Od kdy sladkosti?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Elilen píše:@hkac Jak bralo příbuzenstvo, že tím děti cpát necheš? Mně už na Vánoce říkali, ať jí dám salát. Skoro půlroční jen na mléku a skorokaši.
Byla jsem všem pro smích (že to moc řeším a moc čtu internet) a brali mě jako matku, co svým ubohým dětem nic nedopřeje (ani čokoládu na Vánoce - když bylo starší dceři 1,5 roku)
. Nejdřív mě to šíleně štvalo, ale neustoupila jsem, a pak jsem otupěla a příbuzenstvo si zvyklo. A to až tak, že dnes holkám nosí místo bombonů a čokoládových figurek raději mandarinky, celozrnné sušenky, lepší „jogurty“ a lepší čokoládu (s min 30% kakaa), protože vědí, že to ostatní holkám nedám. U těch čokofigurek pomohlo, když jsem na rovinu řekla, že to vyhazuju, protože ztuženým rostliným tukem nebudu cpát ani sebe, natož děti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ještě ke stravě - záleží taky na stylu rodiny, pohybu.. Jestli se tráví čas sezením na prdýlce, nebo se maká venku, nebo sportuje.
Náš starší (5,5 let) klidně ochutná slané, sladké, cokoliv, ale má sportovní aktivity - sám i s tatínkem, kde všechno vypotí. Stejně tak mladší syn (to je zas opička po starším..).
Dávám ochutnat všechno - a třeba lentilky, brumíky ani lipánky naše děti nechtějí.
Vůbec jim to nechutná. Starší si dá bílej jogurt, do toho marmeládu co spolu děláme a muslli, mladší zas nepohrdne flákotou masa.
Děti napodobují rodiče, plácnu já nesladím čaj (připadá mi, že pak necítím tu jeho pravou chuť) a děti sladkej nechtěj (tchýně by jim táák ráda dopřála pěkně slazenej a oni to odmítaj). Manžel zase hodně sportuje, viděj to a napodobujou, chtějí taky.
Takže fakt tu platí jaký si to uděláš, takový to máš. A jen dětem neukázat sladký nestačí. Klidně ukažte, stejně pak napodobí vás. A jestli se cpete rádi sladkým, taky budou.
Jestli žijete zdravě, budou taky, aniž by si to uvědomily..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hkac píše: že dnes holkám nosí místo bombonů a čokoládových figurek raději mandarinky, celozrnné sušenky, lepší „jogurty“ a lepší čokoládu (s min 30% kakaa), protože vědí, že to ostatní holkám nedám. U těch čokofigurek pomohlo, když jsem na rovinu řekla, že to vyhazuju, protože ztuženým rostliným tukem nebudu cpát ani sebe, natož děti.
Jo jo, to jsme řešili taky, s tchýní. Nosila sladký, slaný - takový ty medvídky
… malým prckům.
Narovinu jsem jí řekla, že my tohle doma prostě nejíme.
A ani to držet doma nebudu, škoda místa ve špajzu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Davdan píše:
Tak ještě ke stravě - záleží taky na stylu rodiny, pohybu.. Jestli se tráví čas sezením na prdýlce, nebo se maká venku, nebo sportuje.Náš starší (5,5 let) klidně ochutná slané, sladké, cokoliv, ale má sportovní aktivity - sám i s tatínkem, kde všechno vypotí. Stejně tak mladší syn (to je zas opička po starším..).
Dávám ochutnat všechno - a třeba lentilky, brumíky ani lipánky naše děti nechtějí.
Vůbec jim to nechutná. Starší si dá bílej jogurt, do toho marmeládu co spolu děláme a muslli, mladší zas nepohrdne flákotou masa.
Děti napodobují rodiče, plácnu já nesladím čaj (připadá mi, že pak necítím tu jeho pravou chuť) a děti sladkej nechtěj (tchýně by jim táák ráda dopřála pěkně slazenej a oni to odmítaj). Manžel zase hodně sportuje, viděj to a napodobujou, chtějí taky.
Takže fakt tu platí jaký si to uděláš, takový to máš. A jen dětem neukázat sladký nestačí. Klidně ukažte, stejně pak napodobí vás. A jestli se cpete rádi sladkým, taky budou.![]()
Jestli žijete zdravě, budou taky, aniž by si to uvědomily..
by me zajimalo, po kom jsou moji kluci
ja bych nejradsi sedela na prdylce a oni se celej den nezastavi, kde delam chybu?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hkac píše:Že moc čtu internet a odborné knížky o péči dítěte, slyším taky často.
Byla jsem všem pro smích (že to moc řeším a moc čtu internet) a brali mě jako matku, co svým ubohým dětem nic nedopřeje (ani čokoládu na Vánoce - když bylo starší dceři 1,5 roku). Nejdřív mě to šíleně štvalo, ale neustoupila jsem, a pak jsem otupěla a příbuzenstvo si zvyklo. A to až tak, že dnes holkám nosí místo bombonů a čokoládových figurek raději mandarinky, celozrnné sušenky, lepší „jogurty“ a lepší čokoládu (s min 30% kakaa), protože vědí, že to ostatní holkám nedám. U těch čokofigurek pomohlo, když jsem na rovinu řekla, že to vyhazuju, protože ztuženým rostliným tukem nebudu cpát ani sebe, natož děti.
Chtěla bych tě za příbuznou. Měla bych tu aspoň spojence. Jsem černá ovce rodiny, která všechno moc řeší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kate02 píše:by me zajimalo, po kom jsou moji kluci
ja bych nejradsi sedela na prdylce a oni se celej den nezastavi, kde delam chybu?
![]()
![]()
Po pradědovi. Ne? Nebo tak. Když se neví, svede se to na pradědu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hurá, nejsem sama, ale bohužel nejsem tak důsledná všeho.
Starší syn nevěděl do dvou let, co je sladkost-umělá a byla jsem také nepřející matka.
malá ve 3 letech miluje čokoládu, tak se snažím hořkou, hodně procentní.
Tchyně kupuje ty umělé cajky-pitíčka, lízátka…fuj.
Pořád se se s ní o tom dohaduji.
Doma to pak vemu a vyhodim.
Také jsem špatná.
Raději udělám ovocný nebo zeleninový salát než tyto cajky.
Máme tu super prodejnu se zdravými potravinami, snažím se chodit tam.
Děti si přece zaslouží papat jen to nej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malej má 16m a taky resim kdy mu zkusit dat kousek cokošky nebo se blizi vanoce a bude cukrovi tak si myslím, že se tomu nezabrani kor u babiček ti ho cpou vsim možným, že se s nima vzdycky rafnu
Jo a kdy davate orisky??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
vím, že diskuse je už starší, ale ráda bych sdílela zkušenost z vlastní rodiny no a vlastně i co jsem dělala já jako malá…
Myslím, že do 3 let by dítě vůbec nemělo ani ochutnat ty průmyslově vyráběné sladkosti - takže čokoládky, bonbonky, tyčiny, chipsy a křupky. Z jednoho prostého důvodu
) vzniká na nich závislost. Když si vezmeme třeba ty chipsy, tak je to právě kombinace sacharidu a soli (a často glutamátu). Děti jsou bohužel na závislosti náchylnější, některé víc některé míň. Proto pak některé děti nejraději obědvají gumové medvídky a večeřely by křupky.
Já jsem třeba hodně roků jedla strašně málo. V páté třídě jsem vážila 21 kilo!
Jediné, co mi chutnalo byly ty chipsy. Neměla jsem vůbec vztah k ostatním potravinám, už z toho důvodu, že chuť chipsů nebo sladkostí je daleko intenzivnější. Probrala mě až výhružka doktorky, že mě pošle na kapačky no a taky puberta, kdy ostatní holky vypadaly úplně jinak.
Jednou jsem pozorovala svého bratránka (měl cca rok) a jedl tyčinky. Babička vždycky řekla „Tak a to je poslední.“ A on se jen zasmál a vzal si další. Oběd pochopitelně pak nejedl
)
Takže možná je lepší, aby 1. zkušenosti se sladkým bylo delší dobu ovoce. Potom se nemůžeme divit, že ovoce děti odmítají, když mají k dispozici něco tak dobného jako bonbony
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo jo to je pravda, ale to dite se tomu
podle mě nemuze vyhnout do 3let je to nerealny bych ho musela sledovat nonstop a ani ho nikam nepoustet s prarodici
- načítám...
- Citovat
- Zmínit