Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Rezii
Moje holky ho nenosi do skoly (mela par dni vyjimku). U nas je i zakazany mob. na prvnim stupni.
Vyjimecne si ho smi decka vzit na vylety, at si foti, ale to musi tridni povolit. Ale moje si na vylet nevozi.
Vyjimka byl prvni tyden/ dva v zari. Kdy starsi dcera nove odvadela brachu predskolaka do skoly a sama chodila do jine budovy skoly (vedle skolky). Takze jsem si overovala, jestli uz je ve skole a maly ve skolce.
Ale celkove u nas chodi dost samostatne decka do skoly od prvni tridy. I dojizdi autobusem.
Taky jsme z jiné planety. Sny (v červnu 12) má cca od devíti let tlačítkový. Dcera (v srpnu 10) dostane asi mobil k narozeninám, taky tlačítkový. Zatím ho k ničemu nepotřebuje, nepohybuje se moc po venku sama, ale už začíná, tak aby ho měla. Nejmladší (7) mobil samo nemá, dostane ho, až bude chodit sám na kroužky nebo tak. Ve škole i v družině mají mobily zakázané. My máme s manželem dotykáč teprve třetí rok.
Tablet doma nemáme nikdo. Děti mají přístup k PC, ale herní čas (omezený) má jen nejstarší. Počítačově negramotní opravdu nejsou…
Bydlíme na vesnici, nikdy nebyl syn v kolektivu mimo, protože nemá dotykáč. Kamarádů má dost, furt někde s někým lítá. A když jsem včera slyšela, jak dcera přišla z přespávačky a vykládala, že se její spolužačky točí na TikTok, rodiče to samo nevědí a holkám to přijde úplně v pohodě… Děkuji, fakt nechci, aby moje děti trávily čas takhle…
Příspěvek upraven 28.04.19 v 09:36
@Novire Vidíš, podle některých tady jsou tvoje starší děti chudáci.
@Novire píše:
Taky jsme z jiné planety. Sny (v červnu 12) má cca od devíti let tlačítkový. Dcera (v srpnu 10) dostane asi mobil k narozeninám, taky tlačítkový. Zatím ho k ničemu nepotřebuje, nepohybuje se moc po venku sama, ale už začíná, tak aby ho měla. Nejmladší (7) mobil samo nemá, dostane ho, až bude chodit sám na kroužky nebo tak. Ve škole i v družině mají mobily zakázané. My máme s manželem dotykáč teprve třetí rok.
Tablet doma nemáme nikdo. Děti mají přístup k PC, ale herní čas (omezený) má jen nejstarší. Počítačově negramotní opravdu nejsou…
Bydlíme na vesnici, nikdy nebyl syn v kolektivu mimo, protože nemá dotykáč. Kamarádů má dost, furt někde s někým lítá. A když jsem včera slyšela, jak dcera přišla z přespávačky vykládala, že se její spolužačky točí na TikTok, rodiče to samo nevědí a holkám to přijde úplně v pohodě. Děkuji, fakt nechci, aby moje děti trávily čas takhle…
Ikdyz jsou v některých skolach mobily zakazane, tak pochybuju, ze vsechny deti ten zakaz dodrzuji
.Moje 15-tileta dcera ma celkem drahy mobil, mobilu mela celkem 7,je ve škole někdy na mobilu, ma data, ma sociální sítě. Treba, kdyz psali pisemku a ucitelka se nedivala, tak dcera vyfotila svuj vyplněny test a poslala ho na messengeru 2 spoluzakum
.Drive jsme si psali tahaky na papir, dnes si to staci vyfotit do mobilu
Podla většiny jsem strasne nezodpovědna matka, ze? ![]()
Dceři je 12, je na druhém stupni a mobil má už od třetí třídy. nejdřív jen na doma, když zůstávala sama, aby byla v kontaktu, Od 4. třídy ho začala nosit i do školy, protože se pohybovala sama MHD po Praze. Od začátku měla chytrý telefon. Upřímně si nedovedu představit, jak by bez něj fungovala. Mají školní aplikaci Bakaláři, kde mají známky, aktuální rozvrh, úkoly. Se spolužáky mají skupinu na whatsUp, kde probírají úkoly, projekty nebo jen tak po večerech „drbou“. Ve škole mají zákaz telefonů, většina dětí to dodržuje.
Jinak synovi je 8, zatím telefon nemá, ale už se k tomu schyluje. Aparát už rpo něj máme připravený (můj odložený telefon), jen teď řešíme paušál. Do školy ho bude nosit, až bude chodit z družiny sám, takže to zatím není na pořadu dne.
Telefony (myšleno dotykové) jsou pro nás absolutně běžným denním nástrojem - já na svým mám v podstatě mobilní kancelář.
Zakladatelko, chtělo by to, aby ses myšlenkově přesunula z pravěku do 21. století… chytré telefony nejsou zlo. Je to velmi dobrý nástroj, jen se s tím děti musí naučit pracovat. Čím déle jim to budeš odpírat, tím, bude pak nástup dramatičtější - je to jak s dětmi, které nemají doma žádné sladkosti, přijdou k babičce a vyjedí tam plnou cukřenku kostkového cukru.
@_.Emilyyy píše:
Ikdyz jsou v některých skolach mobily zakazane, tak pochybuju, ze vsechny deti ten zakaz dodrzuji.Moje 15-tileta dcera ma celkem drahy mobil, mobilu mela celkem 7,je ve škole někdy na mobilu, ma data, ma sociální sítě. Treba, kdyz psali pisemku a ucitelka se nedivala, tak dcera vyfotila svuj vyplněny test a poslala ho na messengeru 2 spoluzakum
![]()
Podla většiny jsem strasne nezodpovědna matka, ze?
Jak souvisí cena telefonu s podváděním?
@Jahru píše:
Jak souvisí cena telefonu s podváděním?
Nijak, to jsou dve odlišné veci ![]()
@nozu píše:
Dceři je 12, je na druhém stupni a mobil má už od třetí třídy. nejdřív jen na doma, když zůstávala sama, aby byla v kontaktu, Od 4. třídy ho začala nosit i do školy, protože se pohybovala sama MHD po Praze. Od začátku měla chytrý telefon. Upřímně si nedovedu představit, jak by bez něj fungovala. Mají školní aplikaci Bakaláři, kde mají známky, aktuální rozvrh, úkoly. Se spolužáky mají skupinu na whatsUp, kde probírají úkoly, projekty nebo jen tak po večerech „drbou“. Ve škole mají zákaz telefonů, většina dětí to dodržuje.
Jinak synovi je 8, zatím telefon nemá, ale už se k tomu schyluje. Aparát už rpo něj máme připravený (můj odložený telefon), jen teď řešíme paušál. Do školy ho bude nosit, až bude chodit z družiny sám, takže to zatím není na pořadu dne.
Telefony (myšleno dotykové) jsou pro nás absolutně běžným denním nástrojem - já na svým mám v podstatě mobilní kancelář.
Zakladatelko, chtělo by to, aby ses myšlenkově přesunula z pravěku do 21. století… chytré telefony nejsou zlo. Je to velmi dobrý nástroj, jen se s tím děti musí naučit pracovat. Čím déle jim to budeš odpírat, tím, bude pak nástup dramatičtější - je to jak s dětmi, které nemají doma žádné sladkosti, přijdou k babičce a vyjedí tam plnou cukřenku kostkového cukru.
Minulý víkend u nás děti kamarádky ukradly a sežraly na posezení pytel piškotů pro psa
, mají doma absolutní zákaz sladkostí potažmo cukru. A takhle to dopadá. Ale to je OT.
@_.Emilyyy píše:
Ikdyz jsou v některých skolach mobily zakazane, tak pochybuju, ze vsechny deti ten zakaz dodrzuji.Moje 15-tileta dcera ma celkem drahy mobil, mobilu mela celkem 7,je ve škole někdy na mobilu, ma data, ma sociální sítě. Treba, kdyz psali pisemku a ucitelka se nedivala, tak dcera vyfotila svuj vyplněny test a poslala ho na messengeru 2 spoluzakum
![]()
Podla většiny jsem strasne nezodpovědna matka, ze?
Husté.
Teda koukám na názory, že s tlačítkovým telefonem je člověk outsider… fakt by mě zajímalo, v jakých kolektivech děti hodnotí podle mobilu, něco takového (naštěstí) vůbec neznám.
@Anonymní píše:
Dceři je 12 let a má starý tlačítkový mobil a, chtela by dotikovej ale s manželem jsme se domluvily že az od 14 nebo ať jsi na něho vydělá sama. Co na to říkáte?
Nějak nechápu ten termín že až od 14ti, nebo atˇsi na něj vydělá sama
Vy dva jste ve dvanácti letech vydělávali? Asi je chudák jediná široko daleko, která má jen talčítkový mobil, vždytˇdotykáč nemusí být za deset tisíc ne? Dnes spolu děti komunikují přes messenger, facebook a jiné sociální sítě, tvoje dcera může poslat tak max sms, to musí být opravdu nadšená teda.
Nebudu tvrdit, že jsem si nikdy žádný tahák nenapsala, ale… aspoň jsem něco udělala, musela jsem vyvinout nějakou aktivitu. Ale tenhle přístup - nemusím dělat nic, on to někdo pošle, je přesně to, co mi na mod. technologiích hodně vadí. Ať už jde o podvádění při písemce, hromadné sdílení domácího úkolu… Ty děcka mají všechno až pod nos, nemusí se o nic snažit - netvrdím, že všechny, ale hodně z nich ano. A pak mají problém přečíst dvě strany textu a vytáhnou to podstatné, strašně se diví, že na referát do ČJ mají přečíst CELOU knihu ![]()
(pracuju na druhém stupni ZŠ, tak to mám z první ruky…)
Zajímalo by mě, do které třídy ještě chudák dítě může mít tlačítkový (potažmo žádný) telefon a kdy už je to společenská sebevražda, která dítko zákonitě pošle na samé dno kolektivu
U nás si potomci (2. a 4. tř.) zatím vystačí s tlačítky a v dohledné době to nehodlám měnit. Tak doufám, že je tím neodsoudím k živoření na samém okraji jejich předpubertální společnosti ![]()
@Jahru píše:
Zajímalo by mě, do které třídy ještě chudák dítě může mít tlačítkový (potažmo žádný) telefon a kdy už je to společenská sebevražda, která dítko zákonitě pošle na samé dno kolektivuU nás si potomci (2. a 4. tř.) zatím vystačí s tlačítky a v dohledné době to nehodlám měnit. Tak doufám, že je tím neodsoudím k živoření na samém okraji jejich předpubertální společnosti
Pokud nebudou chodit do třídy s dětmi některých zdejších uživatelek, tak snad ne ![]()
Holka kamarádky dostala první mobil letos k 8.narozeninám za 6.tisíc..což mi příjde jako hodně pro tak malou holku. ![]()