Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@brumdinka Jo jo, máš pravdu, dělá to i našemu psovi, jak píšeš o kočce, tak jsem si to uvědomila. Holky, děkuji za reakce. Dnes jsme byli dlouho venku a úžasně se bavili, cestou domů si zpívali i v autě, když jsem ho vytahovala, vidím jak cení zuby (varovné znamení). Tak říkám, že lepší něž toto je dát mamince pusu. Tak dal pusu a bylo po mačkání. Doufám, že to časem pochopí a přejde to. Čeká ho za chvíli školka, tak bych nechtěla aby obtěžoval děti.
Ahoj všem ![]()
nechci zakládat novou diskuzi, když tu toto téma už je, takže jen oživuji:
Začali jsme chodit do mateřského centra. Můj syn (26 měsíců, jedináček) se tam vždycky moc těší a moc se mu tam líbí.
Problém je v tom, že je na jeho věk dost veliký, vlastně nejvyšší z naší skupiny v MC a tak neodhadne intenzitu tělesného kontaktu s jinými dětmi.
Neubližuje jim, to v žádném případě. Dokonce ani když ho někdo plácne to neoplatí. Jen si prostě někoho vybere, kdo se mu líbí a začne ho divoce objímat. Většinou u toho oba ztratí rovnováhu a upadnout a on se dál tulí a válí po tom druhém dítku, které většinou už pláče.
Já samozřejmě hned běžím a snažím se jeho „vášně“ krotit hned v zárodku a vysvětluji mu, že nemůže děti tak mačkat, že stačí udělat malá malá, ale za chvilku to udělá zas. Prostě má hroznou radost z těch dětí a že je v jejich společnosti.
Ostatní maminky už se na nás divně dívají a dokonce jsem se dozvěděla, že už měly za mými zády hloupé řeči ve stylu, že si neumím vychovat dítě a že je malý divný a že bych s ním měla zajít k psychologovi ![]()
Tak jsem z toho taková hodně špatná.
Holky, myslíte, že ho to přejde?
Co mám dělat, aby to nedělal?
Myslíte si taky, že je divný?
On je takový trochu živější a hlučnější, ale to jen když do toho MC přijdeme. To je totálně rozradostnělý a třeba půl hodiny tam běhá, skáče na trampolíně a vrhá se na ty děti. Pak se zklidní a hraje si s dětma nebo sám. Pak ho to třeba ještě jednou popadne, většinou když začnou jiné děti lítat nebo ječet, tak se nechá strhnout a zase jde objímat ![]()
Už mám nervy tam chodit. Přijdu si jako totálně neschopná matka.
@mishelka prosim tě tak má prostě rád společnost a děti ono ho to přejde vždyť je ještě malinkej a neví jak má tu radost dát najevo. Z těch slepic si nic nedělej. K psychologovi
ať se nechaj vyšetřit ty ženský.
Jééé mě to třeba přijde milý
určitě má rád děti a doma mu chybí parťák. Já mám syna je teda mladší má 16 měs a ve společnosti je taky hrozně šťastnej. On se teda většinou vrhá na holky a ty pusinkuje..Já bych se mu to snažila jen vysvětlit. jako kdyby tohle udělal mému klukovi určitě bych neřekla že je divnej nebo nevychovanej ![]()
Njn, je to těžký. Já jsem v pozici rodiče dítěte, které je objímáno takovým způsobem, že z toho měl minule šlicnu přes půl obličeje, a to se mi samozřejmě vůbec nelíbí. Nechci odhánět cizí dítě, jakože se to nedělá (dělá, lidi se mají mít rádi), ale to, že to stačí, by si měla ukočírovat jeho máma, která ví, že má třeba tu větší sílu… U nás v MC jsou jen dvě takové děti teda, což je super, akorát maminka jednoho věčně krafe zády do herny a maminka toho druhého ví, že je divokej, že s ním chodí i k psychologovi, ale přesto ho do té herny mezi o rok mladší děti vypustí a jde si po svých třeba do vedlejší místnosti. ![]()
Starší to taky trochu dělával. Chce to ho hlídat a furt vysvětlovat, že musí jenom málo - ukázat jak (náš třeba chytal ty druhé do „kravaty“
) a chvilku - přímo říct „tak a stačí“, že druhému se to nemusí líbit… A furt dokola, protože je ještě malinký. Asi má takovou potřebu - tak ať dítě obejme krátce a pak ať obejme třeba ještě tebe nebo medvídka nebo něco.
děkuju holky
![]()
já už jsem kvůli tomu fakt i bulela ![]()
Vůbec se mi tam nechce chodit, ale bohužel nemáme žádné kamarády v jeho věku, takže MC je jediná možnost, kde se může stýkat se stejně starými dětmi a od děti hrozně miluje. Nikomu neubližuje, jen prostě neodhadne intenzitu objetí.
já ho nespustím z očí, pořád za ním chodím, když vidím, že za někým letí nebo už ho objímá, tak valím k němu a vysvětluju a vysvětluju. Minule mi dokonce jedna maminka naznačila, že vysvětlování je na nic. Prý mu mám dát dvě tři na zadek a bude klidný hned.
