16měsíční má 14,2 kg. Jde o obezitu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
79
21.10.14 22:13
@Ariadne píše:
Pěkný dobrý večer,

s manželem dlouhodobě vedeme spor, jestli je naše dcera obézní nebo to vyběhá a je jen větší, silnější.

Při narození měla 53cm a 3,7kg. Hodně a ráda se kojila, tehdy byla celé léto vedra, takže se vykrmila a v půl roce měla 10kg a nějakých 74cm.

Naše dr zdvihala obočí, že je mimo tabulky a hnala nás na endokrinologii, kde nic nezjistili.

V roce měla 80cm a necelých 13kg. Teď v 15m 86cm a 14,2kg a dnes jsme ji vážili doma a má stejnou váhu 14,2kg.

Manžel to nějak těžce nese, že se mu zdá, že ztloustla a že bude nešťastná, ptž si založí tukové buňky a má vytáhlý žaludek. Já si myslím, že pohybu má dost a že z toho časem vyroste, už teď tu váhu zpomaluje.

Abyste měly představu, napíšu náš jídelníček:

• Kolem půl 7 kojení
  • kolem 9h snídaně - chleba (rohlíky nedáváme), lučina, tvaroh, máslo, zelenina, ovoce, sní půl krajíčku max
  • svačinu nechce
  • 12h oběd - vařím naše jídla bez soli apod. Omáčky, těstoviny, kuskus, rýže, maso, ryby atd. Vše dělám dušené na vodě, pouze řepkový olej, zelenina. Nic smaženého, kořeněného. Knedlík měla teď poprvé tento týden, snědla jeden.
  • svačina 15:30 jogurt s ovesnými vločkami
  • večeře 18h - co zbylo z oběda, pečivo s něčím, zelenina.

Kojí se na spaní, ale spíš jen tak na zapití.

Nezná čokoládu, sušenky, piškoty, rohlíky, sladké pití. Pije jen čaj a vodu. Max má křupky. Hlídám to myslím dost, ale muž má pocit, že dávám velké porce.

Jak velké porce dáváte 16m dítěti? Obvykle to u nás je kolem 150g a ne vždy to sní, nepřidávám jí, ptž pak má to mlíko. Když nechce, nenutím.

Tak nevím :nevim:

Pokud máte zkušenosti nebo podobné dítko, napište, jak z toho vyrostly, vyběhaly a byly to normální neobézní děti.

Díky všem :kytka: [/citace
po přečtení názvu diskuze musím reagovat. Když se mi narodil syn měl 4kg a 53cm. Přesně jako tvoje dcera měl v půl roce 10kg a v roce 13kg. prostě mu chutnalo, ale jinak byl naprosto zdravé a veselé dítě. Dnes je mu skoro 11let a kalhoty z něj padají ale je celkově o hodně větší než vrstevníci, mimochodem my také nejsme žádný drobci. hlavu vzhůru, dcera z toho vyroste., jídelníček má dobrý. My jim jen můžeme ukázat správnou cestu stravování stejně si potom dělají co chtějí, a co vše snědí mimo domov už je na nich. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
21.10.14 22:13

@Ariadne myslim, ze to manzel resi pomerne brzo. Zkusenost nemam, ale pisu, jak bych to vnimala ja. Jidelnicek mi take prijde spis „hubeny“. Naseho malyho povazuji za nejedlika (ted ve 3 letech ma 14kg), ve veku vasi male jedl podobne. Jeste chtel mleko (uz nebyl kojeny) pred odpolednim spanim, dostaval ho, protoze nejedl ani chleba, ani pecivo. Doted tomu moc nema. Knedlik mel poprve take cca ve veku vase malicke a doted jeho bezna porce je jeden kus, malokdy da 2.
To, co chci rict je, ze nas maly ted ve 3 letech ji cca stejne jako jedl v tech 16m. Akorat nedavno objevil „kocolady“, jinak do nej clovek nedostane ani buchtu, sladke mu nic nerika. Nikdy nesni polevku i druhe dohromady a je hodne polevkovy. My s manzelem spis mame sklon k nadvaze, nez abychom byli hubeni.
Zatim bych to na vasem miste neresila. Malou rozhodne neprecpavas a nedavas ji smazene ehm… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
21.10.14 22:15

@Ariadne syn má 16m a váží 15,5kg, měří 87cm. Je ho kus, ale vytáhne se z toho, tomu věřím. Ja byla taky takové hodne buclate mimino a ted mám sotva 50kg :-D holt dobrej základ :-D

Jo a s porci o 150g bych se mohla jít zahrabat, minimálně sní 250g obeda a k večeři 300ml krupice + do ní micham jeden kus ovoce, např. banan.

Ted uz mu váha pribrzduje, navíc věčně lítá, fakt se nebojím, že mu kila faldiku zůstanou.

Příspěvek upraven 21.10.14 v 22:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
21.10.14 22:16

@Hanka79 No ty bláho. Malej je fakt „malej“. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
21.10.14 22:18

@Hanka79 teda to je pořádná váha :mrgreen: začal brzo chodit, abys ho nemusela nosit?

Já si z nošení naší malé velké uhnala namožené rameno

• Citovat
  • Upravit
511
21.10.14 22:20

Můj malej měl na 6 měsících pomalu 10kg na 16měsících 15kg a na 18 měsících ted sotva 13,5kg. Takže neměj strach a i kdyby, kolem sedmi let se stejně děcka vytáhnou

Příspěvek upraven 21.10.14 v 22:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
511
21.10.14 22:22

A knedlíky sníme dva prosím :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
21.10.14 22:23
@Hanka79 píše:
@kozisek No…mela jsem co nosit no :mrgreen: ale mleko pit musel, cukrovku nemel, nechala jsem mu delat i testy…:)jo a dodam, ze byl na 34+4tt rozeny a mel 3560g a 53cm :mrgreen: nevim, kdo by ho rodil v terminu petikilovyho ja teda ne :? :mrgreen:

Ja :lol: 4980g :mrgreen: dodávám že ve 40+6tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
21.10.14 22:28

@superandrysek v tech 15m byla nekde na percentilu 95. Koji se rada, teda jen pred spanim a v noci. Ale spi s nami, tak byla od mala zvykla na prisun mlika

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.10.14 22:31

Prosím o zachování anonymity, je to citlivé téma, děkuji :kytka:
Zakladatelko,
asi bych to úplně moc na lehkou váhu nebrala. Tvého manžela zcela chápu.
Já mám děti dvě. Syn se narodil 3,5 kg, 52 cm, kojený do 5. měsíce (potom se odstavil), v roce měl 12 kg - byl to takový sladký váleček, cca do pěti let. Potom hop a skok, povyrost, zhubnul. Dneska je z něj desetiletý hubeňour.

Dcera se narodila 2,60 kg, 49 cm, kojená 11. měsíců (odstavena byla násilím). V roce měla také 12 kg. Každý mě uklidňoval, že to holka vyběhá, že se vytáhne. V šesti letech vážila 33 kg, pupkatá, nešťastná, ve škole terčem posměchu. Zoufalé jsme z toho byly obě dvě a po pár společných rozhovorech na téma váha mi sama řekla, že chce jít k paní doktorce, aby jí pomohla zhubnout. Skončili jsme v Motole na obezitologii. Je to běh na dlouhou trať, ale výsledky začínají být vidět a pokud jí to pomůže k tomu, aby byla šťastná a spokojená, tak to vydržíme. Já také nebyla jako dítě zrovna hubeňour a pěkně jsem si to vyžírala.

A základy k nadváze a obezitě začínají právě u dlouho kojených miminek, a dětí, kterým jsou nabízeny slazené šťávičky, čajíčky, dobrotky (poděkujme babičkám :cert: )… Už v raném věku se tvoří tukové buňky, kterých se nezbavíme. Jen je krmíme, živíme a tloustneme.

Nechci tě strašit, ale možná bych manžela vyslechla a snažila se dělat co možná nejvíce proto, aby malá nemusela zažít výsměch spolužáků a případnou nadváhu řešila co nejdříve.
Kdybych nebyla pitomá a nenechala se lámat tím, že malá z toho vyroste, mohla jsem ji ušetřit spousty slz a nepříjemných situací. A dnešní děti umí být opravdu hodně zlé i v útlém věku :?
 Lenka

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
21.10.14 22:32
@elen-ka píše:
Jo, tobě vyhrožují obezitologickou poradnou pro děti a mě dr. v 10 měsících u dcery vyhrožovala sociálkou, protože za 4 měsíce přibrala „jen“ 300 g. :mrgreen: Takže přesně chápu jak ti bylo.

