Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já dělám pomazánku z nivy…nastrouháš ji, dáš tam česnek, tatarku a zjemníš to smetanou..pak to dáš na rohlíky nebo ještě lepší na francouzkou bagetu a je to fakt dobrý..návšzěva se může po tom utlouct..a ještě dělám pizza šátečky..pizza těsto nakrájím na čtverce a dám tam salám, vysočinu sýr jakýkoliv a smotám to..potřu vajíčkem posypu kmínem solí a nakonec až se to upeče rozetřený česnek..a ještě šneky..lisové těsto dáš změknout nastrouháš sýr eidam pak to vyválíš na 3krát. na to rozválený dám šunku nebo trvanlivý salám kousek sýra a zamotám to a nakrájím na kolečka, který se dávají na pečící papír potřu vajíčkem a grilovací koření a dáš péct..také lahoda k dobrému vínu..
@Káčulaa Normálně udělám špenát jako třeba k masu a knedlíku (rozmrazím na trošce vody, přidám mléko, trochu soli a česneku a zahušťuju strouhaným sýrem), dám na listové těsto, stočím do závinu a krájím na kolečka.
Tak já jsem dnes připravila sýrovou roládu.
Eidam a ementál jsem rozpustila v sáčku ve vodě na sporáku. Rozválím v potravinářské folii na to pokladu šunku paprikáš nivu papriku budapešť pomazánku a stočím do rolády. Mám jí na zítra na oslavu narozenin tak krásně ztuhne pak se jen nakrájí a je to.
Ahoj holky ![]()
zítra máme oslavu, náš malý slaví dva roky
.. a teď tu tak sedím a přemýšlím co vytvořím pro hosty. Napadlo mě, že upeču dort harlekýn, hnětynky nebo koláčky a udělám roládu z mletého masa a udělám takovou obložnou mísu z té rolády, zeleniny a sýra
k tomu nějaké pečivo. Ale přemýšlím co pro prcky, nemáte nějaký osvědčený recept? Popřípadě recept na nějaké výborné kanapky jak pro malé tak pro velké? Ať se blejsknu ![]()
Děkuji ![]()
@LenďuleB K těm dětem mě napadlo - moje švagrová roky dělá to, že smíchá čisté pomazánkové máslo a brusinky (ve skle, co se dávají na svíčkovou) - je to jako pomazánka. Pak to maže na toustíky a děcka se po tom můžou utlouct…zní to šíleně, ale je to dobré. ![]()
@LenďuleB já na oslavu synových narozenin pekla klasický dort
z normálního jídla jsem dělala sushi, masové kuličky na zelenině, salát z quinoy a dýně, topinky s masovou směsí + zelenina
a děti měly mini krůtí řízečky a pečené brambory
Holky, mám takový dotaz ohledně etikety. Když mi přijde ohlášená návštěva, často se mi stává, že skleničky, pití a většinu občerstvení nachystám na stůl, ještě předtím, než návštěva přijde. Kafe a další drobnosti dochystám až přijde návštěva.
Všimla jsem si ale, že když k někomu přijdu na návštěvu, vychystává se až si sedneme ke stolu.
Jak to děláte vy? Přijde vám to jako projev neúcty a znamení od hostitele, že to chce mít rychle za sebou (já spíš chci ušetřit čas a věnovat se dřív návštěvě), anebo to neřešíte, popř. děláte jako já?
Návštěvu doma nejprve přivítám a usadím a až poté přináším pohoštění.
Vychystávám postupně, podle toho, co kdo chce, občas třeba nabídnu i něco, co někdo zrovna přinesl, dle situace ![]()
dělej, jak ti to pro tebe příjde nejlepší, na tomhle svět nestojí
@Romilda Co jde, to mám nachystané předem, chci se maximální možný čas věnovat návštěvě a ne lítat po kuchyni.
Podle situace - stiham/nestiham, velka /mala navsteva, deti…, druh obcerstveni (zmrzlinu nemam pripravenou na stole), nevim co budou pit…
A pokud si vzpominam tak na navstevach je to ruzne.
Urcite bych to nebrala jako projev neucty, to je blbost.
Také chystám do předu. Dělám i třeba citronádu do džbánu a na stůl předpřipravím i skleničky. Do misek bramburky, oříšky, i třeba muffinky na tácek. Kafe dělám až později. Jako neúcta mi to nepřijde. Spíš naopak
Návštěva si nikdy nestěžovala, tak nevím, jestli jim to vadí
Ale přijde mi to lepší než někam přijít a skoro se prosit o skleničku vody.
Pokud jde třeba o něco většího, jako dcery narozeniny a jde o malou oslavu, tak přichystám chlebíčky, zákusky apod. předem. Když se jedná o běžnou návštěvu, která přijde na kafe, tak dávám občerstvení na stůl až když se posadí, zároveň s kávou a tak.
U mě se hodně osvědčili kanapky, pro děti různé šnečky z listového těsta a nebo se mi také osvědčili sýrové rohlíčky…