Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelka v úvodu psala " všech nákladů s bydlením" ne všech běžných nutných výdajů, typu benzin, telefony, pojistky, jídlo, drogerie, oblečení, škola.. ![]()
@andelka83 píše:
Zakladatelka v úvodu psala " všech nákladů s bydlením" ne všech běžných nutných výdajů, typu benzin, telefony, pojistky, jídlo, drogerie, oblečení, škola..
No ale ty jsou taky hodně variabilní a pokud se platí každý měsíc, tak mi přijde na místě je taky odečíst. Někdo má pojištěné jen to nejnutnější, jiný si platí důchodové, úrazové, na blbost a co já vím co ještě. Školné je taky fixní částka placená každý měsíc/pololetí, někdo jí má nulovou, jiný 200k ![]()
@unuděná píše:
No ale ty jsou taky hodně variabilní a pokud se platí každý měsíc, tak mi přijde na místě je taky odečíst. Někdo má pojištěné jen to nejnutnější, jiný si platí důchodové, úrazové, na blbost a co já vím co ještě. Školné je taky fixní částka placená každý měsíc/pololetí, někdo jí má nulovou, jiný 200k
To ano. Ale i v anketě je napsané po odečtení bydlení.
Samozřejmě, pak záleží..ale asi kdo má nižší příjem, tak nemá děti na soukromé škole, nebo nemá doma hokejistu nebo podobně drahé zájmy dětí. My to máme všechno tak standartní asi, průměrné, žádné výjimečné věci. Holt si nemůžeme jen tak všichni odjet na jarňáky do Karibiku nebo z běžného účtu koupit nové auto..děti chodí do normálních spádových MŠ/ZŠ, kroužky většinou v rámci školy, někdy nějaký oddíl, ale to vychází tak na 3-4 tis ročně.
@andelka83 No to je právě ono, do určité míry příjmu prostě sytíš ty požadavky rodiny, třeba si i tu soukromou školu zaplatíš, když v tom vidíš smysl, nebo koupíš nové auto místo deset let olítané Oktávky. A teď je otázka, kde se to láme, on to bude mít každý opravdu jinde. Protože já bych třeba soukromou školu nevolila, ani kdybych měsíčně vydělávala půl mega. Ale zase bych si třeba pořídila víc nemovitostí, které by mě v důchodu živily, takže hypotéky a náklady s tím spojené. No, je to každopádně zajímavá diskuze.
@unuděná jj, je to tak. Nám by třeba těch 50+ stačilo (nad to co nám zbývá teď), zvládla bych z toho i investovat, i si užívat. Na ten běžný chod, potřeby, by mi bylo líto to dát. Nepotřebuju šatník doplňovat každý měsíc o věci za 20 tis. apod. ale třeba víc peněz na aktivity s dětmi, manželem, cestování by se mi líbily. Na druhou stranu, znám pár rodin, kde na to peníze jsou, ale přijde mi takové zvláštní, že jakoby to berou za samozřejmost, ani si toho moc neváží, po pár letech už pomalu neví kam jet, všude byli.. ![]()
U nás měli cca před 14 dny u nás v Qantu okurky za 9,90 Kč.
Paradoxně to býval nejdražší obchod v okolí a můj otec tomu říkal u „zloděja“. Časy se mění.
@Lucy75 píše:pokud bych se zaměřila na hmotné věci pro 2+2 na hranici, kde se láme „rozeznatelnost příjmu“, tak cca 200 tisíc
a to proto, že pak člověk fakt nemusí přemýšlet co koupí nebo jakou svou vysněnou destinaci navštíví, prostě sedne na letadlo a letí..ALE je fakt, že nejintenzivnější pocity štěstí jsem zažila v lese ve stanu, na nádraží na gymplu nebo s kočárkem z druhé ruky s čerstvě adoptovanými dvojčaty, kdy jsem měla v peněžence sotva dvě stovky
Nejlepší věci jsou zadarmo. Procházka v lese, projížďka se synem retro trolejbusem zadarmo nebo když u nás vloni konečně otevřeli zimní stadion bez omezení a nevybírali vstupné.
