Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak, 7.10. jedeme do Plzně, opravdu doufám, že se trefíme do ovulace. Mám po poslední revizi delší cyklus a nejsem si jistá jestli je ovulace v půlce nebo až po půlce.
Zdravím všechny snažilky…
Po dvou SP v 6 tt se nám zadařilo
Prcek se drží zuby nehty
Zítra začínám 19 tt, takže nejkritičtější období máme za sebou. Teď přišlo tvrdnutí břicha, a hrozící předčasný porod/potrat. Hypnotizuji kalendář, ať se dostaneme za ten magický 24 tt…
Hlavní je neztrácet naději a nevzdávat to
Přeji všem hodně sil a hodně zdravých miminek ![]()
Ahoj devcata, chci sem vnest trochu nadeje. Pred casem jsem sem chodila, po 2. potratu mi byla zjistena Robertsonska translokace a nadeje na zdrave vlastni ditete rapidne klesla. Lonske Vanoce, kdy jsem se to dozvedela, jsem cele probrecela, letosni budou doufam radostne. Minuly tyden se nam totiz narodil zdravy syn, navzdory vsem statistikam a bez uziti umeleho oplozeni. Zazraky se deji, tak to nevzdavejte!
@Ivaaandilci Drzim palce, at to zvladnete do zdarneho konce! ![]()
Ja obcas porad brecim stestim, ze se to povedlo, porad tomu nemuzu verit. ![]()
Ahoj holky, potřebovala bych poradit od zkušenějších, které zažili to samé nebo neco podobného jako já. Letos v březnu jsem prodelala potrat s revizí v 6 tt. Znovu jsem otěhotněla po 3 MS a bohužel se jednalo o zamlklé těhu podle MS 11+5, miminko odpovídalo 8+2, na revizi jsem sla 16. zari, v deloze zustaly zbytky plodu musela jsem znovu na revizi ted na začátku října. Můj dotaz zní jak by jste dlouho čekaly s dalsim otehotnením? Jde mi o to, ze jsem mela vlastne 3 revize za pul roku. Miminko si hrozne moc přeji, samozřejme co nejdrive. Ale nevím jestli je vhodné se začít znovu už treba za 3 měsíce? Samozřejme se zeptám lekare, pujdeme i do CARu, ale chtela bych znát Vaše zkušenosti… Myslite, ze deloha na tom bude stejne za tri mesice jako treba za 8 mesícu? Nebo čím delší čekání tím lepe?
@Kamcca Ahojky, moc mě mrzí, co tě potkalo! Já prodělala potrat 3×, jednou to bylo přerušení v 19tt a pokaždé jsem počkala 3 cykly a hned znovu otěhotněla. Před čtvrtým (úspěšným) těhu jsem začala zobat Wobenzym…dle mého vkusu zázračný lék…a pak se zadařilo. Můj DR mi doporučoval čekat cca ty 3-6 cyklů, genetik mi dokonce doporučoval čekat rok, ale to jsem ihned zavrhla, protože jsem miminko moc chtěla. Tělo má úžasné regenerační schopnosti, takže po těch 3 měsících bych klidně zkoušela. Toť můj názor. Tak držím pěsti, ať ti to vše tentokrát dobře dopadne a nevěš hlavu, miminka se určitě dočkáš, hlavně myslet pozitivně!!!
![]()
@Janulias ahoj dekuji za odpověd. To jsi byla taky na třech revizích? Bylo to hned za sebou? V tom 19 tt to už je dost ošklivý
. Ten wobenzym je na záněty nebo se pletu? Myslis, že může pomoc s otěhotněním? Teda ja s otěhotněním problém nemám, mám v problém mimiko udržet…
@Kamcca ahojky, už toho mám taky hodně za sebou, přišla jsem o mimčo v 6tt, 12tt, 28tt, 23tt. U prvního jsme to zkusili hned po první MS a vyšlo to (mám syna), po těch dalších mi doporučili vždy 2-3 cykly čekat. nejsem doktor, ale už tě někdo vyšetřil na imunologii po tolika nezdarech a dali ti na toho Leidena miniheparin od začátku?
