Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@AndilekOli nevim jestli ze stresu, po 1.potratu mi na toto dr. odpovedel, ze by se za valky nerodilo, ze stres tomu potratu pomuze ale nevidi to jako hlavni pricinu.
Jinak mam jedno tehotenstvi bezproblemu a dceri je 10 a pak 5 potratu, 1.dva roky po porudu a posledni letos a byla mi zjistena na imunologii celiakie, nemam jediny priznak, takze sok veliky, s nejvetsi pravdepodobnosti se rozjela po porodu, za pul roku jdu na odber, po klesnuti protilatek muzeme zacit zkouset.
Ahojky
Koukala jsem ze mas taky mutace v genu MTHFR… Ostatni testy ok? Ja mam po 3 potratech a hromadu testu za sebou - na tu mutace a pozitivni kardiolipiny (to jedine mi zjistili) si ihned od pozitivniho testu budu pichat heparin (doporucili mi to na hematologii)… Jinak jsem vzdy otehotnela hned prvni cyklus
@Jindřiš Celiakii mám zaléčenou (dietu držím opravdu pečlivě), poslední dvoje testy jsou ok a mezitím bylo další ZT. Štítnou žlázu mám také zaléčenou. Nic dalšího mně nenašli. Genetiku nechtějí dělat, prý je to zbytečné, když mám tolik zdravých dětí.
První ZT bylo v druhém trimestru s vcestnou placentou - nevěděla jsem o ní a nešetřila se - takže tam důvod byl. Pak byl jeden SP v 6.tt a nakonec v červnu ZT 10.tt. Příčina neobjasněna. Ještě chceme nechat proběhnout jeden cyklus a zkusíme to nanovo.
EDIT: já už jsem trošku paranoidní a přemýšlím i o variantě, že nemůžu donosit holky. Ale to je asi blbost.
@AndilekOli my mame i genetiku a ta teda opravdu dopadla dobre. Na imunologii pani doktorka rikala, kdyz jsme u ji byli ze se muze stat ze se nic nenajde, ze se to stava a v tomto pripade bych mela nejake leky navic, ale popravde uz si nepamatuju, tim ze se prislo na tu celiakii tak jsem ti uplne vypustila z hlavy a komplet. imunologicke vysetreni mas?. Byl to sok a snazim se s tim naucit zit. Dietu drzim 3.tyden a neporusuju, koncem tydne budu mit vysledky u dcery.
@AndilekOli myslis, ze za pul roku muzou protilatky na tolik klesnout aby jsme se mohli pokusit o dalsi tehotenstvi?
@Jindřiš S dietou se sžiješ rychle, ve skutečnosti to není takový problém. Jediné co problém je jsou restaurace - tam si v podstatě nic nedáš. Salát
Nejlepší je Glóbus, mají v podstatě všechny šunky bezlepkové a velký repertoár bezlepkového pečiva, těstovin…všeho. Já k tomu mám ještě laktózovou intoleranci a také se to dá.
Mám imunologii klasickou a nemám udělanou reprodukční. Mám doporučení na dr. Gallovou (z běžné imunologie) s tím, že nepředpokládají žádný problém, ale že tam pro jistotu mohu zajet. Tak jsem jí psala, že bych to zkonzultovala, aby ona rozhodla jestli to v mém případě má smysl.
@Jindřiš píše:
@AndilekOli myslis, ze za pul roku muzou protilatky na tolik klesnout aby jsme se mohli pokusit o dalsi tehotenstvi?
Já jsem najela na dietu loni v říjnu (po 2 letech problémů se konečně odhalila příčina) a v únoru jsem měla protilátky na nule. Jde to rychle, ale čti opravdu pečlivě obaly, ona je ta mrcha všude…třeba v marcipánové a nugátové čokoládě (některé značky), v kečupu, šunky, klobásy (nedávat si nic u stánku), paštiky…
@AndilekOli my byli u dr. Malickove a ona nam rikala, ze jsem tam mela byt poslana davno, ze nechape az po 5 potratech, takze urcite to smysl ma. Kdyby jsme to vysetreni neabsolvovali tak do dneska nevim, protoze by celiakie nikoho nenapadlo, nemela jsem jediny priznak. Uvidis po imunologii co a jak bude, kdyz by se nic nenaslo tak i tam navrhuji dalsi opatreni aby se potratu predeslo.
@Jindřiš Mně dělali všechny tyhle autoimunitní věci na běžné imunologii, plus všechny krevní rozbory. T. j. u doktorky Gallové by šlo hlavně o nějaké reakce na sperma, na mimčo…atd. A to všichni doktoři v podstatě vylučují. Ale pro klid duše tam nejspíš zajedeme. I když pokud bude dlouhá čekačka, tak to mezitím zkusíme ještě jednou. Jsem teď v daleko větší psychické pohodě, vitamínuji o sto šest, věřím, že to klapne.
@AndilekOli opravdu ctu, manzel se snazi a taky hleda co muzu, na uzeniny tady mame soukromnika a ma vse bezlepkove a tam kde si nejsem jista tak radsi nekupuju. To jsi mi udelala radost, v unoru bych mela jit na odber tak kez by to uz bylo v poradku.
@AndilekOli urcite zajdi, protoze jak nam bylo vysvetleno tohle se mohlo zmenit.
@Jindřiš píše:
@AndilekOli opravdu ctu, manzel se snazi a taky hleda co muzu, na uzeniny tady mame soukromnika a ma vse bezlepkove a tam kde si nejsem jista tak radsi nekupuju. To jsi mi udelala radost, v unoru bych mela jit na odber tak kez by to uz bylo v poradku.
V únoru už to bude určitě ok
Spíš mě překvapuje, žes neměla žádné problémy. Já měla takové bolesti břicha a zad, že jsem se bála k doktorovi, protože jsem si byla „jistá“, že mám rakovinu ![]()
@Jindřiš píše:
@AndilekOli urcite zajdi, protoze jak nam bylo vysvetleno tohle se mohlo zmenit.
Tak napsala jsem email a teď budu čekat na objednání - přišla mně automatická odpověď, že je teď na dovolené.
@AndilekOli krom tech potratu nic, takze kdyz mi prislo po 1.odberech, ze je podezreni na tohlo nemohla jsem tomu verit, prislo mi to jako uplny nesmysl, pak se delal panel celiakie a tam to bylo jednoznacny. To je dobre, ze jsi napsala a preju brzky termin objednani.
@Jindřiš Jinak u mě se předpokládá, že to bylo stresem, protože o první jsem přišla asi 2 dny poté, co se tchán a švagr pokusili přesvědčit manžela ať ode mě odejde nebo ať si mě alespoň srovná a ukáže mně kde je mé místo, protože málo makám a moc se válím (těhotenství totiž není nemoc a vůbc si nemohu dovolit s přes den lehnout na gauč). Bylo to vloni před Silvestrem a přišlo se na to tuším 12. ledna s tím, že je miminko 14 dní mrtvé.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.