Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dudlík můžeš dát klidně od narození, záleží na tobě…pokud bude mít dítko hlad, tak nejspíš dudlík po pár dudnutích a zjištění, že nic neteče, prostě vyplivne a bude dál hulákat o „kozu“… a s tím udušením - no myslím, že spíš ne, neslyšela jsem o případu, kdy by se dítko udusilo dudlíkem, to už je víc nebezpečný polštář nebo těžší deka přes obličej podle mě…
náš malej si bral dudu na usnutí a většinou ho pak vyplivnul v průběhu noci sám…
Já jsem žádnému ze svých dětí dudel nedala, vidím na nich jen negativa. Ale takové točení - 5× se dopít než usnou znám a patří to novorozeneckému věku. Mi to dělá i měsíční syn. Je to náročné, ale pak usne na hodinku, dvě - a je klid na odpočinek, ostatní děti, úklid…
As stim vyvařováním - no já to vydržela asi měsíc, a pak sem ho jednou za pár dní přelila v umytém dřezu vodou z rychlovarky…
nevím přesně od kdy, možná 3-4M (když začal do pusy strkat co měl po ruce a rozhodně to nebylo desinfikováno nebo vyvařováno)? a dudlíky už meju jen v normálně teplé vodě…
Lili5: jee tak to ten muj pak usne apson tak na dve tri hodky a v noci i na dyl, to spi klidne az do sesti do rana nekdy (kdyz mama vytuhne taky
)
@mattez necetla jsem ostatni prispevky, pisu, jak jsem to mela ja. Dceri jsem dala dudlik v 6 dnech, kojeni to nijak neublizilo. Pokud nema hlad a mas pocit, ze se prsem jen uklidnuje, tak bych se nebala mu ho dat.
Muze ho mit celou noc. Nase ho stejne nemela celou noc, vzdy ji vypadnul co usnula, potrebovala ho jen na uklidneni a usinani. Uduseni bych se nebala, jsou testovane a podle meho selskeho rozumu i delane tak, ze nemuzou nikam zapadnout. Chce je to ale obcas prekontrolovat, zda guma stale dobre drzi a neni nikde poskozena.
Do pul roku jsem radeji vyvarovala kazdy den. Kdyz ale treba jen upadl na podlahu, tak jsem ho jen oplachla horkou vodou. Navic jsem mela 2 a stridala je.
Pokud kojis pravidelne - kazde 2-3 hodiny a saje pekne, tak by to melo stacit a neni treba prikladat v mezicase. Nekdy se muze stat, ze ma mimi napr. v lete zizen a je dobre mu dat napit i mezi kojenim. Nejlip to ale poznas revem
Kdyby melo mimi hlad nebo zizen, tak bude rvat jak tur, ne cucat dudlika
.
Casem to vsechno v pohode poznas. Mas malinke miminko, je normalni, ze nevis.
P. S. Az budeme mit druhe, tak dudlik vezu uz do porodnice
.
Pokud není potřeba, nevidím důvod ho dávat hned v porodnici, uklidnit dítě lze i bez dudlíku, ale je to asi na dýl, než jen zacpat pusu dudanem. Nikdy jsem ho nedala, palec si nikdy necucala, nedám ho ani druhému dítěti. Nepřijde mi fér jim to od narození cpát a pak zas v určitém věku zakazovat. Jak k tomu to dítě přijde, když věc, která je mu od mala dávaná automaticky, mu je pak zakázana?
@vendy111 samozrejme byl muj prispevek nadsazeny ![]()
nase mala nebyla jako mala vubec chovaci a uklidnil ji az dudlik, takze jsem to nehrotila a dala ji ho.
zakladatelka chtela odpovedi na otazky, tak jsem ji napsala, jak jsem to resila ja. rozhodne nelobbuji za dudliky
kazde miminko je individualni.
U nas zase dudlik neuspel vubec..absolutne ho nechce, radeji si cuca hadrovou plenku..
