrovský problém… se určitě dá řešit… dekuji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
18.10.25 01:28

@Svetluska55 nechci aby ten "problém " byl pric… 🙂 a taky díky… musím se přítelkyni moc omluvit bo máte pravdu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
18.10.25 01:29

@Bramborova opravdu sem rád že sem to zkusil a napsal jsem sem… bo na co sem koukal jako na obrovský problém… se určitě dá řešit… dekuji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15187
18.10.25 06:11

Řekni jí to raději osobně. Nic jí nepiš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.25 07:16

@Sicakdub pryč, kluk je zvyklý, děti musely, zpráva :roll: vždyť se ta gramatika nedá číst…a Ty mas děti výhradní péči nebo ve střídavé nebo si je občas bereš?

• Citovat
  • Upravit
1852
18.10.25 10:10

Poradím ti: kup si psa. Fenu.
S její „výchovou“ se snadno vypořádáš a uděláš si přitom dobře psychicky.
Bonus: můžeš si posloužit i fyzicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria