Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslím, že si ještě neumí uvědomit, co je komu příjemné, není i normálně trochu hromotluk?
měla jsem v jeslích takového chlapečka, měl problém s verbální komunikací, ale měl hrozně rád fyzický kontakt a právě takhle pořád objímal holčičky, většinou ty nejmenší a chudinky to vždycky oplakaly. Učily jsme ho spíš udělat malá malá a vysvětlovaly, vysvětlovaly ![]()
je to ještě prcek a neumí ovládat emoce, vysvětlujte, ukazujte mu správnou cestu ![]()
@LL Asi tak projevuje svou radost. Pokud to ta malá kamarádka ustojí, tak je dobrá ![]()
Myslím, že ho to přejde, jen bych ho k tomu nevyprovokovávala, například tou divokou hrou, pokud nedokáže ukočírovat emoce.
Nechci abys to brala nějak špatně. Jsem v tomto ohledu drobet zaujatá a možná mám tvrdší pohled na věc.
Podle mě ještě úplně nezvládá kontrolovat své emoce. Je malý a pokud do někoho nemydlí, jenom bych to korigovala a „umravňovala“. Můj malej když je moc rozdováděnej, tak taky nemá stopku, pověsí se na mě a nemůžu ho uklidnit, v tomhle věku je to normální. ![]()
Já myslím, že je prostě štastný, že tam to jiné dítě je, chce ho obejmout, myslí to dobře. Neuvědomuje si, že to bolí, že používá moc síly.
Mám v okolí takovou holčičku a je to vážně děs. Naše malá se jí bolí, už mockrát jsem jí musela odervat ruce násilím, protože malou mačkala, ta brečela, ona ji nechtěla pustit.. Když můžeme, vyhýbáme se jí nebo jsem alespoň hodně nablízku, nachystaná zasáhnout. Snad ji to už přejde, myslím věkem. ![]()
@Trojlístek To si s ním jako nemám hrát bláznivé hry? Prostě se honíme nebo skáčeme, moc ho to baví, je šťastnej a pak udělá toto a nebo neudělá, není to pravidlo. A v kolektivu??? Nevím, co tomu předchází. Třeba včera, maškarák. Nejdřív je seděl, koukal, pak jsme spolu začali tancovat, byl tak šťastnej, moc ho to bavilo ani nechtěl domů. Pak jsme se oblíkali, on tam ještě lozil mezi stoly, bavil se, přidal se k němu chlapeček, lozili spolu a pak drap ho a už ho držel. Pak jsme odcházeli balili kočárek, v pohodě, bylo nás tam více maminek, co se známe a zase, drap chlapečka, co stál vedle něj. Dnes, potkali jsme tu jeho kamarádku venku, oslovil ji jménem a drap už ji „objímá“. Ale pak třeba týden, 14 dní nic.
![]()
@LadyTommy Asi trochu hromotluk bude
Děkuji za rady. Zatím jsem vysvětlovala, že objímat ano, ale malinko, že děti tím může vyděsit. S tím malá malá to bude lepší. Děkuji.
@LL Tak pokud ti vadí to, že pak reaguje jak reaguje, sice nahodile, tak zmírnit. Neříkám vypustit.
To co jsi popsala je dost podnětů a velká akce. Tak pokud v těch 14 dnech není obdobná akce, tak pravděpodobně nemá tak silný motiv.
Já si to jinak neumím vysvětlit, nejsem tak s vámi, nevím co děláte.
Prostě je asi hodně emotivní. Samotnou tě to štve.
Víš co se i říká? Z hračky bývají plačky. Všeho s mírou. Víc se k tomu vyjádřit nemohu, poněvadž fakt nevím.
Já se například jak @rejžička vyhýbat nemohu, poněvadž mi je to stejně k ničemu, když budou spolu ve školce. Tak alespoň učím malou samu sebe bránit.
Nechci být ta chytrá. Napsala jsem ti pohled z druhé strany. Někdy bych chtěla, aby byla malá silnější a dokázala si lépe poradit. Nevím jaké další, možná ještě horší dítě ve školce bude. Z toho co jsi napsala, tak naštěstí není agresivní, proto si myslím, že ho to přejde.
Náš malej dělal něco podobného- obejmul, až se na dítko pověsil a dával pusu s otevřenou pusinkou a jakovy se opřel o dítko a potřásl hlavou
Krotili jsme, učili spíš hladit, vysvětlovali a časem se to zlepšovalo a zlepšovalo. Ale ještě má občas náznaky.
Souhlas s @LadyTommy no tak má radost a ještě nedokáže ovládat své emoce jako většina dospělých…náš malej tohle dělá naší kočce…tak prostě vydsvětlovat, ukazovat mu správnou cestu..však on to pochopí ![]()
@Trojlístek píše:
@LL No, tvé dítě není jediné. Je pravda, že se s tím v kolektivu dětí potkávám. Nevím proč, ale bývají to kluci. On je nějaký natěšený, nedokáže se ovládnout má radost. Je hodně kontaktní. Odnaučit ho to bude problém.Mně takto válcuje tříletou jeden chlapec ze cvičení. Je asi o půl roku starší. Jenže dcera má necelých 12 kg a on je něco přes 20 kg.
Jsi hodná, že se to snažíš řešit. Jeho matka se tomu jen tupě usmívá. A přitom vidí, že malá pláče, jak ji do těch pracek uchopí.
Nezlob se, ale proc te mamince nereknes, ze ti to vadi? Mela bych obavu, ze kdyz spolu budou ve skolce, ze ji tam bude takto mackat a da se rict i obtezovat porad a zneprijemni ji tim chozeni do skolky.
Nas to delal taky, ale v mladsim veku, kolem roka-roka a pul vsechny objimal silne, az se vetsinou svalili, protoze to neustali, ale rozhodne to byl jen projev toho, ze ma radost a nemyslel to nijak ve zlym..ale musim zaklepat uz to hodne dlouho neudelal, tak ho to asi uz preslo
i tak je to s nim slozity v kolektivu, je jak z divokejch vajec a beha hlava nehlava, ikdyz se ho snazim porad krotit a kocirovat, at dava pozor. On hlavne nedava pozor ani sam na sebe, porad pada a je mu to fuk
@alexxa Já se nezlobím. Já jsem přímo na…sraná. Vždy jsem jí řekla, že bych přivítala, kdyby jej pacifikovala.
Mají teď miminko, takže její paměť je pravděpodobně velmi krátkodobá. Ona to vidí jinak, že on je milovník a hotovo ![]()
Tohle je přesně ten okamžik, kdy naprosto nevíte co máte dělat, poněvadž matka je na kluky sama (přítel pracuje mimo bydliště) a prostě to nedává. Když jsou venku ještě s její máti tak to je jiná, ta ho jinak vede, ale matka v tomto prostě selhává. Nechce to vidět. Sama si to nedokážu vysvětlit. Je tam toho víc.
Ona ti ani nepřidrží dveře, když jedeš s kočárkem. Přestože ty jí je před tím podržíš. A kluk je ještě přirazí. On to ani nemyslí nějak zle, není tak vedený - to je celé.
Ani je nechci potkávat, jenže chodí na naše hřiště a kam se hneme, tam za námi letí. Nikoho nahodile nepotkávám tak jako je.
Ve školce už jsem to řešila, ne konkrétně. Nechci dělat problémy, když zatím konkrétní nejsou. Chci aby si učitelky udělaly svůj obrázek a dle toho jednaly.
Poněvadž mi bylo řečeno, že pokud by se někdo takto choval, tak existuje zkušební lhůta a pokud někdo bude takto neovladatelný, tak poletí.
Učitelky nemají šancí v relativně krátkém čase děti „převychovat“, když matka selhávala víc jak tři roky. Nejsou všemocné…
To je k našemu případu. Nechci to vztahovat na zakladatelku. Mám už hodně zaujatý postoj.