Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Farska - díky za účast, ta vedra fakt s pupkem nic moc… ![]()
A ta borelioza se nakonec potvrdila? Vyfásli jste ATB? To je taky radost, takhle na prázdniny..
A neštovice k tomu - to má obojí jedna cácorka, nebo je máš nemocné dvě? Vojta už má naštěstí neštovice za sebou, pupínky sloupané, jen je ještě vidět, kde byly.
Já včera Vojtovi taky vytáhla bazén, nanosila jsem mu tam 4 kýble vody a on se ráchal. Dneska udělám totéž. Nemám žádné ambice kamkoliv dopoledne chodit, takže až tam bude na koupání, tak jdem na to ![]()
Taky máte všude tak vlhko???
Předevčírem jsem vytáhla kočář - sporťák X-lander, ve kterém jsem vozila Vojtu, že jej umyju, vyperu a nachystám na podvozek korbu pro mimi. Sporťák stál cca 3 měsíce nepoužívaný na chodbě pod schodama a normálně na spodním koši byla plíseň
Kdybych tam něco „výživného“ zapomněla, tak se nedivím, ale v tom koši byla jen složená pláštěnka a jedna zapomenutá bavlněná (čístá!) plína, takže ta plíseň tam musela vzniknout JEN z vlhka
A mám pocit, že nám vlhnou už i věci normálně v bytě
Teď po ránu jsem zkusila otevřít dokořán okna ve všech místnostech, ale nevím, jestli je to dobrý nápad, když venku je možná větší vlhko, než tady
(asi si budu muset někde nastudovat, jak se žije v tropech, abych věděla, jak se v tomhle počasí chovat
)
Domi letos je šílené vlhko…to už jsme v bytě měli i 57% ale teď to kleslo na 49%, což je taky šílené…ale zatím se to nikde neprojevuje…no neplechu nám to dělá v koupelně, je bez oken, jen ventilátor…a musím hodně moc často čisti sprchový kout, jinak plíseň, jak vyšitá, což je humus…no a taky se mi tam rozpouští rťěnky a podobně ![]()
Ale máš pravdu, musíme nastudovat, jak žít v tropech ![]()
Ahojky,
tak jak přežíváte ta vedra? Já bych nejraději nevylízala ven, ale bohužel s Vojtou to dost dobře nejde
Takže to řeším tím, že mu napouštím bazének na zahradě a chodím jej kontrolovat ![]()
Domi - konečně začalo pršet! Sice jsme strašně zmokli, ale teplota v bytě nám konečně klesla na 26 stupňů…
Tento týden už jsem doma sama - tatínek odjíždí do Německa…tak co, dáme v parku scuka? S kočárkem a bříškem? Určitě budu chodit každý den na procházky ![]()
Byli jste někdo v tom Přerově? Docela by mě zajímalo, jaká ta akce byla…já se tak těším na brusle…jen teď nevím po tom císaři, kdy budu moct, jestli 6 až 8 týdnů po porodu, netušíte?
Wape - po tom císaři si dej klidový režim aspoň 2 měsíce
Je to blbé, vím, ale zase je zbytečné riskovat, že by se Ti jizva nezahojila dobře…
A scuka určitě dát můžem
V pondělí si Vojtu odveze babička (jen ještě nevím, kdy) a pak už budu „paní svého času“
Teda kromě středy dopoledne, kdy jedu od Štbk do porodnice domlouvat se, jakým způsobem budu rodit (UTZ jizvy po císaři, velikost mimi apod…) - doufám, že to vyjde na co nejméně medicínsky vedený porod…
A taky jsem ráda, že se ochladilo. Sice bydlíme ve starém domě ve zvýšeném přízemí, takže tady míváme celkem příjemně, ale když jsou delší dobu vedra, tak se to i k nám natáhne a v pátek už to doma lezlo k 25 stupňům a to už končí legrace…
Domi 25stupňů máme teď, když se ochladilo a libujeme si ![]()
Akce - jak jsem se šla dnes s prckem projít po parku, tak jsem si všimla, že v hotelu Flora je tento pátek od 12 hodin nějaké zábavné odpoledne nebo program pro děti. V sobotu je tam pak volba miss.
Tak jen abyste holky věděly ![]()
Ahojky!
Wape - tak si byla s tím dětským odpolednem rychlejší než já
Pokud bude nějaké rozumné počasí, tak tam s malou určitě zajdeme. Já pak půjdu i v sobotu na tu Miss a malá bude poprvé večer s tatínkem sama doma a tatka jí bude i uspávat, tak jsem zvědavá. musí začít trénovat na dobu, kdy budu v porodnici.
Domi - s teplotou to máme stejné jako ty. Já v bytě zdechám, když už tu máme těch 25 (i když zatím se to při těch vedrech tak nevyšplhalo - max. 24,5) Pak dej vědět, jak to ve Štbk probíhalo - mají nového primáře. Hanička šla totiž taky CS a druhého bych ráda porodila přirozeně, tak jsem zvědavá, co ti budou navrhovat.
Jo jinak to MC je na Jílové na Tabulovém vrchu
Barulátko - primářem je teď ve Štbk dr. Váca a jestli si ho s někým nepletu, tak to byl on, který rozhodl o tom, že jdu s Vojtou na akut. SC - ale v tu chvíli jsem mu za to byla hrozně vděčná
Další den na vizitě se mi jakoby ještě omlouval, že to opravdu nešlo jinak… Tak jsem fakt zvědavá, co vymyslíme teď ve středu.