@Hanka548 ahoj, jdeme do Iskaru na první konzultaci příští týden. Na toho Leidena mi nikdo nic nedal, v trombocentru říkali, že se v těhoteství nic nedává, že jeden potrat je náhoda atd… no tak to nedopadlo po druhé. Já osobně si myslim, že za to ta mutace může a doufam, že přístě mi už ty injekce dají… Já si právě říkam jestli děloha nemůže být po všem oslabená a nemela bych čekat delší dobu. Ale doufam, že to je kravina a my se budeme snažit zase za dva až tři mesíce. Já se tady hroutím z jednoho potratu v 6 tt a ve 12 tydnu. Vubec si neumím představit přijít o miminko takhle pozde. Brrr…
@Kamcca revize jsem měla 2×. To třetí byl v podstatě „porod“ v tom 19tt. Pokaždé potrat z jiného důvodu, takže mě ani na imuno neposílali a vždy to bylo se závěr „hold smůla, náhoda“
Po tom třetím nezdaru mi gyndr doporučil právě ten Wobenzym a ještě mi nasadil Duphaston na udržení. Wobenzym není jen na záněty, je to i na hojení ran, po operacích, různých zásazích na těle atd. A jelikož je docela drahý, tak jsem si to prvně studovala na netu a tam jsem právě našla studii, kterou s Wobenzymem prováděli na ženách, které opakovaně potráceli a s použítím Wobenzymu měli velké úspěchy, tak jsem do toho šla taky a zadařilo se. Doteď samozřejmě nevím, jestli to bylo díky tomu, ale věřím, že to dost pomohlo. Už i k tomu hojení dělohy a vůbec pro lepší fyzickou kondici
Uvidíš, co ti řeknou DR a co ti nasadí, a určitě už se zadaří!
@Janulias koukam na nej, kolik jsi brala tabletek denne? Tam písou až 3 krát 10, coz mi přijde dost…ja jsem pro otěhotnění schopná udělat snad cokoliv, takže bych si ho klidne koupila. Já brala na udržení Utrogestan, očividně pomohl, nepotratila jsem, takže jsem před tím zamlklým těhu mela pocit, že je naprosto vše OK:(
@Kamcca brala jsem 3×5tbl/den asi do 12tt a pak jsem to snížila na 3×3tbl/den. Tak mi to řekl dr, tak jsem to tak dodržela a ještě mi zbylo. Měla jsem to velké balení. Já jsem do toho šla taky za každou cenu, už jsem mimi moc chtěla. Zapadla jsem vždy hned na poprvé, takže myslím, že i ty 3 cykly jsou. Spousta holek otěhotněla hned měsíc po potratu a v pohodě. Takže si říkám, že 3 měsíce je taková zlatá střední cesta
A k tomu samozřejmě hodně záleží, jak se cítí žena samotná. J
Utrogestan jsem brala teď. Čekáme druhého prcka, tak musím zaťukat, že zatím vše ok… ![]()
Jo ještě jsem nenapsala, že jsem ho užívala do konce 16tt. Pak už to prej není potřeba…
@Kamcca Ahoj, mám za sebou 3 potraty za poslední rok - 17tt, 6tt a 10tt (ZT, SP a ZT). Gynekolog mně poprvé doporučil počkat 1-3 cykly, u toho SP v 6tt řek, že je de facto zpožděný cyklus a že jsem se vyčistila sama a čekat nemusíme na nic, teď po tom posledním taktéž 1-3 cykly. Nicméně, v úterý jsme byli v Plzni u profesorky Ulčové-Gallové a ta tvrdí, že s největší pravděpodobností byl druhý a třetí potrat způsobený tím, že jsme nepočkali déle, že děloha neměla čas se po revizi dát do pořádku a vlastně se jí ty novodobé doporučení o postačujícím jednom cyklu příliš nepozdávají.
Ano, můžeš donosit dítě, když otěhotníš hned po potratu, ale prý je vyšší riziko dalšího potratu. Ta nová doporučení jsou pravděpodobně i proto, že těhotné stárnou a v nikomu se nechce říkat 36 leté ženě, že má rok počkat.
Teď jsem 4 měsíce a nějaký ten den od poslední revize a máme přísně zakázáno ještě několik cyklů otěhotnět. Prý je vysoká pravděpodobnost, že by to zase nevyšlo - z důvodu vyčerpání organismu.
@Janulias ok neco si o tom přečtu a uvidím.
@AndilekOli ahoj tak to jsme na tom dost podobně, ja mam tři revize za pul roku. Psychika mi říká nečekej a zkus to za dva az tři mesíce jako před tím… ale rozum to vidí trošku jinak, že bych telo mela dát trošku víc času. Na druhou stranu si říkam, že po druhý to bylo ZT a kdyby děloha nebyla připravená byl by to znovu klasický potrat? Jak dlouho ti doporučila čekat ta doktorka z té Plzně? Už jsem o ní slyšela…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.