No nedokážu to určit, cítím se štastně i s tím co máme, nestrádáme. Nicméně s razantním nárůstem příjmu bych si dokázala poradit dost dobře a rozhodně by mi dělaly radost i ostatní věci a zážitky, které si při současný úrovni příjmu nedopřáváme. A kdy přesně by toto bylo nasyceno a přestalo by to být zajímavý, těžko říct, pak už bych zase asi přemýšlela víc investičně. Takže odpověd´ je nevím.
@unuděná píše:
@andelka83 No to je právě ono, do určité míry příjmu prostě sytíš ty požadavky rodiny, třeba si i tu soukromou školu zaplatíš, když v tom vidíš smysl, nebo koupíš nové auto místo deset let olítané Oktávky. A teď je otázka, kde se to láme, on to bude mít každý opravdu jinde. Protože já bych třeba soukromou školu nevolila, ani kdybych měsíčně vydělávala půl mega. Ale zase bych si třeba pořídila víc nemovitostí, které by mě v důchodu živily, takže hypotéky a náklady s tím spojené. No, je to každopádně zajímavá diskuze.
To je vůbec otázka, jestli rodiny, které třeba těch 500 tis. měsíčně příjem fakt mají, vůbec reálně můžou dítě do soukromé školy nedat. Jak by to vůbec fungovalo, kdyby dítě z takové rodiny bylo součástí normálního kolektivu? Moc si to neumím představit.
A myslím, že by stačil i podstatně nižší příjem, aby to bylo fakt divné.
Po zaplacení všech nákladů včetně jídla nám nezbývá ani těch 50 000,– a přesto jsem šťastná. Jsme teď ve fázi, kdy můžeme trochu víc spořit na důchod nebo dětem, jet na výlet, koupit si, co potřebujeme hned a ne až po výplatě.
@Weia píše:
To je vůbec otázka, jestli rodiny, které třeba těch 500 tis. měsíčně příjem fakt mají, vůbec reálně můžou dítě do soukromé školy nedat. Jak by to vůbec fungovalo, kdyby dítě z takové rodiny bylo součástí normálního kolektivu? Moc si to neumím představit.
V čem myslíš, že je to dítě tak jiné
S dcerou do školy chodila dcera z rodiny, kde ten příjem je nejspíš ještě vyšší a vlastně jediné, kde je to poznat, je trávení volného času - pravidelně prakticky každé prázdniny nějaká exotická dovolená a pak ještě možná podle auta, kterým ji vyzvedávali ze školy. Jinak úplně normální kamarádská holka, zrovna tak jako její máma. Nikomu to, jak na tom jsou opravdu nedávali sežrat…
@Weia píše:
To je zajímavá otázka. U nás si často povídáme o tom, co jsme dělali o víkendu, prázdninách..i tak jsou rozdíly. Někdo je doma, někdo v Alpách, někdo hrál doma max fotbal před barákem, někdo jel do Akvaparku, někdo do kempu, někdo na Kapverdy..Ale děti nemusí říkat nic, jen kdo chce. Myslím, že kolektiv máme dobrý, zatím rozdíly nedělají a vnímají se podle jiných hodnot. Až přijde puberta, snad budou mít dobrý základ. Ono zas žít v sociální bublině taky není úplně pro děti dobrá služba.
@Anonymní píše:
V čem myslíš, že je to dítě tak jinéS dcerou do školy chodila dcera z rodiny, kde ten příjem je nejspíš ještě vyšší a vlastně jediné, kde je to poznat, je trávení volného času - pravidelně prakticky každé prázdniny nějaká exotická dovolená a pak ještě možná podle auta, kterým ji vyzvedávali ze školy. Jinak úplně normální kamarádská holka, zrovna tak jako její máma. Nikomu to, jak na tom jsou opravdu nedávali sežrat…
Popravdě si myslím, že spíš než nížepříjmoví spolužáci nebo rodiny by měla problém ta rodina vysokonohá (
). U nás jsou děti všech skupin, a ano, vidět to je na tom životním stylu, dovolených, aktivitách, koníčcích třeba.. záleží i na tom, jak moc hogofogo se rodina cítí, jestli není pro ně pod úroveň dát dítě do normální, spádové, státní školy. Dítě vysokopříjmových rodičů nemusí nutně nějak extra vyčnívat, pokud to není účelem.