OČR hned při nástupu do práce
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Dollorres píše: Více
Chápu, ale když ti školka dítě nevezme, někdo s ním být doma musí. To je bez diskuze. Taky si myslím že v tomhle ohledu to mají lepší v Německu nebo Španělsku, kde se zůstává doma jem kvůli reálným nemocem, ne kvůli rýmě. Ale to není chyba rodičů tohle, ani to z nich nedělá zlé zaměstnance.
Ono když se oba rodiče střídají, tak to ve finále zase tak často nevyjde. Když je to jen na jednom, tak oak ten jeden může chybět i půlku měsíce holt no, když má třeba dítě s mírnou poruchou imunity jako já ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kolicek95 píše: Více
My jsme v tom Nemecku a u nas pos povesi na dcere cesuli, at doneseme jako rodice zasoby kapesniku, ze je obdobi rymy a tim to konci, nastesti. Decka i tak byvaly casto nemocne, v podstate nonstop kdysi
Dcera z toho vyrostla v prvni tride, ve 3. tride uz nechybela ve skole ani jeden den.
My se teda s manzelem stridali, pro zmenu v DE muzete byt doma 10 dni celkem v roce za cca 60% platu, kdyz to vyplytvate, zdarma. V roce. Za covidu to pak bylo 30 a ted je to 15. Kazdy rodic teda na dite.
No tak se stridame, versinou si rekneme predem, ze kdyby nejake dite onemocnelo, tak doma musi byt ten a ten, ze mam treba dulezity termin v praci. U manzela uz pak jednu dobu hrozil vyhazov, nase deti byly ve skolce nazacatku dva roky nemocne porad, ale pak se to ustalilo. A po detech jsme vetsinou onemocneli sami, klasika. Vydelavam teda vic, ale doma jsem s ditetem zustavala taky
jinak by manzela vyhodili
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, když tedy nemůže na OČR manžel, jak tvrdíš, proč tedy nepoprosíš tu babičku? Píšeš, že první den by s ním zůstala ona, tak nemohla by si pak vzít OČR na zbytek dní?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kolicek95 píše: Více
tak moje dcera téměř z každé rýmy měla zánět průdušek. I ve škole ještě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ounou píše: Více
No ale to je prave problem to vetsinove nastaveni, ze dite onemocni a automaticky zustava doma matka, nad jinyma alternativama se ani neuvazuje. Coz v praxi casto znamena, ze je v pocatku skolky doma kazdy mesic, coz logicky dela zamestnavateli organizacni potize. Jak kdyby neexistovali tatinci, dalsi pribuzni, placene hlidani, nekdo ma moznost HO a proste se to nejak prostridalo. Nemame ani jedny prarodice blizko, navic byli pracujici, manzel OSVC - lekar, tak ten tezko HO, ja pravnik tehdy jeste v advokacii, kde fakt OCR neexistuje, no pytlikovali jsme to, jak se dalo - nejcastaji placene hlidani a moje HO, dohaneni po nocich apod. Samozrejme, ze OSVC neni HO na zavolani, ale vyhodu ma, ze si muze svoji praci vice prizpusobit, preorganizovat, oproti zamestnanci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verusak.berusak píše: Více
Konečně to někdo chápe. Tleskám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše: Více
Já si myslím, že by se měli minimálně střídat a mít i plán B. A ano naše nastavení školek podkopává zaměstnaným rodičům i zaměstnavatelům nohy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smile_xxx píše: Více
Myslím, že to nějak podobně zmiňovala sama zakladatelka. Takže možná proto, že sami chodí do práce ![]()
- Citovat
- Upravit
@verusak.berusak píše: Více
Já té situaci rozumím. Zaměstancům i zaměstnavatelům. Ale třeba vy máte dvoukariérní manželství, oni se holt dohodli jinak než zakladatelka. Placené hlidání si upřímně neumím představit s nemocným dítětem (když je mu fakt zle a jediný koho snese, jsou rodiče).
Jde mi spíš poukázat na to, že není chyba zakladatelky, že má nemocné dítě v takto nepříznivou dobu. Ani není chyba, že chce čerpat zákonem danou OČR. V práci není nová, měla ji i před rodičákem.
Jakoby neexistovali tatínci a jiní příbuzní tu často zaznělo, když je zakladatelce vytýkáno, že ONA si nedomluvila, jak to bude/ONA nepožádala (tam je ten otec kde?). Plus zmínka o hlídacích babičkách (původně, ne prarodičích, zase pouze o ženách).
