Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zuzu224 píše:
A tim, ze tam das zaslepky jsi v klidu ty??? Nikde jsem nepsala, ze ho za to placnu nebo ne, ale neradim tady dat vsechno 2m nad zem, kytky vyhazet a do zasuvek zaslepky. I kdyz doma mame zaslepky stejne vi, ze se k zasuvce nesmi priblizit atd
Ne, nejsem v klidu. Roční dítě je potřeba hlídat, ať záslepky jsou nebo ne.
Proto je zcela nesmyslné za tuto konkrétní situaci plácat (neříkám, že ty to děláš). V domácím prostředí záslepka být může, v cizím prostředí je nutno hlídat, ať je dítě plácáno nebo ne.
Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:55
@zuzu224 píše:
@Baba
Ted neresim zda placnout nebo neplacnout, ale teorie, ze dam do zasuvky zaslepku a jsem v klidu je uplne zcestna. Nektery dite pochopi, ze nesmi kdyz se mu to rekne a nektere proste reaguje na placnuti. Kazde je jine.
Vis, ze placani pres ruku ma na dite neg.vliv v tom smyslu, ze dite se pozdeji boji byt zvidave, ma nizke sebevedomi a pod? Neni to vycuc z me hlavy, myslim, ze obsirneji to popsal Matejcek…ale jista si nejsem.
Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:56
@Trixia píše:
Dobře jsem úlnej neznalec a ňouma asi, ale jak to tedy @jdukolem @Tereza1986 řešíte, když vám dítě chce strčit prsty do elektrické zásuvky nebo na horkou troubu?? necháte ho spálit, nebo ročnímu dítěti vysvětlujete, že to se nedělá???Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:10
Kdyz dite strci prstik do el zasuvky, tak za a se mu nic nestane, za b vetsina zasuvek ma blokaci a za c kazdy normalni clovek da zaslepky. Troubu mame s bezpecnostnim sklem, takze at si saha, kdyz otviram horkou troubu, vyrazne reknu POZOR, PALI!. Dokud nechapala pozor, pali, tak jsem ji odnesla k hrackam, z meho a hlavne trouboveho dosahu.
Holky nečetla jsem vše, ale prosím taky o radu. Dvouletý syn má teď období že mě hodně štípe, škrábe a i dost kouše… samozřejmě vysvětluju že bolí au au předstírám pláč ale jak když mluvím do zdi… i jsem zkusila jeho trochu kousnout, aby to cítil… pak když mě chce kousnou strčím mu vlastní ruku do pusy… trvá to dlouho a nějak nepřestává… jak na něj?? Děkuju
Cca od 2 let občas na zadek..když dělají vyložený naschvály, a ještě se mi smějou do ksichtu. ale je mi jasný, že je to spíš moje vybíjení frustrace, než že by to bylo k něčemu dobrý
roční dítě, který nedělá naschvály, ale jen objevuje svět, a testuje, co může, bych nikdy neplácla ![]()
@martas 40 píše:
Neplácat si mohou dovolit jen maminky, které mají extrémně hodné děti, nebo takové, co jim stačí jen domluva. - ale to je pouze jen můj názor a zkušenost z okolí.
To neni pravda.
Mam 2,5 letou a neplacam. Teda abych byla uprimna, asi dvakrat jsem ji lupla pres plinu a vedela jsem uz v tom okamziku, ze to je nesmysl a nic to neresi. Proste mi ruply nervy, jednu dobu dost drsne tyrala nase dva psy.
Za zasuvku a troubu - to snad ne. Toto si snad kazda rozumna zenska ohlida a na navsteve uz snad hlidam tuplem ne, kdyz nevim, co kde maji za nebezpecne veci. Svou domacnost si zabezpecim a v cizi dite hlidam, to mi prijde jako samozrejmost.
@Trixia píše:
@Tereza1986taky bych chtěla umět eliminovat veškeré nebezpečí, obzvlášť mimo domov… na druhou stranu pak mi uniká, kdy a jak se začne s nějakou výchvou… ale nereju, jen se ptám
![]()
rozhodně souhlasím s tím, že do zásuvek patří záslepky, a horká trouba být nemá, byl to jen obecný příklad nebezpečí v domácnosti třeba u babičky nebo v jimém prostředí, kde nemáš moc možností ovlivnit, jeslti bude na zemi květináč nebo nebude a hold se stane, že jdeš na záchod… opravdu to není útok na nikoho, ráda si nechám poradit.
Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:21
Moje dítě se dalo oblbnout, takže se ho odnesla a nalákala na jinou věc. Vždycky jsem to okomentovala, že je to třeba horké, nebezpečné apod. Mimo domov to samé, dítě měl vždy někdo pod dohledem. Nevím, jestli to roční dítě pochopí (asi nee), ale časem určitě.
@KatkaKlcova píše:
Jinak k té horké troubě, ne každý má dneska moderní trouby, které zvenčí nepálí, třeba moji rodiče mají klasický 20 let starý plynový sporák a když se peče oběd, tak hold pálí, a manželovi rodiče mají na chalupě dokonce kamna ve kterých se topí, topení jiné není, takže chcete říct že když mám dítě v dosahu tak nebudu vařit oběd aby se náhodou nespálilo??![]()
Proc ta ironie? Kdyz je dite v dosahu, tak se normalne funguje. V cem furt vidite vsechny problem? 18 m diteti reknu PALI, POZOR! Rocni je echt bezmozek, tak ho zabavim, dam kolem trouby zastenu, jemne prisunu rucicku, at citi ze hajs- co te napadne… Hlidam, pri pokusu o utok na horkou vec dite vezmu, fyzicky ( ne placanim) mu zabranim v pristupu.
@Trixia píše:
Dobře jsem úlnej neznalec a ňouma asi, ale jak to tedy @jdukolem @Tereza1986 řešíte, když vám dítě chce strčit prsty do elektrické zásuvky nebo na horkou troubu?? necháte ho spálit, nebo ročnímu dítěti vysvětlujete, že to se nedělá???Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:10
Prudce čapnu a odnesu. Od elektrické zásuvky jsem tenktát lezoucí dceru s hlasitým výkřikem téměř odhodila. Od té doby se k zásuvkám nepřiblížila. Batolata nejsou sebevrazi, když vidí, že to co dělají, matku vyděsilo, pochopí, že je to nebezpečné a znovu to zkoušet nebudou. Z pleskance přes ruku ani z přednášky typu „ty ty ty, zlobivá holčička“ to ale nepochopí.
@Trixia píše:
Já se dovolím přidat k tomu neplácání..Osobně tedy musím říct, že malé dítě jsem nikdy nenechala bez dozoru. Tedy tak, že bud byl kluk v ohrádce nebo v šátku nebo v židličce-měli jsme takovou, z které se nedalo vylézt nebo jsem s ním byla na zemi já a tudíž jsem věděla, co dělá. Protože máme v bytě zásuvky i nízko, psa, který je sice hodný, ale je to pořád zvíře, případně se v bytě nacházejí další věci pro malé děti nebezpečné, které mě momentálně nenapadají. Tedy, když jsem byla svědkem něčeho, co by v případě mé nepřítomnosti mohlo být pro dítě ohrožující, dala jsem mu ruku pryč s tím, že jsem důrazně řekla"ne" a „au“.Na sporáku jsem vždy vařila na zadních plotýnkách. Nikdy se nám doma nestal úraz z toho, že by měl sáhnout kam neměl. A kdyby náhodou jo, měla bych si dát spíš pár facek já, že jsem to jako dospělák dopustila.