Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jani presne tak, moje doktorka me poslala na x vysetreni, ale kdyz mi dosel dobre NT screening tak triple test je zbytecny ![]()
Přidávám celkem pěkné informace k těm různým testů
http://www.zdravi4u.cz/view.php?…
Jinak bych zase neřekla, že ty tripple testy jsou úplně na nic. Jak my řekla primářka na genetice, tak je pravda, že pro downa mají hodně vysokou falešnou pozitivitu, ale zase jsou hodně dobré na rozštěpy a že po jejich zrušení, jim vlastně na rozštěpy zůstane jen ultrazvuk a tam hodně záleží, jak je doktor počlivý, aby něco nepřehlédl.....
Já rozhodně půjdu na obojí a z případnách špatných výsledků tripple na downa si nebude nic dělat…
Jééé a ty už máš za sebou prvosemestrální screening? Tak to moc gratuluju, že to dobře dopadlo!
janik73 píše:
Jani presne tak, moje doktorka me poslala na x vysetreni, ale kdyz mi dosel dobre NT screening tak triple test je zbytecny
j.a.n.i1 píše:
Sabin Jdi do toho, přece nemůžeš mít podruhé takovou smůlu neJinak souhlasím s tím co si napsala, šla bych pouze v případě, že by vyšel špatně NT screening a bylo velké riziko vady. A i tak bych se snažila dostat na odběr chloridových klků (či jak se to jmenuje) a nečekat až na odběr plodovky.
Janik, jak to komplikace:-(? To mě mrzí!!! Snad bude brzo vše ok! Já musím zatím zaklepat, že je vše dobré a jsem hrozně ráda, beru to jako velký dar!
janik73 píše:
Sabin, tak se vykasli na to co rikaji ostatni a jdi do toho,moje druhe tehu je komplikace nad komplikace, ale vim, ze se nenecham do neceho nutit,ja nez prvne otehotnela tak to bylo narocne, ale super, cele tehu jsem pracovala, jeste v den pred porodem…bez deti je zivot nudnej
nuon píše:
Jenže u toho odběru chloridových klků je mnohem vyšší riziko komplikací, než u plodovky:-(. Jinak souhlasím, že nejdůležitější je ten prvosemestrální screening (krev, NT a nosní kůstka - pozor někde tu kůstu nedělají!!!)j.a.n.i1 píše:
Sabin Jdi do toho, přece nemůžeš mít podruhé takovou smůlu neJinak souhlasím s tím co si napsala, šla bych pouze v případě, že by vyšel špatně NT screening a bylo velké riziko vady. A i tak bych se snažila dostat na odběr chloridových klků (či jak se to jmenuje) a nečekat až na odběr plodovky.
To jo, ale vnitřně bych volila větší riziko komplikací ve 13tt než o něco menší ve 22tt
Jasně určitě záleží hodně na výsledku screeningu, jak moc je riziko vysoké a zda je lepší podstoupit odběr choriových klků nebo amnio.
Nuon, v prvnim tehu jsem byla na NT screeningu, ted me ceka 25.11. jinak
skoro porad…
j.a.n.i1 píše:
No já se snažím vtlouct si do hlavy, že podruhé by se už nic takového nestalo… ono dost jsem v tom pochybyla i já svojí nevědomostí, to co si ke mě dovolili poprvé by jim napodruhé už neprošlo, mám toho mraky nastudováno - škoda, že až teď… ale snad vše to co vím mi příště bude k dobru, už se sebou nenechám tak vorat!
Jinak já od začátku chodila přímo na genetiku (máme v rodině roztěp patra, tak proto) a prvotrimestrální screening jsem absolvovala přesně proto, aby se případné postižení zachytilo včas a já mohla případně absolvovat odběr chor. klků a rozhodnout se k potratu v 1.trim - jenže screening dopadl ok, mě spadl kámen ze srdce, pozvali si mě tam ještě jednou na krev v 16tt, že prý to patří ke kombinovanému screeningu, teprve poté mi řekli že to obyl obyč. triple test a ten mi vyšel ok, jen při započítání věku tam bylo jakési riziko Edwardse… verdikt genetičky byl AMC - uvěřila jsem jí… teprve později jsem zjistila, že zrovna edwards je výborně poznat z utz a že ho vlastně vyloučili už z prvotrim. screeningu a pro sichr by šel znovu zkontrolovat na gen. utz ve 20tt… já to prostě absolvovala naprosto zbytečně
, no hlavně, že na mě genetička vydělala…
Presne Sabin geneticka vydelala, ale Ty se trapis, takze ja bych byt Tebou sla zkusit otehotnet podruhe, ja sice jsem otehotnela nahodou, kdyz uz jsme se smirili ze druhe se nam asi nezadari… ovsem zle mi je hruza, ale jsem skoro v prvni tretine a utika to…
janik73 píše:
Sabin, tak se vykasli na to co rikaji ostatni a jdi do toho,moje druhe tehu je komplikace nad komplikace, ale vim, ze se nenecham do neceho nutit,ja nez prvne otehotnela tak to bylo narocne, ale super, cele tehu jsem pracovala, jeste v den pred porodem…bez deti je zivot nudnej
Přesně s tím dovětkem souhlasím, mám fajn chlapa, práci co mě hodně baví, ale „něco“ mi prostě chybí, je to všechno fajn, ale tak nějak nudný a stereotypní, prostě věřím tomu, že děcko by ten náš život posunulo dál… doufám, že až se k tomu zas rozhoupu nebude pozdě.
