Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nečetla jsem diskuzi, ale nikdy bych nedovolila, aby takto ještě relativně malé děti seděly celé prázdniny u elektroniky. Vůbec nechápu smysl diskuze. Prostě ČR je napůl jejich domov, kde mají příbuzenstvo a kulturní kořeny. Takže dětí bych se v tomto věku ani neptala a odjezd by byl samozřejmostí. Přihlížela bych k tomu, že nemají vřelé vztahy s příbuznými a na tom bych se snažila pracovat. Pokud neumí jazyk a máš možnosti, přihlásila bych je klidně na týdenní jazykový kurz nebo na tábor. Pochopitelně podle zájmu dětí. Aktivity v ČR bych plánovala společně s nimi. Klidně s pomocí Googlu a mapy. Nabídla bych jim možnost si výlety vybrat s naplánovat. Hodně bych si o tom s nimi povídala. Připadá mi jako z jiné planety, že by moje děti odmítly možnost odjet na tak úžasnou dovolenou. Není to trochu tak, že i ty jsi rezignovala na život v Česku a hodila vše za hlavu? Možná cítí tvůj postoj a ČR je prostě přestala zajímat.
@ibis píše: Více
Mně to vadilo a nic z toho, co popisuješ, pro mě není v pořádku. A to ještě vidím velký rozdíl v používání PC k výuce a k hraní her. Nevím no, mě ta tvoje argumentace ve stylu že to nevadí, protože Máňa od vedle dělá něco ještě horšího, moc přesvědčivá nepřipadá.
Nenechala bych děti trávit dny na mobilu. Podle mě není problém Česko, ale program. Zkusila bych najít něco, co je zaujme - akvapark, laserová hra, virtuální realita…možná i nějaký (příměstský) tábor s neobvyklým tématem?
Taky mi děti nechtěly jezdit za příbuznými, ale když jsem tam místo chození do přírody nabídla Mirákulum, Majaland apod., tak najednou otočily a všude vykládají, jak je to v Česku super. Ale leze to teda do peněz.
@Hibou píše: Více
Pane jo, to by byla tragédie, kdyby čtrnáctiletý zůstal pár hodin sám doma. ![]()
V tomhle věku už nepotřebuje tátu / mámu za zadkem, je samostatný, zvládá postarat se o sebe i druhé, umí si ohřát jídlo, uklidit po sobě, třebas i něco sám uvařit atd.
Nedělejte z dětí hlupáky, dopřejte jim taky nějaký ten jejich prostor a příležitost ukázat, co v nich je a že jim můžete věřit.
@Sunlight515 píše: Více
Minimálně devět hodin denně po dobu 10 dnů, vycházíme-li z běžné pracovní doby.
Je mu 14, není mimino. Minimálně 9h po většinu prázdnin jsem touhle dobou zůstávala běžně. V 15 pak i sama dva týdny pod stanem v kempu, rodičům posunuli dovolenou, stan už stál, místo zaplacené. A přežila jsem bez úhony.
některé dny z těch 10 jsou i víkendy
, a klukovi je 14
@stinga píše: Více
14 dní, o kterých píše zakladatelka = 10 pracovních dní
jinak já to nijak nehodnotim
jo máš pravdu, 10 prac. dnů, ale kluk je už opravdu velký a navíc každý den otec přijde domů a kdyby něco, tak každý má mobil
@stinga píše: Více
Opravdu bys nechala 14 leté dítě se celé dny jen bezcílně flákat?
Místo toho, aby jednou za rok viděl příbuzné?
Máš zvláštně nastavené priority.
Jak už tu zaznělo, děti bych vzala s sebou, ale přizpůsobila jim program.
Co mě ale zaujalo víc, tak že tu některé psaly, že s nimi děti od puberty nejezdí na dovolenou. Kam potom ty potomky umisťujete? Ač mám do vrtulníkové matky daleko, tak si nedovedu představit, že nechám nezletilé dítě samotné doma 2-3 týdny. Anebo, že kvůli tomu, že se mu nechce, tak odpískám dovolenou a budu dřepět doma ![]()
My to tedy zatím řešit nemusíme, pubošci neprotestují a zatím jsou destinace dostatečně atraktivní, aby trávili dovolenou s námi.
@miasek píše: Více
Já mam rodinu ze Švýcarska, dcera v tomhle věku jezdila s námi na různé dovči. A i ted stále ma kontakt s babičkou, s bratranci, sestřenicí.
Ale tak já bych nenutila, tak budou doma s tvým manželem, svět se kvůli tomu nezboří.
@Jahru píše: Více
Já jsem byla naposled s našima na dovolený ve 14. Na Mallorce. Byla to hrůza, takže jsme se shodli, že už nikdy. Takže jsem byla další roky normálně doma, chodila na brigádu, jedla doma parky nebo topinky a pořádala večírky a rušila noční klid
. Znova jedu s mámou na dovolenou letos, ale už mi je teda dost přes čtyřicet.
@Eva2610 píše: Více
A troufla by sis dneska nechat 15leté dítě 2 týdny bez dozoru?
Kde se běžně učí 8 hodin, že děti musely být tak dlouho na počítači během covidu?