A ty se chystáš taky do Štbk?
Domi, Barulátko kvůli čemu jste měli CS? Možná jste to psaly, ale já jsem hlava děravá ![]()
A vím, že si tedy musím dát nějakou pauzu, ale jsou aspoň nějaké cviky, které se můžou? A šetřily jste se nějak extrémně? A ještě jeden dotaz - kdy je dovoleno znovu otěhotnět? Já čekala, že mi toto všechno řeknou v porodnici, ale kde nic, tu nic ![]()
Wape - moje diagnoza byla „nepostupující porod v 2. době porodní“
Česky řečeno - všechno bylo nachystané (bolesti příšerné
), ale Vojta ven nešel… (měl pupečník 2× kolem krku a už byl docela krátký, takže ho po kontrakci vždycky vytáhl zpátky - nepomohlo ani když mi po břiše skákali 2 dr.
)
Otěhotnění se doporučuje nejdřív po roce od SC kvůli tomu, aby se dobře zahojila jizva (hlavně ta na děloze). A se cvičením by se opravdu mělo nejmíň 2 měsíce počkat…
Tak já jsem byla na plánovaném CS kvůli KP, byla jsem při tom při vědomí a musím říct, že jizva se mi hojila extrémně dobře. Taky mi Gyndr doporučila další těhu až rok po porodu (někteří doporučují dokonce 2roky, což si myslím, že už je extrém).
domi - druhé mimi chci taky rodit ve Štbk.
Skoro to tady vypadá, že klasicky se snad už ani nerodí. Taky mám za sebou akutní SC
U nás to bylo pro nepostupující porod, strašně pomalu jsem se otevírala a Klárka se pak šprajcla hlavičkou.
Tak zítra to zase začne - tropy
Dneska jsem si užívala dopoledne bez Vojtulky (včera si jej odvezla mamka do pátku k sobě na prázdniny
), tak jsem obešla nějaké vyřizování, co se mi nechtělo obíhat s Vojtulou a odvalila se domů odpočívat.
Ale opět se musím podělit o zážitek z OSSZ
:
Měla jsem cestu kolem, tak jsem si řekla, že jim tam osobně donesu formulář, který mi dali na pracáku, když jsem oznamovala ukončení RD na Vojtu a přechod na PPM (formulář je kvůli tomu, aby pracák věděl, jestli mi nebude doplácet do základní výše RP). Donesla jsem to paní na přepážku s tím, že to mám dopravit zpátky na pracák, tak jestli mi to vyplní na místě, nebo jestli mi to vyplněné pošlou. Paní se na to podívala a říká: „oni chtějí vědět, jestli budete mít nárok na PPM.“ Zadala si do počítače moje jméno a pokračovala: „Na PPM mít nárok nebudete, protože nejste nemocensky pojištěná.“ Tak jsem se jí s klidem zeptala, jak můžu nebýt nemocensky pojištěná, když jsem se zároveň s oznámením zahájení podnikání k nemocenskému pojištění přihlásila a měsíční platby poctivě platím
Tak ona se podívala znovu do počítače, něco tam odklikla a řekla - „aha, ano, máte pravdu, jste nemocensky pojištěná, takže nárok na PPM mít budete“
Holky, to je asi počtvrté za poslední měsíc, co jsem vstoupila v kontakt s OSSZ a pokaždé mi nejdřív tvrdí, že na nic nárok nemám, a až když jim začnu já říkat, že mám, tak oni mi to teda milostivě odkývají ![]()
Jestli půjdete někdy něco vyřizovat na OSSZ, tak DŮRAZNĚ DOPORUČUJI jít tam s dopředu nastudovaným problémem, se znalostí jeho řešení a tu úřednici musíte holt přimět k tomu, aby Vám to nakonec odkývala… (mně třeba v lednu, když jsem se byla přihlašovat k nemocenskému pojištění jako OSVČ paní tvrdila, že nesplním dobu 270 dnů pojištění před nástupem na MD, ačkoliv od ledna platí nový zákon o nemocenském pojištění, který do té doby započítává i dobu na RD, pokud trvá zaměstnanecký poměr - no musela jsem to nejdřív paní takto vysvětlit, říct jí, v kterém zákoně jsem to četla, ona si pak zalistovala v papírech z nějakého školení a v závěru mi odkývala, že mám vlastně pravdu. No kdyby takové úřady nebyly placeny z našich daní, tak bych se tomu i zasmála. Takhle nevím, jestli nemám brečet…
)
Omlouvám se za elaborát, ale zdejší OSSZ me v poslední době opravdu dojímá ![]()
Ahoj holky, tak jsem dneska objevila první zoubek
Poslední dobou jsem Klárce pusu vůbec neprohlížela, protože slintala a strkala ručičky do pusy už tři měsíce. Jinak nebylo vidět, že by ji něco trápilo. Večer cucala dudlík z druhé strany a uslyšela jsem ťuknutí, tak jsem to hned zkontrolovala a byl tam
Doufám, že i další zoubky se obejdou bez obvyklých průvodních jevů (ťuk ťuk ťuk)
Ahoj holky, objevila jsem olomouckou diskusi, to je milé ![]()
chci se vas zeptat, uvažuju o těhu plavání, cvičení a předporodních kurzech a nevim kam se mam hrnout, kam se mam vrhnout. Kam jste chodily/chodíte vy? kde to bylo fajn? uvažuju mezi Pomadem a Balneo centrem… budu rada za vaše zkušenosti!!!