Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Jestli je to běžný postup to nevím, ale vím, že když si bejvalej kupoval auto, tak si kopii taky dělali. Možný podvod je u něj ale těžko zjistitelný, protože on je už tak samá půjčka a exekuce ![]()
Pokud jste auto platili v hotovosti, tak bych to na běžný postup neviděla a toto by se mě nelíbilo. Měli by jim stačit údaje ve smlouvě. Kdyby ale bylo na splátky (leasing), tak bych toto i chápala kvůli riziku zneužití dokladu.
Kopii? No nevím, myslím, že v OP jsou důležité údaje.. Mohu se zeptat, jaký máš OP? Jestli se strojově čitelnými údaji nebo elektronickým čipem?
V hotovosti ne, dohodli jsme se platit na účet + auto nám dali hned a nechali nám ještě jejich zelenou kartu, aby bylo auto pojištěné. Tu pak máme vrátit, až bude auto převedenou na nás.
@Anonymní píše:
V hotovosti ne, dohodli jsme se platit na účet + auto nám dali hned a nechali nám ještě jejich zelenou kartu, aby bylo auto pojištěné. Tu pak máme vrátit, až bude auto převedenou na nás.
pokud to byl úvěr, pak kopie OP putuje bance.
@Clarie No mám ho už starší, takže asi ten strojově čitelnými údaji. Teď se dělají myslím menší, já mám ještě ten větší.
https://www.google.cz/search?…. wikimedia. org%252Fwikipedia%252Fcommons%252F4%252F42%252FObcaskyPrukaz1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcs. wikipedia. org%252Fwiki%252FStrojov%2525C4%25259B_%2525C4%25258Diteln%2525C3%2525A1_oblast_doklad%2525C5%2525AF%3B851%3B600
Takový to.
No oni si údaje z nich opsali, takže jsem nechápala, proč ještě kopii.
@El-Brno Nejdřív nám vystavili auto nejdřív na fakturu. Pak tedy ještě dodali smlouvu o koupi vozu (ale to jen kvůli úřadu, prý někde faktura nestačí a chtějí kupní smlouvu).
To tedy také nechápu, protože z toho staršího OP se dá vyčíst vlastně všechno důležité. Nevím, přijde mi to divné, ale nemám z koupí auta zkušenosti..
Jestli ale chceš, zeptám se bývalého učitele ze střední, o OP jsme se učili ![]()
My auto nové kupovali před rokem-za hotové a žádnou kopii si nedělali. To je asi jen v případě leasingu, ne? My platili hotově a jen si OP Půjčili, vypsali vše potřebné a zase vrátili.
Ale jestli ti to vrtá hlavou, zkus tam zavolat z jakého důvodu kopie občanských průkazů zhotovují.
@Clarie Jé to by si byla hodná.
@dani24687 Ne úvěr jsme si nebrali. Peníze jsem měli, jen z účtu jsem je posílali. Napadlo mne, jestli to nechtěli, kdyby jsme peníze neposlali. Tak pro policii a tak ![]()
@Anonymní píše:
@Clarie Jé to by si byla hodná.![]()
@dani24687 Ne úvěr jsme si nebrali. Peníze jsem měli, jen z účtu jsem je posílali. Napadlo mne, jestli to nechtěli, kdyby jsme peníze neposlali. Tak pro policii a tak
no tak samozřejmě, jsou to celkem střelci, že vám věřili.
@dani24687 Ono to bylo přes známého, který je znal + tam byl s námi a ještě se zeptal on, jestli si jde auto hned odvést. Na to řekli, že vše jde a požáda o OP.
@Anonymní píše:
@dani24687 Ono to bylo přes známého, který je znal + tam byl s námi a ještě se zeptal on, jestli si jde auto hned odvést. Na to řekli, že vše jde a požáda o OP.
no je to normální, už to neřeš ![]()
Dobrý den všem,
píšu anonymně, protože se stydím. Nevím zda píši do správné kategorie, ale lepší jsem nenašla. Koupili jsem si auto na mne a při koupi chtěla autoservis můj občansk průkaz. Napsali si z něj něco a ještě si udělali černobílou kopii. Mám mít strach nebo je to normální postup? V tu chvíli mi to nedošlo, ale teď mi to šrotuje dost hlavou. Nerada bych, aby si na mne někdo udělal nějakou půjčku nebo tak něco. Prosím nevíte někdo, zda se to takto dělá při prodeji/koupi auta v autoservisu nebo bazaru?
Děkuji za respektování anonymity