Držím palec ať ti screening dopadne na 1 a potíže co nejdřív vymizí ![]()
nuon píše:
Jenže u toho odběru chloridových klků je mnohem vyšší riziko komplikací, než u plodovky:-(. Jinak souhlasím, že nejdůležitější je ten prvosemestrální screening (krev, NT a nosní kůstka - pozor někde tu kůstu nedělají!!!)j.a.n.i1 píše:
Sabin Jdi do toho, přece nemůžeš mít podruhé takovou smůlu ne
Jinak souhlasím s tím co si napsala, šla bych pouze v případě, že by vyšel špatně NT screening a bylo velké riziko vady. A i tak bych se snažila dostat na odběr chloridových klků (či jak se to jmenuje) a nečekat až na odběr plodovky.
Nerada se v tom co se mi stalo babrám, dost se mi to pak vrací a je to horší, ale na tohle ještě musím reagovat…
U odběru choriových klků je sice větší riziko potratu než u plodovky, ale… ale je to ve 12tt, potrat v této době je ještě relativně fyziologický a relativně „snesitelný“… já vím je to taky bolestný (především psychicky), ale probíhá to jinak, je to rychlé, dá se to dokonat pod narkozou… když potratíš po odběru plodovky, je to už porod, tělo se s tím neumí samo vypořádat, i tomu potratu se musí pomoci, jinak to kvůli rozšíření infekce ohrozí i tebe, a tak tě nechají pomocí oxytoxinu a potratových globulí to ještě živé miminko porodit, trvá to dlouho, bolí to fyzicky a snad ještě víc psychicky, neb to mimi cítíš, je to fakt šílený, zažila jsem toho v životě dost, ale tohle je to nejhorší, dodnes si pamatuju každou vteřinu, tu beznaděj, tu bezmoc… věřím, že přesně proto se od triplů a plodovky upouští, ony 2 těhule ze 100 co tohle zažijí jsou až příliš, kor když víš, že to potrácené mimi bylo zdravé a chyba se stala na základě ziskuchtivosti doktora a nevědomosti těhule…
Totéž vlastně platí i pro UPT pro vv neslučitelnou se životem, když jí odhalí ve 12tt z klků, jdeš na interupci, když z plodovky po 17tt tak absolvuješ regulerní porod, byť se to stále nazývá potratem. Proto je fakt hodně důležitý prvotrim. screening na kvalitním pracovišti, může to ušetřit hodně trápení.
Příspěvek upraven 08.11.11 v 17:56
Ano Sabin, je fajn mit super chlapa, praci,cestovat po svete to vse se da i s detmi… jestli se mi to podari a donosim druhe zdrave dite tak budu stastna, ze se vse povedlo, jestli se to podruhe nepodari, tak budu rada, alespon za jedno…ale celym domem tady zni detsky smich obcas i plac, ale je to zivot
Neboj ono to dopadne ![]()
Na diskuzích holčin co mají za sebou špatnou zkušenost s těhu se traduje, že čím je ti v těhu hůř tím líp, že je to příznak prosperujícího těhu. Uvidíš že potíže ustoupí a malý bude mít sourozence, hlavně si vymaž z hlavy pochybnosti. Já od počátku nějako podvědomě tušila, že to nedopadne, nevybírala jsem jméno, nekupovala výbavičku, nikomu krom chlapa jsem to až do plodovky neřekla… asi chyba, psychika dělá dost, jestli budu ještě někdy těhu tak při objevení 2 čárek budu krom jména plánovat asi už i na kterou vš bude prcek chodit ![]()
Aha, tak to jsem špatně pochopila, tak ať to dobře dopane a to zvracení brzo přejde, to se ani nedá moc utajit, že jsi těhule, když je ti pořád tak zle, co?
. Já jsem moc šťastná, že screening dopadl dobře!!!!!
![]()
janik73 píše:
Nuon, v prvnim tehu jsem byla na NT screeningu, ted me ceka 25.11. jinakskoro porad…