No pripadala jsem si jako pako. Vzdycky jsem se taky desila kazdyho vazeni, kolik zase pribrala :roll: nebo jsem ji nechavala 2× zvazit, jestli to sestra neudelala blbe

• Citovat
  • Upravit
35545
21.10.14 22:34
@Hanka79 píše:
@kozisek No…mela jsem co nosit no :mrgreen: ale mleko pit musel, cukrovku nemel, nechala jsem mu delat i testy…:)jo a dodam, ze byl na 34+4tt rozeny a mel 3560g a 53cm :mrgreen: nevim, kdo by ho rodil v terminu petikilovyho ja teda ne :? :mrgreen:Příspěvek upraven 21.10.14 v 22:08

8o to měl cca starší - „přenošený“, asi věděl proč jde ven dříve :palec:

Myslím, že obezitu dítěte bych tak nějak začala sledovat v době, kdy přestávají být batolata..tzn. se školkou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
21.10.14 22:39
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity, je to citlivé téma, děkuji :kytka:
Zakladatelko,
asi bych to úplně moc na lehkou váhu nebrala. Tvého manžela zcela chápu.
Já mám děti dvě. Syn se narodil 3,5 kg, 52 cm, kojený do 5. měsíce (potom se odstavil), v roce měl 12 kg - byl to takový sladký váleček, cca do pěti let. Potom hop a skok, povyrost, zhubnul. Dneska je z něj desetiletý hubeňour.

Dcera se narodila 2,60 kg, 49 cm, kojená 11. měsíců (odstavena byla násilím). V roce měla také 12 kg. Každý mě uklidňoval, že to holka vyběhá, že se vytáhne. V šesti letech vážila 33 kg, pupkatá, nešťastná, ve škole terčem posměchu. Zoufalé jsme z toho byly obě dvě a po pár společných rozhovorech na téma váha mi sama řekla, že chce jít k paní doktorce, aby jí pomohla zhubnout. Skončili jsme v Motole na obezitologii. Je to běh na dlouhou trať, ale výsledky začínají být vidět a pokud jí to pomůže k tomu, aby byla šťastná a spokojená, tak to vydržíme. Já také nebyla jako dítě zrovna hubeňour a pěkně jsem si to vyžírala.

A základy k nadváze a obezitě začínají právě u dlouho kojených miminek, a dětí, kterým jsou nabízeny slazené šťávičky, čajíčky, dobrotky (poděkujme babičkám :cert: )… Už v raném věku se tvoří tukové buňky, kterých se nezbavíme. Jen je krmíme, živíme a tloustneme.

Nechci tě strašit, ale možná bych manžela vyslechla a snažila se dělat co možná nejvíce proto, aby malá nemusela zažít výsměch spolužáků a případnou nadváhu řešila co nejdříve.
Kdybych nebyla pitomá a nenechala se lámat tím, že malá z toho vyroste, mohla jsem ji ušetřit spousty slz a nepříjemných situací. A dnešní děti umí být opravdu hodně zlé i v útlém věku :?
Lenka

Proč u dlouho kojených? to říkali na obezitologii? osobně také ještě mladší kojím, starší se odstavil v roce, takže oba dlouho a oba budou střízlíci :think:
Ty šťávičky a další chápu,…a jestli se můžu zeptat, co zapříčinilo obezitu dcery? nebo jak musela změnit jídelníček, znám také silnější děti a třeba se ani necpou sladkým, tučným a přesto už problém mají. :think: pohyb jim nechybí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
21.10.14 22:42

Tim kojenim to bude, ale zatim nejsme ani jedna pripravene na odstav.

Dala jsem nam tu hranici 2let s tim, ze do te doby uz fakt odstavim a uvidime.
Rozhodne nechci, aby byla tercem posmechu.

Jelikoz si tu roli kojeni uvedomuju, chci to kompenzovat zdravym jidlem a nepridavat ji cukry.

Kdyz ma hlad tak se ozve, ale uvazuju nad temi castejsimi svacinkami v mensich porcich

• Citovat
  • Upravit
24182
21.10.14 22:42
@Ariadne píše:
No pripadala jsem si jako pako. Vzdycky jsem se taky desila kazdyho vazeni, kolik zase pribrala :roll: nebo jsem ji nechavala 2× zvazit, jestli to sestra neudelala blbe

@Ariadne, já se taky bála každého vážení, ale zcela z opačného důvodu. No není to jednoduché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí