Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Charakteristika indigových dětí[editovat | editovat zdroj]
Carroll a Toberová uvedli deset atributů, které indigovým dětem připisují
Přišly na svět s pocitem urozenosti (a často se tak také chovají). Říkají o sobě, že si „zasloužily být tady“, a bývají překvapeny, když s nimi ostatní tyto pocity nesdílí.
Netrpí nedostatkem sebeúcty. (V orig.: „Self-worth is not a big issue“.)
Jen obtížně akceptují absolutní autoritu (autoritu bez vysvětlení nebo možnosti volby).
Některé věci jednoduše nedělají; například stát ve frontě je pro ně těžké.
Jsou frustrovány z dogmatických systémů, jež nevyžadují kreativní myšlení. Často nacházejí nové způsoby provádění věcí, ať už ve škole, nebo doma.
Dokud nejsou s „jedinci svého druhu“, mohou působit asociálně. Pokud nikoho sobě podobného nenaleznou, většinou se uzavírají do sebe a cítí, že jim lidé nerozumí. Škola je pro ně sociálně velice náročná.
Nereagují na „výchovu pocity viny“ („Počkej, až tatínek přijde domů a uvidí, cos provedl!“).
Nebojí se říct, co skutečně potřebují.
@Petulka1234 to je na me moc vysoka skola.Spis se obavam hyperaktivity, ale to se ukaze v budoucnu a snad ve skolce pri jejich zkusenostech poznaji, jestli je neco v neporadku.
@kacuch píše:
@Petulka1234 to je na me moc vysoka skola.Spis se obavam hyperaktivity, ale to se ukaze v budoucnu a snad ve skolce pri jejich zkusenostech poznaji, jestli je neco v neporadku.
Pro mě samotnou je to také něco, o čem jsem se dozvěděla nedávno. ![]()
Mě třeba hodně zaujalo svědectví paní učitelky, která učí již 15 let v mateřské školce a poslední roky si začala všímat odlišných chování některých dětí. Prý průměr např. z 28 dětí tak 20. Zde je odkaz pokud možno:
Také to může být ADHD, nebo jakkoliv to nazvat, syn od mé sestry to má také.
Může to být čímkoliv, může si něco svým chováním kompenzovat, může zrcadlit své rodiče, rodinnou atmosféru, může jíst přemírů sladkostí, která vede k hyperaktivitě…
opravdu čímkoliv
@Vorvaň obrovský mému klidně můžu dát na zadek, podle nálady řekne bolelo/nebolelo a jede si dál to svoje.. taky nechci, aby se bál, ale už se občas přistihnu při tom, že by mi to sna tak nevadilo, hlavně, abychom šli nakoupit/dosaď cokoliv ![]()
@Tamtama Počůrávání u tak velkého prcka? Děje se to stále, nebo se to znovuobjevilo? Může to být pohodlnost, vzdor, naschvál. Tchýně dělá ve školce a objevuje se to u dětí, kterým se narodil mladší sourozenec např. Takhle veliké dítě by Vám mělo zvládnout vysvětlit, proč se tak děje.
@Petulka1234 píše:
Charakteristika indigových dětí[editovat | editovat zdroj]Carroll a Toberová uvedli deset atributů, které indigovým dětem připisují
Přišly na svět s pocitem urozenosti (a často se tak také chovají). Říkají o sobě, že si „zasloužily být tady“, a bývají překvapeny, když s nimi ostatní tyto pocity nesdílí.
Netrpí nedostatkem sebeúcty. (V orig.: „Self-worth is not a big issue“.)
Jen obtížně akceptují absolutní autoritu (autoritu bez vysvětlení nebo možnosti volby).
Některé věci jednoduše nedělají; například stát ve frontě je pro ně těžké.
Jsou frustrovány z dogmatických systémů, jež nevyžadují kreativní myšlení. Často nacházejí nové způsoby provádění věcí, ať už ve škole, nebo doma.
Dokud nejsou s „jedinci svého druhu“, mohou působit asociálně. Pokud nikoho sobě podobného nenaleznou, většinou se uzavírají do sebe a cítí, že jim lidé nerozumí. Škola je pro ně sociálně velice náročná.
Nereagují na „výchovu pocity viny“ („Počkej, až tatínek přijde domů a uvidí, cos provedl!“).
Nebojí se říct, co skutečně potřebují.
Už vidím tu bezeslovnou reakci Igora Hnízda
![]()
@Veronika.Berta dělá to pořád, i před narozením sourozence, vlastně chodil na nočník jen asi měsíc.. po zdravotní stránce je v pořádku..
@Tamtama píše:
@Vorvaň obrovský můj se zavřít ani nenechá, to by dřív vyrazil dveře
tak ho nezavírej, prostě nech otevřené dveře.. taky jsem musela nechat otevřeno ale postupně si začal chodit na vztekací místo sám.. pochopil že tam může - zlobit se, brečet, křičet, duat, házet polštářema.. a pak přijde obejmeme se a v klidu si to vyvsětlíme a nebo taky ne.. já řeknu dobrý? on řekne dobrý vysmrkáse, jámu dám napít a pokračujeme dál jakoby se nic nestalo..ono někdy vyřešování za každou cenu nemá žádnej smysl a nikam nevede
@Tamtama píše:
@Veronika.Berta dělá to pořád, i před narozením sourozence, vlastně chodil na nočník jen asi měsíc.. po zdravotní stránce je v pořádku..
a nestalo se něco, co ho mohlo odlákat od chození na nočník? nějaká špatná zkušenost? Vypadá to na nový a bohužel trpělivější začátek ![]()
@jdukolem když on mi u vztekání nejradši visí na noze
![]()
@Veronika.Berta nestalo se nic, prostě zjistil, že je to napořád, tak ho to přestalo bavit.. když mu moje mamka za chození na záchod slíbí přespání u ní, tak chodí normálně na záchod, bez připomínání, sám.. ráno u ní vstane a jede znovu do kalhot.. ![]()
@Tamtama píše:
@jdukolem když on mi u vztekání nejradši visí na noze![]()
@Veronika.Berta nestalo se nic, prostě zjistil, že je to napořád, tak ho to přestalo bavit.. když mu moje mamka za chození na záchod slíbí přespání u ní, tak chodí normálně na záchod, bez připomínání, sám.. ráno u ní vstane a jede znovu do kalhot..
jojo.. to znám velmi dobře.. nebo běhal za mnou čili ti nezbylo nic jiného než na vztekacím místě pobýt s ním, což bylo na hlavu..ale postupně jsme se to naučili a ano taky jsem na něj zařvala (a pak mě to mrzelo) a ano taky znám pocit, co bych dala za „normální“ dítě… a taky znám ten pocit viny který potom následoval a čučení v noci do stropu kdy mi to bylo vše líto kdy jsem litovala i jeho i sebe.. no a vyřešilo se jedno a ted řešíme další a budeme zase a dál… ![]()
Končím na těchto stránkách, protože některé uživatelky jsou hloupé blbé k*ávy. Ne na této diskusi. Umí vlít fakt pozitivní krev do žil, když jsem po potratu. Mějte se tu hezky
@Veronika.Berta píše:
Končím na těchto stránkách, protože některé uživatelky jsou hloupé blbé k*ávy. Ne na této diskusi. Umí vlít fakt pozitivní krev do žil, když jsem po potratu. Mějte se tu hezky
prosím tě klid.. jedním uchem tam, druhým ven.. nebrat nic osobně a pomyslet si něcoo primitivismu..
@jdukolem mám zažádáno o smazání profilu. Nejsem na takový dylinky zvědavá