OČR a školka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@hanka.br. a já tady právě nechtěla sedět doma zadarmo a vynadávávat se tady, vím jen o tobě, že jsi z mateřinky, proto jsem se tě ptala, jestli na tohle mají nárok a co s tím mám dělat. Protože já prostě nevím, co mám dělat.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@hanka.br. omlouvám se, musela jsem nahnat práci. Psala jsem v druhém příspěvku, že mi to doktor dal, že je dítě momentálně schopno docházet do školky z hlediska jejího zdravotního stavu, odpoledne jsem to tam nesla, nicméně mi bylo řečeno, že je prostě dcera rýmová a že oni si dali do vnitřního řádu, že učitelka má kompetence odmítnout dítě, které je nemocná a že dcera prostě rýmu má. A doktor řekl, že nemá a je zdravá. A že ji zítra nemám dávat, že ji nepřevezmou. Ve třídě je 25 dětí, jště nikdy jich tam nebylo víc než 1, za celý měsíc, prostě mé dítě není nemocné a oni ji nepřevezmou s tím, že je. Už to na mě působí, že prosě chtějí mít málo dětí. Nemám i komu stěžovat, jsou tam dvě, ředitelka a učiteka na jednotřídovou školičku, zřizovatelem je naše obec, ředitelka sedí v zastupitelstvu a je to ona, kdo je ráno přebírá a dělá učitelku. Prostě nevím, co mám zítra dělat, nemám hlídání, nemám OČR a odpoledne mi řekli, že mi malou ráno nepřevezmou. To jí má strčit za dveře a utéct? To asi těžko, jsou jí tři. Dohadovala jsem se tam teď odpoledne půl rodiny, máchala papírem od doktora a oni že mají svůj řád, podle kterého ony rozhodují. prý v zájmu ostatních dětí
Trvej na svem. Pokud s reditelkou neni rec, napis stiznost na obec, pisemne, muzes si i nechat na podatelne potvrdit prevzeti. Ona tam nesedi sama a musi ti obec pisemne odpovedet. Ze to maji ve vnitrnim radu neni argument, je to protipravni. Ona nema zdravotnicke vzdelani, o tom, jestli je tvoje dite zdrave nebo ne a tim padem schopne skolkove dochazky, nema pravo rozhodovat, to je jen v kompetenci lekare.
Rovnou bych tam i pripsala, ze budes zadat kompenzaci usleho zisku, ktery ti vznikl a mozna jeste vznikne jejich protipravnim jednanim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@hanka.br. a já tady právě nechtěla sedět doma zadarmo a vynadávávat se tady, vím jen o tobě, že jsi z mateřinky, proto jsem se tě ptala, jestli na tohle mají nárok a co s tím mám dělat. Protože já prostě nevím, co mám dělat.
Nejsem z mateřinky, jsem ze základní školy. Proč asi tohle opatření učitelky volí - zamysli se. Protože mámy dávají do školek a škol děti nemocné a ostatní maminky jim za to spílají. Je to extrém, který vznikl na základě opačného extrému - reakce na to, že mámy dávají do škol, a školek děti nemocné, ohrožují ostatní zdravé děti a jsou terčem kritiky, že to dopustí. Není se jim co divit. Nedávno moje kolegyně volala rychlou k žáku, který evidentně nemocný chodí do školy. Začal popadat dech, sípat, kolabovat. Co udělala - no to nejlepší, co mohla - zavolala rychlou. Nemusím popisovat stres, jakým prošla. Proč? Protože k tomu byla donucena. Nedivte se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe jsem z toho úplně znechucená, manžel odpoledne obvolával školky v dojezdové vzdálenosti, ale je to všechno plné a na soukromou nemáme
Ráno prostě malou odvedu, ale co udělám, když mi ji nevezmou, to prostě vůbec netuším, hlídání jsem nesehnala a do práce musím nebo ještě přijdu o práci. Zkusím jim říct, že půjdu se stížností na obec. Jestli se mi nevysmějou, obec jsou dvě rozvětvené rodiny s přátely, které se tu střídají ve vední obce. Mám úplně žaludek na vodě, že mi ji prostě ráno nevezmou do školky. Vůbec nechápu, co si to dovolují, abych se každé ráno modlila, abych dostala dítě do školky a mohla do práce.
- Citovat
- Upravit
@hanka.br. píše:
Nejsem z mateřinky, jsem ze základní školy. Proč asi tohle opatření učitelky volí - zamysli se. Protože mámy dávají do školek a škol děti nemocné a ostatní maminky jim za to spílají. Je to extrém, který vznikl na základě opačného extrému - reakce na to, že mámy dávají do škol, a školek děti nemocné, ohrožují ostatní zdravé děti a jsou terčem kritiky, že to dopustí. Není se jim co divit. Nedávno moje kolegyně volala rychlou k žáku, který evidentně nemocný chodí do školy. Začal popadat dech, sípat, kolabovat. Co udělala - no to nejlepší, co mohla - zavolala rychlou. Nemusím popisovat stres, jakým prošla. Proč? Protože k tomu byla donucena. Nedivte se.
ale co mně je do toho? Proč já se mám zamýšlet? Já mám první dítě, které chodí do školky teď od září, nemocná nebyla a není, mám na to papír od doktora, mně je jedno, co je k tomu vede, já prostě potřebuji dát své dítě, na které nedostanu OČR, do školky. Omlouvám se, že jsem se tě ptala, místo rady jsem dostala sodu za ostatní matky, ale jak se mám bránit jsi nenapsala.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
ale co mně je do toho? Proč já se mám zamýšlet? Já mám první dítě, které chodí do školky teď od září, nemocná nebyla a není, mám na to papír od doktora, mně je jedno, co je k tomu vede, já prostě potřebuji dát své dítě, na které nedostanu OČR, do školky. Omlouvám se, že jsem se tě ptala, místo rady jsem dostala sodu za ostatní matky, ale jak se mám bránit jsi nenapsala.
Jak se bránit? Snadno. Dej ve školce ten papír, že je dítě zdravé a nepolemizuj s nikým. Potvrzení od lékaře máš, tak nic víc není třeba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
máš pravdu lékařská zpráva by měla stačit, tak si jistí učitelky záda to je legitimní, ne však to že se učitelka pasuje do role a kompetence lékaře. Takže za mě souhlas s @mroe trvala bych na přijetí dítěte do školky. A upozornila je, kdyby se cukali, že ustanovení vnitřního řádu nemá oporu v legislativě, takže stížnost zřizovateli nebo podnět k ombudsmanovi. Ten také komentoval a inicioval změnu kritérií při přijetí do MŠ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše:
Ona ale ma důvod se divit, jeji dite nemocne není a ma na to papir od dr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe píše:
Ona ale ma důvod se divit, jeji dite nemocne není a ma na to papir od dr.
A ukázala ho v té školce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše:
A ukázala ho v té školce?
asi nečteš. Ukázala, dneska jsem tam kopii i nechala a dcerku mi do školky nevzali.
Já napíšu doktor mi napsal papír, ty mi napíšeš, proč jsem si nenechala napsat papír. Já napíšu, byla jsem to odpoledne s papírem řešit ve školce, ty se zeptáš, jestli jsem ukázala papír ![]()
Promiň mi, ale takhle jako tady konverzuješ ty, takhle konverzuje ředitelka s učitelkou v MŠ. Den dopředu odevzdám papír, že je zdravotní stav dítěte umožňuje navštěvovat předškolní zařízení, oni mi řeknou, že není a druhý den ráno mi ji nevezmou, že prostě je nemocná a včera mi to říkali a ještě nechápou, co se vztekám, že mě včera ráno i odpoledne upozornili, že dítě je nemocné a do školky ho nemám vodit. A zdravé dítě s potvrzením od doktora mi na just nevzali.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
asi nečteš. Ukázala, dneska jsem tam kopii i nechala a dcerku mi do školky nevzali.
Já napíšu doktor mi napsal papír, ty mi napíšeš, proč jsem si nenechala napsat papír. Já napíšu, byla jsem to odpoledne s papírem řešit ve školce, ty se zeptáš, jestli jsem ukázala papír
Promiň mi, ale takhle jako tady konverzuješ ty, takhle konverzuje ředitelka s učitelkou v MŠ. Den dopředu odevzdám papír, že je zdravotní stav dítěte umožňuje navštěvovat předškolní zařízení, oni mi řeknou, že není a druhý den ráno mi ji nevezmou, že prostě je nemocná a včera mi to říkali a ještě nechápou, co se vztekám, že mě včera ráno i odpoledne upozornili, že dítě je nemocné a do školky ho nemám vodit. A zdravé dítě s potvrzením od doktora mi na just nevzali.
A to sis nechala líbit? Zeptala ses, jakou kompetenci má učitelka v MŠ ohledně zjišťování zdravotního stavu dítěte? Zeptala ses, jakou lékařskou fakultu vystudovala? Zeptala ses, jestli ti MŠ vystaví OČR, když to lékař odmítl udělat? Zeptala ses, jakou oporu v zákoně má toto opatření v případě, že přineseš lékařské potvrzení o tom, že dítě je zdravé? Co na to potvrzení řekla ředitelka? Promiň, ale neumím si představit, že ti učitelka MŠ řekne, že dítě nevezme, i když ukazuješ potvrzení od lékaře, a ty klidně odejdeš nadávat sem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše:
A to sis nechala líbit? Zeptala ses, jakou kompetenci má učitelka v MŠ ohledně zjišťování zdravotního stavu dítěte? Zeptala ses, jakou lékařskou fakultu vystudovala? Zeptala ses, jestli ti MŠ vystaví OČR, když to lékař odmítl udělat? Zeptala ses, jakou oporu v zákoně má toto opatření v případě, že přineseš lékařské potvrzení o tom, že dítě je zdravé? Co na to potvrzení řekla ředitelka? Promiň, ale neumím si představit, že ti učitelka MŠ řekne, že dítě nevezme, i když ukazuješ potvrzení od lékaře, a ty klidně odejdeš nadávat sem.
Já jsem klidně neodešla nadávat sem, ředitelka už pak docela zvýšeným hlasme argumentovala, že já jsem povinna řídit se vnitřním řádem školky a součástí toho řádu je, že prostě ona rozhoduje, pak se vytasila, že je malá v podstatě ve zkušební době a že si nenechá dělat problémy a podrážet autoritu, to už malá plakala, páč jsme to řešily na chodbě u vstupu do školky, ona stála mezi dveřma a já s dcerou před těma dveřma. Co bys udělala na mém místě? Ona to dítě prostě odmítla pustit do třídy. Já jsem neodešla klidně, já to řeším už dva dny, mám dost problémy z toho, ale ona prostě řekla ne, pak už brunátně nadávala, že podrývám její autoritu před ostatníma rodičema, všichni stáli, co tam zrovna vedli děti, zaraženě koukali. Po tomhle bys své tříleté dítě nechala stát na té chodbě a šla pryč, ať si sním učitelka dělá, co chce? Asi těžko. Prostě na mé argumenty nereagovala a dítě nepřevzala. Takže jsem jela na obec podat písemnou stížnost na její jednání, tam na mě koukali jak na doslova debi.la, jestli to jako myslím vážně. Tak jsem si nechala potvrdit podání písemné stížnosti, zavolala do práce, že si berou další neplacené volno, tam mě upozornili, že se mnou vyběhnou, že je mé starosti nezajímají. Ani se jim nedivím. Dojela jsem domů a jala se obvolávat školky v dojezdové vzdálenosti 30km, no bezúspěšně zatím.
Takže nechala líbit, co bys udělal na mém místě? Já už totiž skutečně nevím, co mám dělat.
- Citovat
- Upravit
Anonymní
Ochrana zdraví dítěte v mateřské škole
V souladu s ust. § 29 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), má mateřská škola povinnost zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví dětí při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech, přičemž podmínky zajištění této bezpečnosti a ochrany zdraví dětí upravuje školní řád (ust. § 30 odst. 1 písm. c) školského zákona). Půjde nejen o obecná pravidla zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví či pravidla náležitého dohledu, ale též o úpravu podmínek předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění mezi dětmi. Rovněž lze citovat ust. § 7 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, který ukládá zařízením pro výchovu a vzdělávání (tj. i mateřským školám – srov. jeho ust. § 7 odst. 1) povinnost zajistit oddělení dítěte, které vykazuje známky akutního onemocnění, od ostatních dětí, a zajistit pro ně dohled zletilé fyzické osoby.
Platné právní předpisy tedy umožňují (či přímo ukládají) mateřským školám upravit podmínky provozu školy i s ohledem na předcházení šíření infekčních onemocnění, přičemž se domníváme, že není vyloučeno ani neumožnění přítomnosti nemocných dětí (dětí jevících známky akutního onemocnění) při vzdělávání. Vždy se však musí jednat o případy, které (vzhledem k základnímu právu dítěte na vzdělávání v dané škole) dočasné omezení jeho účasti odůvodňují, tj. kdy je skutečně ohrožena bezpečnost a ochrana zdraví ostatních dětí a takové opatření je přiměřené.
Ve školním řádu lze též zakotvit obdobné povinnosti zákonných zástupců (tj. povinnost sledovat zdraví dítěte a „vyloučit“ ho ze vzdělávání v případě onemocnění), přičemž při závažném a opakovaném porušování těchto povinností by byl dán důvod pro ukončení předškolního vzdělávání dítěte ve smyslu ust. § 35 odst. 1 písm. b) školského zákona.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já jsem klidně neodešla nadávat sem, ředitelka už pak docela zvýšeným hlasme argumentovala, že já jsem povinna řídit se vnitřním řádem školky a součástí toho řádu je, že prostě ona rozhoduje, pak se vytasila, že je malá v podstatě ve zkušební době a že si nenechá dělat problémy a podrážet autoritu, to už malá plakala, páč jsme to řešily na chodbě u vstupu do školky, ona stála mezi dveřma a já s dcerou před těma dveřma. Co bys udělala na mém místě? Ona to dítě prostě odmítla pustit do třídy. Já jsem neodešla klidně, já to řeším už dva dny, mám dost problémy z toho, ale ona prostě řekla ne, pak už brunátně nadávala, že podrývám její autoritu před ostatníma rodičema, všichni stáli, co tam zrovna vedli děti, zaraženě koukali. Po tomhle bys své tříleté dítě nechala stát na té chodbě a šla pryč, ať si sním učitelka dělá, co chce? Asi těžko. Prostě na mé argumenty nereagovala a dítě nepřevzala. Takže jsem jela na obec podat písemnou stížnost na její jednání, tam na mě koukali jak na doslova debi.la, jestli to jako myslím vážně. Tak jsem si nechala potvrdit podání písemné stížnosti, zavolala do práce, že si berou další neplacené volno, tam mě upozornili, že se mnou vyběhnou, že je mé starosti nezajímají. Ani se jim nedivím. Dojela jsem domů a jala se obvolávat školky v dojezdové vzdálenosti 30km, no bezúspěšně zatím.
Takže nechala líbit, co bys udělal na mém místě? Já už totiž skutečně nevím, co mám dělat.
Vzhledem k tomu, že si léta platím pojištění právní ochrany bych celou věc předala svému právnímu zástupci a přesně tohle bych taky oznámila ve školce. Ale já nejsem ty a bůhví, co v té školce proběhlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. omlouvám se, musela jsem nahnat práci. Psala jsem v druhém příspěvku, že mi to doktor dal, že je dítě momentálně schopno docházet do školky z hlediska jejího zdravotního stavu, odpoledne jsem to tam nesla, nicméně mi bylo řečeno, že je prostě dcera rýmová a že oni si dali do vnitřního řádu, že učitelka má kompetence odmítnout dítě, které je nemocná a že dcera prostě rýmu má. A doktor řekl, že nemá a je zdravá. A že ji zítra nemám dávat, že ji nepřevezmou. Ve třídě je 25 dětí, jště nikdy jich tam nebylo víc než 1, za celý měsíc, prostě mé dítě není nemocné a oni ji nepřevezmou s tím, že je. Už to na mě působí, že prosě chtějí mít málo dětí. Nemám i komu stěžovat, jsou tam dvě, ředitelka a učiteka na jednotřídovou školičku, zřizovatelem je naše obec, ředitelka sedí v zastupitelstvu a je to ona, kdo je ráno přebírá a dělá učitelku. Prostě nevím, co mám zítra dělat, nemám hlídání, nemám OČR a odpoledne mi řekli, že mi malou ráno nepřevezmou. To jí má strčit za dveře a utéct? To asi těžko, jsou jí tři. Dohadovala jsem se tam teď odpoledne půl rodiny, máchala papírem od doktora a oni že mají svůj řád, podle kterého ony rozhodují. prý v zájmu ostatních dětí