Obchod s prošlým zbožím, potraviny - není to trestné?

970
14.8.15 12:19

Obchod s prošlým zbožím,potraviny - není to trestné?

Ahoj holky, je u nás otevřený nový obchod, s levnými potravinami. Běžně se mu vyhýbám, nevěřím tomu. DNes jsem ale byla donucena nakoupit (byli jsme ve městě, zapoměli jsme koupit sirup, děti už řvali, tak jsem tam pro jeden rychle vtrhla, je to po cestě), doma jsem zjistila, že je 2 měsíce prošlý.. Je to samozřejmě moje chyba, nestěžuju si (pro rýpalky). Běžně tam mají i jogurty, sýry.. No a teď jsem zjišťovala zkušenosti z okolí a kamarádka tam koupila 2roky prošlý prací prášek…
Jen by mě zajímalo, je to vůbec legální takhle prodávat? Není to náhodou zákonem zakázané? Nakupujete v takových obchodech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
lucenka
14.8.15 12:21

Ano je to legální, jenom zboží (obchod) musí být označeny.

A jogurty, sýry apod. tam prošlé neprodávají…to je těsně před datem spotřeby. Je totiž rozdíl mezi „spotřebujete do“ a „minimální trvanlivost do“. To první se po datu spotřeby prodávat již nesmí.

• Citovat
  • Upravit
4132
14.8.15 12:23

@Ráchelia Záleží zda je na vyrobku napsáno „spotřebuje do“, nebo „minimální trvanlivost do“. To druhé se může slevnene prodávat. To první myslím ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bebuu
14.8.15 12:25

Ja sla minule kolem vietnamskeho kramku a pred obchodem meli na chodniku v tehle vedrech…na slunicku karton plnotucneho mleka 10 dni prosleho a prodavali ho za 5 korun :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
970
14.8.15 12:26

@Bebuu Teď jsi mě fakt pobavila :potlesk: :mrgreen: To je jiná liga, to se taky oplatí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
14.8.15 12:36

@Ráchelia Jezdím do podobného pro salámy, ovšem ty prošlé nejsou, jsou to většinou,,prdelky,, třeba z vysočiny a tak. Kontroluju si datum spotřeby a složení.
Nicméně nikdo tě nenutí tam nakupovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
14.8.15 12:46

Však já tam taky nenakupuju. Jen jsem si (naivně) myslela, že Levné potraviny jsou založené na tom, že jsou tam třeba levnější značky. Né že zkupují prošlé zboží a prodávají…To je trochu nechutné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
14.8.15 12:46

@Ráchelia Ano, je to legální, čerstvé potraviny prošlé neprodávají, mají je třeba pár dní do spotřeby a u zbytku je jedno kdy projdou. Co se asi sirupu nebo prášku na praní stane, hm? Naopak je to lepší takto prodávat, než kdyby se to mělo vyhodit ne? :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
14.8.15 12:52
@Ráchelia píše:
Však já tam taky nenakupuju. Jen jsem si (naivně) myslela, že Levné potraviny jsou založené na tom, že jsou tam třeba levnější značky. Né že zkupují prošlé zboží a prodávají…To je trochu nechutné…

a ty si myslíš, že nějaké razítko na obalu ti zajistí, že si nekoupíš zkažené zboží před datem trvanlivosti? Nebo, že ten výrobek zná kalendář a den po projití se zkazí? Pořád lepší to za pár korun prodat než vyhodit.

• Citovat
  • Upravit
7876
14.8.15 12:53

Taky u nás máme takový krámek. Levné potraviny.cz myslím :think: Salámy nemají prošlé, většinou to jsou,,prdelky". Sýry a jogurty mají např.: týden před koncem spotřeby. Já tam chodím pro šampáňo :oops: :mrgreen: Za 50,– a má trvanlivost ještě cca 3 měsíce. Zatím jsem se z toho nikdy nepo… :nevim: :mrgreen: Myslím, že šampusu, sirupu, nebo prášku na praní není nic ani po datu spotřeby :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
14.8.15 12:55
@Ráchelia píše:

Souhlasím s Tebou, také mi to přijde dost divné.

• Citovat
  • Upravit
15433
14.8.15 12:55
@Ráchelia píše:

Vůbec nic tomu není. Nebo myslíš, že něco co vydrží rok, hned další týden po uběhnutí roku je závadné :nevim:? Taky tam nenakupuju, ale rozhodně to nepovažuji za nechutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
14.8.15 12:56
@lucenka píše:
a ty si myslíš, že nějaké razítko na obalu ti zajistí, že si nekoupíš zkažené zboží před datem trvanlivosti? Nebo, že ten výrobek zná kalendář a den po projití se zkazí? Pořád lepší to za pár korun prodat než vyhodit.

To Ti sice nezajistí, ale určitě je tam větší pravděpodobnost, že to bude v pořádku než u prošlých potravin

• Citovat
  • Upravit
7876
14.8.15 12:59
@Ráchelia píše:

Dej si levnépotraviny. cz - tam jasně píšou že zboží je těsně před datem spotřeby, nebo po datu min. trvanlivosti :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
14.8.15 13:13

@lucenka je davno dokazano ze ty veci vydrzi jeste mnohem dele nez je uvedeno, cili je to silene plytvani je vyhodit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák