Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, chci se poradit ohledně očkování. Naše dcera má 6 měsíců, ještě není očkovaná. Zvažuji očkování vakcínou Pediacel namísto Infanrix hexa, a to kvůli třetinovému množství hliníku ve vakcíně a absenci žloutenky B, která nemá pro kojence moc smysl. Máte s vakcínou Pediacel zkušenosti, ve kterém měsíci jste očkovali a jaká byla reakce? Díky za odpověď…
Malý má skoro 17 měsíců a ockovany není zatím nicim. Do dvou a pul let neockuji a pak asi jen infarixem, ne hexa. Taky jsem chtěla pediacel, ale tohle mi přijde lepsi.
@Manel ahojky, nejmladší syn má 11. měsíců a očkovali jsme v osmi měsících první dávku, v deseti druhou a třetí budeme očkovat až příští rok. Jsme navíc pojišťovna 205 - tak mi to i proplatili. Reakce nebyla žádná.
Máme za sebou 2. dávku Pediacelu. Nakonec jsme očkovali až v 11 m
a ve schématu 2+1, to si kdyžtak taky prosaď, měly by být mezery alespoň 2 měsíce mezi první a druhou dávkou. Reakce snad žádná, jen protivnější v den píchnutí a udělala se jí tam boulička
Myslím, že tam pořád trochu je. Ale reakce záleží na imunitě tvého dítěte ![]()
@Granda Neměla si problém s doktorem a vyhláškou? Nebo si doktorovi něco podepsala? Já bych nejradši neočkovala vůbec, ale chci, ať mi ji vezmou do školky…
@Lili5 Takže schéma 2 plus 1? Taky si to chci u dr. prosadit. Třetí dávka se dává po půl roce po druhé, že…
@Manel No, ono s tou školkou, ti nemusí uznat ani Pediacel, bo budeš ještě před ní doočkovat tu žloutenku
Navíc nevíš zda ti jí vůbec vezmou, když dnes je hodně dětí apod.
@Turante Já doočkovávat žloutenku dokud je malá vůbec nechci. Někde jsem četla, že ve vyhlášce je, že musí být naočkovaná do 12 let dítěte, tak to snad stačí až pak. Tak já nevím, ale když předložím dr. tyhle argumenty, tak by mi snad papír pro školku podepsat měla, ne ![]()
@Manel ano dva plus jedna. Náš dr. je zároveň atestovaný neurolog a neřekl na to ani slovo, že chci očkovat pozdě a navíc jinak - mmr vakcínu nebudu dávat vůbec… a se školkou - jejich problém, máme snad listinu základních práv, ať mi vlezou na hřbet…
@Turante Pediacel mi snad dr. uznat musí, je to klasická vakcína. Ve vyhlášce nikde není, že se musí očkovat jen hexa vakcínou…
Ano, to sice ve vyhlášce stojí, ale stejně jak budeš muset naočkovat MMR(Priorix-zarděnky, příušnice, spalničky), tak tě na té žloutence můžou vyhodit. Prostě dle nich nebudeš splňovat vyhlášku, ve které se mluví o šestivalentní vakcíně. Jenže to vše záleží na tom, kdo tu školku vede a zda na tom bude bazírovat
U nás je třeba bodové hodnocení a hned na prvním místě je, že musí splňovat povinné očkování ![]()
@Manel Právě, že píše-šestivalentní vakcína, což je jen Hexa. Ovšem máš právo na výběr vakcíny ![]()
A zda ti uzná dokttorka Pediacel záleží jen na ní a to ti napíše do papíru pro školku, ale bez MMR si myslím, že ti to stejně nepomůže ![]()
@Turante Tak bysme teď dali Pediacel a pak MMR.. nevim, kdy se to přesně očkuje a žloutenku zatím vůbec s tím, že to stačí do těch 12 let. Tohle by snad mělo projít u dr. i ve školce… No ale záleží na doktorce, jak bude ochotná…
@Manel Tak snad ano
Taky záleží jak se na to tvářila sama doktorka?
@Manel MMR od 15 m. ale to je spodní hranice, navíc je to živá vakcína.
Dala bych ji až těsně před tou školkou.