Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj maminy
chtela jsem se zeptat na jeden dotaz ohledne vraceni zbozi. Objednala jsem hodinky pres e-shop Top time. Balicek jsem dnes prevzala, ale bohuzel hodinky maji u jedne z casovych zon rozbite to kolecko na nastaveni casu, takze cas nejde nastavit a pri manipulaci s koleckem koleko vypadne. Hodinky maji 3 casove zony, tudiz se na nich cas ukazuje trikrat a pouze na jednom tom kolecku byla zarazka, aby cas byl zastaven a nevybijela se baterie. Coz si myslim, ze by u novych drazsich hodinek melo byt vsude a je to normalni, kdyz si zakoupim nove hodinky. Nicmene, mam narok na odstoupeni od smlouvy do 14 dnu. Akorat nevim jak mam postupovat.. vim, ze musim vytisknout formular o odstoupeni od smlouvy, vyplnit ho a dat k hodinkam, ktere budu posilat nazpet. Nevim zda mam nekam na papir napsat sve duvody. Mam strach, aby mi nenapsali, ze mi to neuznaji, protoze na hodinkach je nejaka vada nebo tak. A take by me zajimalo zda musim prilozit do balicku take fakturu. Dekuji za rady.
E-shop musí mít na webu informace, jak postupovat. Třeba mailem oznamte odstoupeni, žádný důvod neuvadejte. A poslete/ dodejte zpět. Můžou vám být účtovány náklady na uvedení obalu do původního stavu, pokud by chyběl, nebo byl zničeny.
Příspěvek upraven 09.12.16 v 14:29
@blabla123 píše:
Zavolat odkud jsi to objednávala a domluvit se na postupu?
Samozrejme jsem tam psala e-mail, ale operatorka, ktera tam vyrizuje e-maily mi pouze sdelila, abych poslala spolu s hodinkami formular o odstoupeni od smlouvy a napsala mi adresu, kam mam balik zaslat. Proto jsem se chtela zeptat, jestli s tim nema nekdo zkusenost, abych vedela.
Duvod uvadet nemusis, proste ty hodinky vracis v zakonne 14denni lhute a hotovo.
Jen jsem nepochopila, jestli prisly rozbite mechanicky (tj. treba nekde spadly, neco se ulomilo) nebo ti nevyhovuji funkce, jak jsou vyrobene. Pokud ti jen nevyhovuji, melo by to byt bez problemu. Ale pokud jsou poskozene, mohlo by dojit k nejakemu dohadovani, kdo vlastne (prodejce, prepravce, kupujici) to poskozeni zpusobil. Zbozi by se melo vracet neposkozene.
Pokud přišly rozbitý, tak bys to měla poslat jako reklamaci myslím
každopádně domluvit se s eshopem. já si jednou objednala nabíječku na tablet, a nefungovala, řešila jsem to mailem, a dle domluvy jsem to jen normálně poslala, bez nějakýho dopisu, a oni mi poslali novou. plus v tomhle případě, kdy je to rozbitý, je i nárok, aby vrátili poštovný, co jsem dala za poslání zpět.
@ugluk píše:
Duvod uvadet nemusis, proste ty hodinky vracis v zakonne 14denni lhute a hotovo.
Jen jsem nepochopila, jestli prisly rozbite mechanicky (tj. treba nekde spadly, neco se ulomilo) nebo ti nevyhovuji funkce, jak jsou vyrobene. Pokud ti jen nevyhovuji, melo by to byt bez problemu. Ale pokud jsou poskozene, mohlo by dojit k nejakemu dohadovani, kdo vlastne (prodejce, prepravce, kupujici) to poskozeni zpusobil. Zbozi by se melo vracet neposkozene.
No prave prisly poskozene. Na jednom z tech cifernicku nejde nastavit cas, protoze to kolecko na nastaveni casu nefunguje a vypadava a taky prisly bez zarazek, ktere zastavuji cas, coz si myslim ze je u novych hodnek automaticke. Proto je chci proste vratit, ale mam strach, ze je tam zaslu s formularem bez vysvetleni a napsou mi, ze tam nasli vadu, kterou uvadim zde, akorat s tim, ze jsem je vratila poskozene ja a ze jsem kuprikladu ty zarazky odstranila take ja, tudiz je nevratila, tak jak byli a penize mi nevrati, nebo neco takoveho, i kdyz mi takhle skutecne prisly.
@sisi898 píše:
No prave prisly poskozene. Na jednom z tech cifernicku nejde nastavit cas, protoze to kolecko na nastaveni casu nefunguje a vypadava a taky prisly bez zarazek, ktere zastavuji cas, coz si myslim ze je u novych hodnek automaticke. Proto je chci proste vratit, ale mam strach, ze je tam zaslu s formularem bez vysvetleni a napsou mi, ze tam nasli vadu, kterou uvadim zde, akorat s tim, ze jsem je vratila poskozene ja a ze jsem kuprikladu ty zarazky odstranila take ja, tudiz je nevratila, tak jak byli a penize mi nevrati, nebo neco takoveho, i kdyz mi takhle skutecne prisly.
musíš to vyfotit, poslat jim to, a reklamovat.ne vracet bez udání důvodu. hlavně to jsi měla udělat hned po rozbalení, co nejdřív to řešit, že přišlo rozbitý zboží. teď čtu, že jsi to převzala dneska…tak ještě teď poslat mail s fotkou, v jakým stavu to dorazilo.
Já bych je reklamovala, ne odstoupení od smlouvy, protože tě můžou nařknout, že si je rozbila ty. Ty neodstupuješ od smlouvy, protože ti zboží nevyhovuje, ty ho reklamuješ, protože není v pořádku, to je rozdíl. Nafoť si to. Zkusila třeba zavolat, že jim je posílám, že jsou rozbité. Doklad o koupi jim okopíruj, nech si originál, ať máš něco v ruce, do balíčku dej dopis o tom, že jim je posíláš na reklamaci.
Přeci i při reklamaci jí mohou napadnout, že to rozbila a až pak to reklamuje. Ten důvod tam napsat může, že je to rozbité. Ale při reklamaci může déle trvat vrácení peněz. Na druhou stranu- při reklamaci má nárok na proplacení poštovného při vracení. Při odstoupení to posílá na svoje náklady.