Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@brulinka tak to jsem přehlídla že to chtějí poslat…jsem myslela že donést…Posílat volným mailem 2 ofocené doklady - to by se mi fakt nelíbilo ![]()
@brulinka píše:
a musí to „fotit“ nestačilo by to jen ukázat někomu patřičnému..?
To bohužel neporadim, ale kdyby si to ofotila pracovnice přepážky a poslala to na potřebné místo, tak bych strach neměla. Zkus se zeptat na pobočce.
Dobrý den, prosím o radu. Nechala jsem si poslat balíček známou přepravní společností na ofic. kontaktní místo. Balíček však doručili kousek vedle s tím, že to moje místo už neexistuje. Nejdříve jsem si ověřila telefonem, kam balíček dorazil a šla ho vyzvednout. Chtěli po mě občanský průkaz, přede mnou zvýšený pult, za který nebylo vidět, za pultem dva muži. Jeden občanku převzal a s tím druhým dobu něco řešili. Občanka mi zmizela z dohledu a na můj vkus to trvalo dost dlouho. Pak už mi dali podepsat papír o převzetí balíčku a občanku vrátili. Ale mám panickou hrůzu, že mohli občanku klidně a bez mého souhlasu ofotit. Máte někdo zkušenost, nebo povědomí, jestli se dá kopie občanky zneužít, třeba k sepsání půjčky nebo k nákupu na splátky, nebo něco podobného? Nevím, co mám dělat a jak se zachovat, podezření mít můžu, ale důkaz, samozřejmě ne. Máte někdo podobnou zkušenost?
V občance jsou všechny údaje, které potřebuješ k sepsání půjčky nebo zřízení paušálu. U nákupu na splátky chtějí splátkové společnosti ještě druhý doklad. Takže těch se nemusíš obávat. V jaké firmě jsi si balík vyzvedávala - jak to tam na tebe působilo? Myslím si, že občanku chtěli jen pro kontrolu, aby byli kryti, že sis balík vyzvedla. Kdyby v tom chtěli podvádět a psát na lidi půjčky, tak by se to pak dohledalo na policii, když by ti lidé přišli ohlásit podvod. Já bych se toho zas až tak nebála.
Já jsem toho názoru, že z ochrany osobních údajů se dělá mediální bublina, aby mohl existovat další zbytečný úřad. Pokus o zneužití se nedá vyloučit, ale každý, kdo by poskytnul jakoukoli službu na základě nedostatečně ověřených údajů by se přece musel v případě sporu dostat do důkazní nouze a takový spor by nemohl vyhrát.
Legálně se kopie OP zneužít nedá. A nelegální činnost nemá moc smysl řešit, protože s tím nic moc neuděláte…