Už si to přesně nepamatuju, ale pár dnů až týdnů byla bez.. Pak začala ječet na zastávce a na kojení nebyl čas, tak jsem jí vrazila dudel a vydržela až domů.. Jinak ho má doteď jen na spaní přes den, v noci si ho vůbec nevezme - má úplný hysteráky.. Jen občas na usnutí, pak ho vyplivne a už ho do ní nedostanu, ale prso, to jo! ![]()
Dudlík klidně od hodiny věku, však na to jsou. A pokud ho dávat chceš, dej klidně hned, ničemu to neublíží.
JIná situace by byla, kdybys byla odpůrkyně dudlíků a nechtěla dávat vůbec, pak by byla hloupost s tím začínat.
Ahojky, poradíte mi někdo? Z porodnice jsme s malým odešli už s dudlíkem v noci malý tak řval a strkal si ruce do pusy, že mi to řekla sama setra, ať mu ho dám. První noc dudlal v pohodě, brzo ho vyplivl ze spaní, což jsem byla ráda, moc dudlíkům nefandím. Druhou noc už jsem se nevyspala vůbec mezi krmením, hrozně háže rukama, cucek si z té pusy prostě vyrazí a pak po něm křičí, takže třeba co 5,10 min vstávám a vracím cucek do pusy. Co jsme doma, už se na něj naučil i přes den, takže s přítelem jen chodíme a dáváme mu ho. Jenže to přece nejde, abych pořád chodila a dávala mu dudel. Snažila jsem se ho nechat brečet, jenže přítel se o něho hrozně bojí a nezvládá ten řev po cucku vydržet. A v noci to nezvládám ani já.. Jsem po císaři a tohle vstávání k dudlíku mě dává zabrat, tak nevím co dělat,. Pere se takhle se mnou i na začátku kojení, že mi vyhazuje prso, jako kdyby byl uplně nedočkavý a to samé i tím dudlem, dudlá jak splašený, máchá rukama, vyrazí si ho, brečí a pořád dokola.. Myslíte, že to přejde, nebo to mám zkoušet vydržet a snažit se ho od cucku odnaučit??
@Tiny85 můžeš si tím zadělat ještě jako bonus na problém s kojením, spíše ho pár dní podrž na prsu, to jej uspokojí a jeho potřeba bude správně naplněna a upraví se to.
Ja dudlik vubec nedavala, odmital tak byl porad na prsu kdyz chtel, a hele cca od 3tiho 4tyho mesice si najednou znicehonic dudla vzal
takze ja bych ho do niceho nenutila, ale jestli jeste nemate najety kojeni tak spis prso nez dudlik..jo a v porodnici jestli si strkal ruce do pusy moh mit spis hlad, nez se ti poradne udela mliko a nauci se pit..oni by hned strcili dudlik na vsechno aby nemuseli poslouchat ten krik..maj to tam casto na haku..hlavne po cisaraku to proste muze trvat nez se kojeni upraviiiii tak vydrz a davej prso hlavne at nenki hladovej, zkus mu dat prso driv nez zacne brecet hlady aby nebyl tak splasenej ![]()
Právěže kupodivu i po císaři mlíko přišlo a kojím v pohodě. To spíš on je takový jakoby hrozně nedočkavý, že pořád máchá rukama a tak asi vztekle nebo nervozně vrtí hlavou, že mu trvá, než se přisaje a s tím dudlem dělá to stejné, bez něho hrozně řve i když je najezený a prso vyplivuje, když nemá hlad,. Když má hlad je poznat a snažím se to hlídat když už se mrví ze spaní a dumlá, že jdu krmit. najednou prostě začal chtít cucat, jestli se mu třeba něco zdá, najednou ve spaní začne cucat tak rychle, že ho vyplivne, nebo si ho vyrazí rukama a pak už je pláč, ale chodit mu dávat dudlík do pusy půl dne a půl noci je hrozné..
Hele tak jediny co ti reknu je, ze proste deticky mivaj ruzny kratky obdobi, holt to prezit, muj mel taky dycky nejakej mores, ale treba tyden dva a pak najednou jsem zjistila, ze uz ho vlastne nema
tak hlavne no stress, ale nenechavala bych ho chudaka vybrecet zbytecne, mohl by bejt pak plactivejsi celkove jako miminko..apson tohle mi rikali v porodnici i jsem o tom slysela jinde, ja to s dudlikem od malicka prave nemela tak neviiim..