Odpočet daně na manželku, lze uplatnit?

Lo
6285
9.12.16 14:34

Odpočet daně na manželku, lze uplatnit?

Dobrý den, mám dotaz, s manželem jsme v rozvodovém řízení, ne ještě rozvedeni. Vztahy jsou dobré, na všem se umíme domluvit. Náhodou jsem našla na internetu, že se dá uplatnit odpočet daní na manželku. Nikdy jsme neuplatňovali. Chtěla bych zpětně uplatnit za rok 2014 a 2015, kde jsem pobírala pouze rodičovský příspěvek a neměla příjem. Volala jsem na finančák, tam mi řekli, že to lze. Exmanžel nemá problém podat dodatečné daňové přiznání. Dnes mi ale napsal, že by mohlo být napadnutelné to, že i když jsme v té době byli manželé, že od léta 2014 spolu nežijeme ve společné domácnosti. Což je pravda a máme to tak napsané i v rozsudku o svěření dítěte do péče, které proběhlo tento rok.
Kdo tomuto opravdu rozumí, můžeme nebo ne uplatnit odpočet daně na manželku? Manželé jsme byli, ne ve společné domácnosti. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
carsa
9.12.16 14:41

@Lo
Slevu můžete uplatnit na manželku nebo manžela, která/ý s vámi žije ve společné domácnosti a jejíž/jehož příjem za rok 2015nepřesáhl 68 000 Kč.

• Citovat
  • Upravit
5178
9.12.16 15:20

Podmínkou je společně hospodařící domácnost, takže pokud máte někde v oficiálním dokumentu napsáno, že společnou domácnost jste už v té době neměli, nešla bych do toho. Je to skutečně napadnutelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák