Ofocený občanský průkaz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
21.3.14 07:51
@Anonymní píše:
Dobrý den všem,
píšu anonymně, protože se stydím. Nevím zda píši do správné kategorie, ale lepší jsem nenašla. Koupili jsem si auto na mne a při koupi chtěla autoservis můj občansk průkaz. Napsali si z něj něco a ještě si udělali černobílou kopii. Mám mít strach nebo je to normální postup? V tu chvíli mi to nedošlo, ale teď mi to šrotuje dost hlavou. Nerada bych, aby si na mne někdo udělal nějakou půjčku nebo tak něco. Prosím nevíte někdo, zda se to takto dělá při prodeji/koupi auta v autoservisu nebo bazaru?Děkuji za respektování anonymity :oops:

Nevím, jestli je to běžný postup, ale je to postup zakázaný a můžete si na něj stěžovat: To, že si údaje opsali, je v pořádku, ale bez vašeho souhlasu nemá právo vaše doklady nikdo fotit (nevím, jestli třeba policajti jo, ale autoservis nebo banka určitě ne).

http://www.epravo.cz/…u-75872.html

Edit: Ještě dodám, že tím, že někomu předložíte svůj OP (třeba kvůli prokázání totožnosti anebo opsání údajů), ještě nedáváte souhlas s jeho focením. Souhlas s focením by musel být výslovný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
11.5.16 10:55

Prosím o radu. Ruším si v České spořitelně penzijko. Vše jsem vyridila na pobočce. Ted mi poslali dopis, ze jim z ministerstva financí něco nesedí (asi udaje) a mam jim zaslat kopii občanského průkazu a rodného listu. Bud poštou nebo emailem. Jenže ja mam strach ze to někdo zneužije.. A ještě k tomu tyhle dva doklady pohromadě. Da se to nějak ošetřit? Třeba preskrknout? Za dobu pojištění jsem se stehovala, vdala atd. Takže to jim asi nesedí. I když na pobočce mi ty údaje opravovali z OP.. Bez toho mi nevyplatí tu dávku z pojištění. A já na to už docela spěcham. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
11.5.16 10:59

Doporučil bych k dokladu dopsat za jakým účelem ho poskytuješ. Text ddopast tak, aby částečně překrýval doklad, a to tam, kde nejsou vepsané údaje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19071
11.5.16 11:01

@brulinka Tyjo, kopii obcanky bych teda nikomu neposkytovala :think:
Od toho maji na prepazce toho pracovnika, ktery spravnost udaju kontroluje…urcite bych jim jeste zavolala co to ma znamenat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335

@brulinka a co zajít na tu pobočku, aby to poslali oni a obtelefonovali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33540
@brulinka píše:
Prosím o radu. Ruším si v České spořitelně penzijko. Vše jsem vyridila na pobočce. Ted mi poslali dopis, ze jim z ministerstva financí něco nesedí (asi udaje) a mam jim zaslat kopii občanského průkazu a rodného listu. Bud poštou nebo emailem. Jenže ja mam strach ze to někdo zneužije.. A ještě k tomu tyhle dva doklady pohromadě. Da se to nějak ošetřit? Třeba preskrknout? Za dobu pojištění jsem se stehovala, vdala atd. Takže to jim asi nesedí. I když na pobočce mi ty údaje opravovali z OP.. Bez toho mi nevyplatí tu dávku z pojištění. A já na to už docela spěcham. :mrgreen:

A nešlo by zajít na pobočku? Poštou bych to neposílala a emailem už vůbe ne. K čemu potřebují rodný list? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142

@brulinka Zkus opětovně zajít na pobočku a vyřešit tam, nepochybně budou schopný si kopie dokladů předat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
11.5.16 11:11

Psala jsem jim email na ten jejich kontakt co mi poskytli jestli to mohu i jinak než poštou. Třeba emailem nebo přímo na pobočce. Napsali že přes email můžu.. :nevim: Ale zajdu ještě na tu pobočku… to vykomunikovat tam.. Já na pobočce vyřizovala to zrušení a paní mi říkala, že tam mám nesrovnalosti (přijmení a bydliště) zkontrolovala to z OP a opravila.. Tím jsem to brala za vyřízené… No ale opravdu nechci nikomu posílat tak důležíte doklady… Už jednou finanční poradce u kterého mi babi před lety zařídila stavebko, chtěl at mu pošlu kopii občanky, tak jsem mu říkala proč se na ni nepodívá zrovna a neověří si to „na vlastní oči“. Tak se teda podíval no… ale nechápala jsem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
11.5.16 11:18

K čemu rodný list? :think: Neposlala bych jim to, šla bych to řešit na pobočku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
11.5.16 11:24

Tak když už si teda chtějí srovnat údaje, protože ses vdala, tak by snad měli chtít oddací list, ne? Po mně teda snad ještě nikde nechtěli rodný list. Každopádně bych to šla řešit spíš na pobočku, než jakoukoliv poštou.

• Citovat
  • Upravit
2212
11.5.16 11:25

Pro správné vyřízení Vaši žádosti je třeba uvést do souladu data evidovaná penzijní společností a data vedená v Evidenci obyvatel. Žádáme Vás proto o zaslání následujících dokumentů: fotokopii občanského průkazu, fotokopii rodného listu, fotokopii průkazu zdravotního pojištění (platí pouze pro cizí příslušníky).
Po doručení výše uvedených dokladů provedeme kontrolu a opravu…
Výše uvedený postup je nezbytně nutný z toho důvodu, abychom Vám mohli finanční prostředky vyplatit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
11.5.16 12:01

Při některých takovýchto akcích (vyplácení peněz) banky, pojišťovny skutečně chtějí 2 doklady. Mají to v předpisech a berou to jako potvrzení že jsi to opravdu ty. Na fotce si lidi bohužel nemusí být podobní, ale RL sebou v kabelce lidi běžně nenosí (krádež dokladů). Je jen malá pravděpodobnost, že by někdo tobě podobný měl i tvůj rodný list.
Je to přehnané, ale když je dnes tolik podvodníků…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2683
11.5.16 12:33

Šla bych na pobočku, at si to tam ofotí a pošlou, kam je potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
11.5.16 12:36
@ivvet píše:
Při některých takovýchto akcích (vyplácení peněz) banky, pojišťovny skutečně chtějí 2 doklady. Mají to v předpisech a berou to jako potvrzení že jsi to opravdu ty. Na fotce si lidi bohužel nemusí být podobní, ale RL sebou v kabelce lidi běžně nenosí (krádež dokladů). Je jen malá pravděpodobnost, že by někdo tobě podobný měl i tvůj rodný list.
Je to přehnané, ale když je dnes tolik podvodníků…

Já to naprosto chápu, ještě když jsem se opravdu vdala a přestěhovala.. Takže udaje i OP mám jinou.. Ale nechápu jak muže ČS chtít abych ji poslala jen tak tyhle doklady.. že nemá vubec snahu ochránit své klienty.. Řekla bych že nejbezpečnější je to na pobočce, někomu jen ukázat… ale tuhle variantu nenabídli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
11.5.16 12:37
@zuzukobylka píše: Šla bych na pobočku, at si to tam ofotí a pošlou, kam je potřeba.

a musí to „fotit“ nestačilo by to jen ukázat někomu patřičnému..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel