Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem byla dnes na očkování. Že kojím, jsem zaškrtla už před zasláním PINu 2. Doktor mi vysvětlil, že musím podepsat informovaný souhlas, protože jak již zde bylo uvedeno, nejsou studie o očkování kojících. Očkování při kojení rozhodně doporučil, část protilátek přechází mlíkem i na dítě.
Byla jsem na očkování tento tyden, kromě lehke bolesti v místě vpichu reakce žádná. Jestli ano nebo ne jsem řešila v podstatně od porodu. Z doktorů byli vsichni buď pro (bála jsem se, co mimino) nebo nevěděli (to neví nikdo). Četla jsem nekolik článků z Izraele a USA, kde hojně ockují kojící a v mléce našli pouze protilatky, což je vlastně vyhoda. Na očkování jsem zaškrtla, ze kojím. Přišel za mnou doktor a říkal, ze kojení nevadí a ze v mém případě vyhody očkování určitě převáží rizika.
Ja se ockovala v brne na vystavisti a zaskrtla, ze kojim a naockovali me bez problemu. dva dny me bolela ruka. po domluve s detskou, jsme pro jistotu posunuly ockovani miminku (6m.) aby melo rozestup mezi svyma ockovanima a tim mym.
detska mi ockovani doporucila. rozhodla jsem se ockovat, protoze si nedovedu predstavit chytit na podzim tezsi prubeh a starat se pri tom o dve deti nebo hur lezet v nemocnici a kvuli tomu skoncit s kojenim.
Mam iit zitra, rozhodla jsem se ze pujdu, tak doufam, ze vse bude oka a snad jeste nezmenim nazor…
S dítětem 2,5 let, kojím, po mé první dávce Pfizer byl týden trochu nevrlý a 2× smrkal, ale nic, co by mne děsilo víc než horší průběh covid. Také jsem se rozhodla dle studií z Izraele, článek je na webu Nemocnice u Sv Anny Brno
https://www.fnusa.cz/…ovanych-zen/
Zdravím všechny,
Je tu prosím někdo, kdo kojí a už se nechal očkovat na covid a má špatnou zkušenost?
Díky moc za odpověďi
Také se přidávám. Mám za sebou první dávku. 2 dny mě trochu bolelo rameno, ale jinak reakce žádná. Malý (3,5 měsíce) úplně v pohodě, nic jsem na něm nepozorovala ![]()
Holky ahoj 🙂
Prosím o info, očkoval se tu někdo po 6ti nedělí nebo měl někdo takhle malé mimi?
Nechtěla jsem se nechat očkovat v těhotenství,
( za mě se to začalo už doporučovat) ale od záři mi jde starši dcerka do školky a celkem se toho obávám..
Jaká byla vaše reakce po očkovani..ja si porad rikam, jestli neni lepši se naočkovat než se strachovat jestli se pak zvládnu postarat o dvě děti..
Budu ráda za jakoukoliv informaci.
Hezký večer 🌸
Také zvažuji očkování po šestinedělí ( půlka září), syn jde do druhé třídy, tak mám obavu, aby mi to nepřinesl. V těhotenství bych se očkovat nenechala, ale s tím kojením už zvažuju- manžel by chtěl, abych se očkovala…takže asi opravdu půjdu. Údajně do mateřského mléka přechází jen protilátky, tak tomu budu věřit, asi lepší než se strachovat to svinstvo dostat a obávat se horšího průběhu.
Ahoj holky, já jsem byla na první dávku když měla dcera 3 měsíce ( to otevřeli očkování pro moji věkovou skupinu), já i ona jsme to zvládly bez obtíží, krom mírné bolesti paže jsem reakci neměla žádnou.
První dávku jsem dostala když miminu bylo 8týdnů, teď mám za sebou čerstvě druhou Mimino ok, nepozorovala jsem vůbec nic. Já bolest ruky až ke krku, podpaží, tři dny mi bylo všelijak, teď se to víceméně opakuje. Plně kojím.
I ja pridam svoji zkusenost. Kojim 2× denne 15 mesicni holcicku. Kojila jsem i po ockovani. Na male jsem nic nepozorovala. Protoze mela jit na ockovani (meningokok) par dni po me, dohodla jsem se s pediatrem, ze jeji ockovani radeji odlozime. Po prvni davce jsem ihned pocitovala slabost v prstech ruky, to odeznelo cca do nekolika hodin po ockovani. Druhy den bolest ruky, zimnice, teplota 37,7, bolest svalu a uzlin v podpazi. Nikdo v nasi rodine a v mem okoli zadne potize nemel. Ani vyssi vekove kategorie. Nevim o tom, ze bych Covid prodelala. Druha davka me ceka a mam celkem strach. Nesouhlasim se strategii natlaku do ockovani, ale chci zit normalni zivot.
Oživuji. Uvažuji, že se nechám naočkovat, ale stále kojím a reakce zdravotníků jsou dost odlišné - někdo tvrdí určitě během kojení očkovat, někdo rozhodně neočkovat dokud kojím. Dítku je 6m a plánuju kojit alespoň do roku, pokud to tedy samozřejmě půjde.
Podle čeho jste se rozhodovaly Vy?
Já jsem šla. Chtěla jsem to mít před tím rizikovým podzimem. Vůbec nic se nestalo, klidně jdi. Já se radila s gynekologem i dětskou doktorkou a oba řekli ať jdu.
Taky jsem byla v létě, dítě mělo cca 13 m. Tehdy jsem se radila s pediatričkou a gynekologem. Lékařka přímo u očkování říkala, že při případném Covidu u sebe bych předala dítěti protilátky. Jinak problém s kojením nebyl, stále kojím, dítě i já jsme v pořádku a žádné změny nepozoruji ![]()