Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
Já ti nevím, ale z čeho usuzuješ, že rok a půl leté dítě nechápe, proč dostalo po prdině? Vysvětlování naproti tomu pochopí?Od jakého věku dítě „chápe“, že něco nesmí? Pardon, ale většina dětí už v roce chápe, že když máma řekne NE nebo je plácne přes ruku, tak to prostě znamená, že na ten sporák nemá sahat například
Jsou to děti, ale nejsou blbé.
Jako já mám doma taky raracha, ale nechápu, proč ho bít. Kor tak, že se pak zakladatelka bojí, že mu něco udělala
to je asi přes čáru, myslíš? Plácnutí po ruce je něco kapanek jiného. Taky maly dostal, když tahal kocourka za ocas.. ale to je plácnutí přes ruku, ne rána přes záda, že má otisk ![]()
@unuděná ani ja by som z 1,5 ročných detí nerobila blbov. Tým potvorkam to páli. Keď vidím koľkokrát robia naschvály aj napriek miliónu upozornení a ešte sa mi smejú do ksichtu ![]()
@martina.se píše:
Jako já mám doma taky raracha, ale nechápu, proč ho bít. Kor tak, že se pak zakladatelka bojí, že mu něco udělalato je asi přes čáru, myslíš? Plácnutí po ruce je něco kapanek jiného. Taky maly dostal, když tahal kocourka za ocas.. ale to je plácnutí přes ruku, ne rána přes záda, že má otisk
Protože třeba na některé děti nic jiného nezabírá? Jestli máš dítě, kterému stačí všechno vysvětlit případně se poučí samo, když udělá něco, co nemá, tak gratuluji. Pak jsou děti, které v tomto období vyloženě zkouší, co mamka ještě povolí a co už ne. A to přestože ví, že tu záclonu tahat nesmí, ale stále dokola to dělají a pokukují, co máma na to
Nebo toho psa za ocas tahají i přes opakované vysvětlování a důrazné NE a třeba i plácnutí přes ruku.
Placnutim ditete si jen uvolnis svuj vztek a diteti to nic neda..max to, ze vi, ze kdyz bude mit vztek, muze nekoho placnout…to je proste fakt…zkus zmenit sve mysleni a byt vic v klidu, pak nebudes sve dite placat a nebude te to pak mrzet..podle me je omluva diteti v poradku, i kdyz teda nevydrzis a das mu uz teda pres zadek, diteti se omlouvis a vystvelis, ze maminka situaci nezvladla a proc to udelala a priste to zkusite vyresit nejak lip…duvera mezi ditetem a rodici je pomerne krehka a neni lehke ji ziskat zpet..kdyz dite chce sahnout do zasuvky a ty ho trisknes pres prsty tak bude vedet, ze to priste nema delat jinak ho mama prasti, ne, ze to nema delat, protoze tam jde proud a muze ho to zabit…az bude starsi a bude vnimat, ze se mama nediva, tak to zkusi, nebo se bude mamy bat…lepsi je zabezpecit zasuvky a vysvetlovat…,ale tady budou vzdy dva tabory, kdy jeden ve stylu „skoda rany, ktera padne vedle“ a druhy tzv. „respektujici vychovy“…ale placat batole pres zadek jsou proste nezvladnute nervy matky, otce…preji vsem hezky den
@unuděná píše:
Protože třeba na některé děti nic jiného nezabírá? Jestli máš dítě, kterému stačí všechno vysvětlit případně se poučí samo, když udělá něco, co nemá, tak gratuluji. Pak jsou děti, které v tomto období vyloženě zkouší, co mamka ještě povolí a co už ne. A to přestože ví, že tu záclonu tahat nesmí, ale stále dokola to dělají a pokukují, co máma na toNebo toho psa za ocas tahají i přes opakované vysvětlování a důrazné NE a třeba i plácnutí přes ruku.
U tech zvirat je to nebezpecne v tom, ze to pouceni od zvitete muze bolet mnohem vic
Mame zlatou fenu, necha si skakat po hlave a kouka na me, ale ja jsem tam od toho, abych urcila pravidla, ne ten pes. Tady to fakt hrotim ![]()
@Melodie91 píše:
Placnutim ditete si jen uvolnis svuj vztek a diteti to nic neda..max to, ze vi, ze kdyz bude mit vztek, muze nekoho placnout…to je proste fakt…zkus zmenit sve mysleni a byt vic v klidu, pak nebudes sve dite placat a nebude te to pak mrzet..podle me je omluva diteti v poradku, i kdyz teda nevydrzis a das mu uz teda pres zadek, diteti se omlouvis a vystvelis, ze maminka situaci nezvladla a proc to udelala a priste to zkusite vyresit nejak lip…duvera mezi ditetem a rodici je pomerne krehka a neni lehke ji ziskat zpet..kdyz dite chce sahnout do zasuvky a ty ho trisknes pres prsty tak bude vedet, ze to priste nema delat jinak ho mama prasti, ne, ze to nema delat, protoze tam jde proud a muze ho to zabit…az bude starsi a bude vnimat, ze se mama nediva, tak to zkusi, nebo se bude mamy bat…lepsi je zabezpecit zasuvky a vysvetlovat…,ale tady budou vzdy dva tabory, kdy jeden ve stylu „skoda rany, ktera padne vedle“ a druhy tzv. „respektujici vychovy“…ale placat batole pres zadek jsou proste nezvladnute nervy matky, otce…preji vsem hezky den
U starsiho jo, u mladsiho to beru tak, jako kdyz psi maminka vezme rozcapence za kuzi a zataha ho.
Naopak u starsiho jsem zrusila i tresty typu ‚zakaz pocitace‘. To nema cenu, naopak se mu v mozku fixuje neco, co nema
@FlorenceF Jenkins píše:
U tech zvirat je to nebezpecne v tom, ze to pouceni od zvitete muze bolet mnohem vicMame zlatou fenu, necha si skakat po hlave a kouka na me, ale ja jsem tam od toho, abych urcila pravidla, ne ten pes. Tady to fakt hrotim
Je to tak. Jak jsem psala, v případě, že jde o zdraví, jsem byla vždy nekopromisní. @Melodie91 Dítě samozřejmě poučím, proč to nesmí dělat, ale pokud to ví, zná následky (úměrně věku) a přesto to stále dělá jen aby mě vyzkoušelo, tak v tu chvíli přestávám být „respektujícím rodičem“ a vychovávám autoritativně, protože nehodlám strávit týdny nad popáleným/sraženým/pokousaným dítětem na JIPce. To pardon.
Věřím, že každou/každého tady z nás někdy naši rodiče v minulosti plácli, ať už více či méně (vynechme nějaké extrémní případy bití dětí). A má z toho někdo dnes nějaké trauma? Pokud to není na denním/týdenním pořádku, nedělala bych z toho vědu. To dítě si to pravděpodobně nebude za týden ani pamatovat.
@unuděná píše:
Je to tak. Jak jsem psala, v případě, že jde o zdraví, jsem byla vždy nekopromisní. @Melodie91 Dítě samozřejmě poučím, proč to nesmí dělat, ale pokud to ví, zná následky (úměrně věku) a přesto to stále dělá jen aby mě vyzkoušelo, tak v tu chvíli přestávám být „respektujícím rodičem“ a vychovávám autoritativně, protože nehodlám strávit týdny nad popáleným/sraženým/pokousaným dítětem na JIPce. To pardon.
Ja to chapu, ale jak te dite zkousi? Ma k tomu nejakou motivaci..bud ho bavi tvoje reakce, kterou predvedes u neceho, co nema delat, nebo, a to je caste, se na sebe snazi upoutat pozornost..je jeste varianta, ze tvoje dite ublizuje rado zviratum jen tak, pak urcite neni na miste biti, ale psychiatr…rodic musi tak nejak umet vecem predchazet…jako nenechavat dite se zviretem samotne, zabezpecit zasuvky, mit privrtany nabytek, nenechavat zapnutou plotynku a noze a nuzky v dosahu apod…a pak jsou urcite miry „zlobeni“…treba nekdo vnima jako zlobeni, kdyz dite maluje pastelkou na zed, nekdo, ze neposlechne ani napotreti atd
…nekdo muze reagovat placnutim ze strachu, ze treba dite zdrha do silnice…,ale to je tady v diskuzich malokdy…spis mi to prijde, ze to jsou takove ty bezne veci, dite se nechce oblikat, nechce jist a prska jidlo, neco nekde vysype, hlinu z kvetinace, vyleje vodu a tak..za to bych na dite ja ani nezvysila hlas ![]()
@Melodie91 Tak to ti gratuluju, nejspíš jsi dokonalá matka, pokud tvé dítě pošesté vysype hlínu z květináče/pastelky do záchoda/pomaluje zeď a ty se jen usměješ a začneš vymýšlet, jak ho lépe zabavit, protože fakt, že vysírá z nudy je tvoje chyba ![]()
@unuděná to som tak raz o pol tretej v noci chytila 2 ročnú ako čmára po stenách v pokoji a chodbe. Moja chyba, že som ju lepšie nezabavila a dovolila som si spať. Mimochodom, hneď v pokoji má tabuľu, ale to očividne nie je ono.
@Melodie91 spoustu přirozeného chování považuje naše společnost za zlobení. A přitom se jedná o ještě úplně malého člověka, který se chová adekvátně věku. A jak tu někdo zmínil chování zvířat, inu ve smečce je běžné dát na držku i dospělým jedincům, pokud se chovají nevhodně. Proč tedy neuplatnit totéž i u člověka? To už se nelíbí, no.
@jjss píše:
@unuděná to som tak raz o pol tretej v noci chytila 2 ročnú ako čmára po stenách v pokoji a chodbe. Moja chyba, že som ju lepšie nezabavila a dovolila som si spať. Mimochodom, hneď v pokoji má tabuľu, ale to očividne nie je ono.
Přesně, i ty matko!
To sis tedy dovolila věc! ![]()
@unuděná to kreslenie po stenách je mi v podstate putna. Síce som x-krát povedala, že sa to nesmie a vie to (sama povie, že sa to nesmie a má na to papiere a tabuľu, dostala aj po rukách-to bolo teda za podlahu s permanentným popisovačom), ale je to jedna z tých menej deštruktívnych vecí, ktorými má obšťastňuje ![]()
@Vesmírná drůbež píše:Čili nic, jako zlobení neexistuje? Vždy se jedná jen o chování úměrné věku? Netřeba nijak vychovávat, natož trestat? Mě vždycky přijde úsměvné, jak se některé matky pohoršují nad plácnutím batolete přes plenu, ale puberťákovi za sprosté slovo by klidně facku daly. To přijde zase úplně mimo mě. Mám děti na prvním stupni ZŠ a v tomto věku už bych zase neplácla já. Natož ještě později.
@Melodie91 spoustu přirozeného chování považuje naše společnost za zlobení. A přitom se jedná o ještě úplně malého člověka, který se chová adekvátně věku. A jak tu někdo zmínil chování zvířat, inu ve smečce je běžné dát na držku i dospělým jedincům, pokud se chovají nevhodně. Proč tedy neuplatnit totéž i u člověka? To už se nelíbí, no.