- Citovat
- Upravit
@Ounou Ja spis reagovala, jak zakl. psala, ze ani neuvazovali jakekoli jine moznosti, nez jeji OCR a pise, ze to tak bude vzdy, kdyz dite omarodi. V poradku, pokud si to tak rodina dohodne, ze to je pro ne nejlepsi reseni. Ale je treba taky pocitat s tim, ze na ZL to dojem neudela, praci muze delat jen takovou, kde nevadi, ze porad chybi, takze spis mene kvalifikovanou a hure placenou a kdyz ma zenska teda takovou jen „doplnkovou praci“, protoze ta chlapova je nedotkunutelna, tak taky jeji prijem bude nejspis jen doplnkovy, totez pak treba duchod. Nedej boze, kdyz prijem hl. zivitele z jakehokoli duvodu vypadne, tak pak rodina musi zit jen z toho doplnkoveho prijmu atd. No treba bude mit stesti a dite tak casto nemocne nebude. Moje starsi se prvni rok ve skolce od rijna do brezna temer neohralo, zanety prudusek, zanety usi porad dokola, o vanocich si strihl nestotovice a na jare nejakou tu patou nebo sestou nemoc. Druhy rok jen o malo lepsi. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verusak.berusak Ona každá ta volba nese rizika. Manžel třeba opravdu nemůže (ne „nemůže“) a je v oboru, kde se zakázky domlouvají dlouho dopředu. Když je začne rušit, přijdou o jeho příjem (3× větší než má zakladatelka, jeji náklady nevíme). Plus bych se bála ztráty reputace.
A ano, žena se tím obětuje velmi. Nejen aktuálně, ale i do budoucna. Proto byla má rada zkusit požádat prarodiče, ačkoliv to může být nepříjemné (neochota, pohlídají, ale s milionem výčitek apod). Zakladatelce bych přála, aby bylo dítě nemocné co možná nejméně. Realitu prvního školkového roku si bohužel pamatuju taky, u nás jsem to pak byla já, kdo i přes HO další zakázky odmítal.
- Citovat
- Upravit
@Ounou Ono taky ale ten pay gap, ktery mame dost vysoky oproti zapadnim zemim, dost souvisi s tim vseobecnym ocekavanim, ze zena bude ta, kdo bude praci „sidit“ kvuli rodine - 3 roky doma, pak porad OCR, vyzvedavani, druha smena doma… Tak preventivne radeji ZL zeny v urcitem veku nezamestna a kdyz, tak zaplati mene nebo nabidne horsi pozici, protoze to proste neni tak atraktivni zamestnanec. Zatimco u chlapu se bere jako samozrejme, ze takovehle omezeni mit nebudou, protoze prece na to doma nekoho maji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja jsem uplne v haji
dve deti s poruchou imunity, obe ve skolce, kdyz uz byly ve skolce, 8-12:30, prvni dite ve stavu maximalni nouze parkrat zdrave pohlidala kamoska, druhe je takrka nehlidatelne. Vyslovene top kus pro zamestnavatele
taky dite zvladlo od zacatku skolniho roku 10 dopoledni, pristi tyden to zas do skolky moc nevidim
babicky samozrejme nehlidaji a manzel byl na ocr jednou ![]()
- Citovat
- Upravit
@verusak.berusak To automatické vnímání ženy, která se takto sama stará celou povinnou školní docházku, je mi taky proti srsti. Ale beru přímo případ zakladatelky-oni se tak dohodli.
To, že má západ nižší pay gap, je fajn, nicméně celkový systém péče o malé děti mi tam ok nepřijde (tím neříkám, že u nád je ideální). A právě ten nižší pay gap je jeho důsledek-aby ne, když jsou děti od malinka v institucích.
- Citovat
- Upravit
@Ounou Tak to neni jedno stejne reseni „na zapade“, jsou ruzne systemy v ruznych zemich, taky bych nechtela napr. system ala USA, ale u nas je zas druhy extrem. Presvedceni, ze pokud by dite mladsi 3 let bylo par hodin v peci nejake instituace, tak se stane neco strasneho, ale uderem 3. narozenin najednou bum, uz muze byt ve skupine 30 deti od te doposud nepostradatelne mamy cely den. Uz odbocujem.
Muj point byl, ze existuji i jine moznosti nez v CR temer automaticke „OCR vzdy matka“ a mozna by bylo fajn se nad nima zamyslet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit