Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Sama jsem byla cca od 14:00 do 16:00 doma už někdy v 8 letech, u 9 letého bych se vůbec nebála
Je to individualni kazde dite je jine, treba se podle toho zaridit.
Dcera ted druhacka 8,5r. Je sikovna, samostatna, uz rok chodi do skoly sama, ja tam chodim do prace, ale vychazim asi 15 min.po ni. Chodi se spoluzackou. Uz nechodi do druziny, tak po obede jde dom a nez dojdu se skolkari je doma nebo jde na krouzek.
My jsme v kolik kontaktu po tel. Dojde dom pusti psa na zahradu a zas dom, ma pripravene co spocitat, v patek nese vymenit naproti domu do knihovmy knizky. Kdyz je treba uz ma dovolene vyzvednout od unora skolkare a dovest mi je do prace. Ale vime, ze je na ni spoleh, jak se domluvime, tak to je. O tu skolku si rekla sama, ja nechtela, ale uz loni v zari nam vycitala proc nemuze vyzvednout skolkare, ze to zvladne, ze ji vubec neverime (skolka je od baraku 5 minut, skolka od skoly kde delam 3 minuty chuze). Ale ne denne, kdyz nema krouzek a chce se ji decka vyzvednout.
Nejlip syna znate vy. Pokud myslite, ze je na to vyspely, proc ne. Ja bych strach nemela, ale vaseho syna neznam
Nebo nechte doma mobil a muzete to zkusit s tim, ze se ozve az dorazi domu a hned budete klidnejsi ![]()
@Kelsey moje dcery jsem takto „trénovala“ od pěti let. Jednalo se o zajetí si do školky nebo do obchodu, takže max půlhodina. Dneska (skoro)7 letá ty dvě hodiny doma vydrží a devítiletá taktéž. Dýl bych ještě nenechávala, samy totiž ani nechtějí. Ale jsou to zodpovědné holky, vědí, co se smí a patří a co ne.
Takže k tvému dotazu - 9 leťáka klidně, ale zase záleží na konkrétním dítěti.
Ja bych to nedala - měla bych hrozne nervy. Nás naši nechávali tuším někdy od jedenácti let
A ted posledni dobou, jak uz slunko vylezlo, tak mi po skole vola, ze uz je doma jestli muze jit ke kamaradce na navstevu, ze pojede na kole. Ale my jsme na vetsi vsi, tak i tim je to jine nez ve meste.
Tak od tech 7 let zustava doma sam, ma takove ty hodinky, pokud potrebuje zavola. Stejne si bud stavi lego nebo kouka na telku
Syn od 4 let sám venku s ostatníma dětma, nyní v sedmi se po škole zdejchne a přijde až na večeři
Doma bývá sám když je nemocný, tak ty 2 hoďky, už byl i celé dopoledne. Je samostatný a šikovný. Dceři bude skoro pět a venku bych jí samotnou nenechala. Je to takovej drak. ![]()
Záleží na dítěti, zda si zvládne sám otevřít, atd…
Jinak 9 let za mě zcela ok.
U nás od třetí třídy nechodí ani do družiny, čili jsou doma každý den sami.
Tak já ve čtvrté třídě ráno vstávala a naši už byli v práci, vypravovala jsem mladší ségru do 1. a malého brášku do školky a i je tam vedla, zvládali jsme to… ale teda škola na vesnici a jen 3 přejití přes silnici… družina na malotřídce nebyla takže se ségrou jsme byli pak sami doma, když mamka 2 dny v týdnu končila až někdyve 4… nikdo nás nikdy nehlídal
v tomto to mamka měla děs, buďto sami doma nebo s ní…
Od nového roku jezdí čtvrťák a druhák do školy sami busem. Na zastávku je dovedu, mají to 2 zastávky MHD. O půl čtvrté vyzvedne starší mladšího z družiny a stejnou cestu absolvují domů. Jak vyjdou ze školy volají mi. Doma jsou pak ještě cca 3/4 hodiny sami než přijdu z práce. Ze začátku jsem měla taky nervy, ale zvládají to. To že si mají napsat úkoly než přijdu a občas se sotva stačí převléknout, zato mobily mají skoro vybité je jiná ![]()
Syn doma sam od druhe tridy,, ted ve ctvrte uz i obcas s predskolackou, nenapadlo by me jim neverit, vedi, co smi a co ne. Nekdy i vyzvedava ze skolky. Syn tedy chodi i sam ven. Bydlime ve meste.
Od letošního roku nechávám naprosto běžně samu doma 10letou dceru, chodí sama domů ze školy a čeká, až přijdu z práce a ze školky nebo když potřebuju večer odejít a manžel ještě není doma, bývají doma sami s bráchou (5let) třeba hodinku, dvě. Má mobil, kdykoliv mže zavolat. Už loni dcera vydržela doma sama běžně odpoledne, večer jí to nevadí až letos. Jo a byla už i sama doma přes den, když byla nachlazená a já musela do práce. Pokud syn není žádný pošuk, naprosto v klidu bych ho nechala.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat od kolika let jste nechali děti samotné na pár hodinek? Že třeba dorazily z družiny a vy z práce za hodinku až dvě. Máme 9letého a teď chce chodit už dříve z družiny, že by hodinu byl sám doma. Já se teda trochu bojím, i když on je opravdu šikula, je samostatný a má mobil, ale přece jen…zajímalo by mě jak to máte vy. Děkuju mockrát.
Mě rodiče nechávali ještě v dřívějším věku samotnou. I celý den.
Příbezný před dvěmi lety takhle vypadl z okna, bylo mu 10 let, byl zodpovědný, šikovný a poslušný. Byl sám hodinu. Nikoho nenapadlo, že si ze sáčku udělá padáček a bude ho chtít pustit z okna. Naštěstí to odnesl jen zlomenou nohou. Jeho máma si vytrpěla peklo, nenechala bych.