Jako za co ho mám bít? Že má rád děti???
Je mi z toho fakt do breku ![]()
@mishelka no tak já si myslim, že to neni nic nenormálního jen to teda asi chce hlídat jak píšou holky.
@Angua píše:
Starší to taky trochu dělával. Chce to ho hlídat a furt vysvětlovat, že musí jenom málo - ukázat jak (náš třeba chytal ty druhé do „kravaty“![]()
) a chvilku - přímo říct „tak a stačí“, že druhému se to nemusí líbit… A furt dokola, protože je ještě malinký. Asi má takovou potřebu - tak ať dítě obejme krátce a pak ať obejme třeba ještě tebe nebo medvídka nebo něco.
Můj manžel mi řekl, že to syn dělá proto, že ho rozmazluju. Tím rozmazluju myslí to, že se s ním mazlím, že se tulíme, pusinkujeme (on je syn hodně kontaktní). Prý ho pořád mazlím a on to pak považuje za normální a dělá to všem dětem. Jako to mám vlastní dítě odstrkovat, když se chce pomazlit???
![]()
To vysvětlování dělám, pořád dokola. Ale přijde mi, že mi ještě ne tak docela rozumí, co to je „ne tak moc“ nebo „míň“. Á kdy to tvého chlapečka přešlo?
@mishelka vubec nic si z toho nedělej…kontroluj, vysvětluj, přidrž mu ručičku a hlaď…rozhodně ho nnebij - není za co…
podle mě je to normální chlapeček a prochází přirozeným vývojem
snaž se chápat maminky těch otloukánků, ale nebuď z toho smutná
![]()
@mishelka píše:
@ncc1701já ho nespustím z očí, pořád za ním chodím, když vidím, že za někým letí nebo už ho objímá, tak valím k němu a vysvětluju a vysvětluju. Minule mi dokonce jedna maminka naznačila, že vysvětlování je na nic. Prý mu mám dát dvě tři na zadek a bude klidný hned.
Jako za co ho mám bít? Že má rád děti???
Je mi z toho fakt do breku
No tak to je samozřejmě blbost ![]()
Proč bys ho měla bít, když nedělá nic špatného? Navíc, podle toho, co píšeš, za ním lítáš a dáváš pozor, aby ostatním dětem neublížil. Taky mi přijde, že si to prostě ještě neuvědomuje, že tu náklonnost tak silně najevo dávat nemusí
Můj kluk byl taky hodně kontaktní. I když už byl starší (kolem 5 let), tak byl zvyklý všechny na přivítanou a rozloučenou obejmout a pusinkovat. Je fakt, že byl jen s námi a se svým dospělým bratrem a my jsme to tak dělali. Ale pamatuju si, jak chtěl pusinkovat svoje nevlastní bratry nebo bratrance ve stejném věku a oni nechtěli
a trvalo dlouho, než to přestal dělat.
A maminky, které dítě jen tak od pohledu pošlou k psychologovi, by si tam měly skočit samy.
@mishelka já ti ani nevím… Tak po roce asi. Řekla bych, že v době, kdy si mladší ségra dokázala už zaječet, že se jí to nelíbí - to pomohlo - že mu samo objímané dítě dalo najevo tu hranici. Pak jsem nastoupila já s dovysvětlením. Ale ocelový stisk má furt
(když se pověsí třeba na krk mně)
Podle mě on právě ten kontakt s dětma potřebuje - potřebuje se naučit, co a jak mezi dětma. Co si může dovolit, nemůže dovolit, jak se k ostatním chovat. Někdo škube hračky, někdo sype kyblíky na hlavu, někdo objímá
S manželem bych nesouhlasila, podle mě, když ho přestaneš tulit, bude jiné „tulit“ ještě víc. A dát mu na zadek mi taky přijde na nic. Bylo by fajn najít nějaké dítko „od rány“, klidně i o něco starší, které by se dokázalo ohradit trochu samo.